Circulatie in de benen bevorderen met kruiden

Als je last hebt van een slechte bloedcirculatie in de benen, zijn er een aantal verschillende kruiden die dit kunnen helpen verbeteren. Lees dit artikel om erachter te komen wat deze kruiden zijn en hoe je ze kunt gebruiken.
Circulatie in de benen bevorderen met kruiden

Laatste update: 10 oktober, 2018

Heb je last van vermoeide, opgezwollen benen en krampen in de onderste ledematen? Verschillende kruiden kunnen helpen je circulatie in de benen te stimuleren en kunnen de pijn en vermoeidheid te, verminderen. Lees verder en ontdek welke kruiden je kunnen helpen om af te rekenen met vermoeide benen en je circulatie te verbeteren.

Zijn je benen zwaar en moe? Kom je vaak thuis met het gevoel van overmatige en pijnlijke druk in de onderste ledematen en weet je niet hoe dit het beste aan te pakken?

Heel wat mensen hebben te kampen met deze vervelende sensaties van tintelingen, krampen, het gevoel van slapende benen… Symptomen die wijzen op een verminderde of slechte circulatie in de benen.

Gelukkig bestaan er heel wat eenvoudige en goedkope huismiddeltjes om de circulatie te stimuleren en opnieuw optimaal te laten verlopen.

Helende infusies die de circulatie in de benen bevorderen

Vermoeide benen door slechte circulatie

Een goede bloedcirculatie werkt ondersteunend voor een goede gezondheid en is onontbeerlijk voor een goede conditie voor alle organen, cellen en systemen in het lichaam. Je lichaam heeft vetten, eiwitten, suikers, mineralen en vitamines nodig om te kunnen blijven functioneren.

Dat is geen nieuws. Wat niet iedereen weet, is dat als deze voedingsstoffen niet door je bloedvatenstelsel naar de juiste plek gebracht worden, je dan tal van klachten kunt krijgen, die je gezondheid in gevaar brengen.

Een doorbloeding die niet optimaal verloopt, wordt meestal veroorzaakt door een aantal ongezonde levensgewoontes, zoals een ongezond dieet of gebrek aan voldoende beweging. Ook kunnen genetische factoren, stress of schommelingen in het hormonaal stelsel een rol spelen.

De bloedvaten worden minder flexibel, waardoor vetten gemakkelijker kunnen opstapelen en de bloeddoorstroming verhinderen, waardoor circulatieproblemen beginnen. Gelukkig is er genoeg dat we kunnen doen om de bloedsomloop te stimuleren en eventuele schade om te keren.

Een gezond dieet en voldoende beweging zorgen voor een optimale circulatie in benen en zullen vermoeide benen voorkomen. Bovendien bestaan er een aantal kruidenremedies, die fantastisch resultaat leveren voor een optimale bloedsomloop.

Paardenbloem

Paardenbloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook lekker en ook nog eens heel gezond. Paardenbloeminfusie is dé helende infusie bij uitstek als je pijnlijke en vermoeide benen hebt. Nog niet uitgeprobeerd? Zet dan zeker deze infusie op je menu.

Paardenbloem is namelijk rijk aan looizuur en een aantal kalmerende stoffen, die onmiddellijk inwerken op de circulatie ter hoogte van de benen. Er wordt aangeraden één of twee kopjes thee per dag te drinken (‘s morgens en in de namiddag).

Je kan de bloemen zelf plukken of reeds klaargemaakte infusies in de natuurwinkel halen. Meng een kop water met een eetlepel paardenbloem en laat het vijf minuten trekken.

De bloemen kunnen eveneens aan het badwater toegevoegd worden om vermoeide benen te kalmeren. Of waarom niet een in doeken gedrenkte infusie rondom de ledematen wikkelen?

Rozemarijn

Mooie benen met goede circulatie

We kennen het heerlijke geurend kruid rozemarijn vooral om rijst en vlees te kruiden. Maar wist je ook dat rozemarijn kan helpen de bloedcirculatie te verbeteren?

Voeg twee takjes rozemarijn toe aan een kop water en laat het tien minuten trekken. Zeef het water en voeg honing toe om het op smaak te brengen. Drink dit bij voorkeur in de ochtend.

Paardenstaart

Paardenstaart  is makkelijk te vinden en dit medicinale kruid kent heel veel gezondheidstoepassingen. Supplementen zijn eveneens makkelijk te verkrijgen in grote warenhuizen en de natuurwinkel. Het werkt cholesterolverlagend en vermindert het verharden van de aderen, waardoor de circulatie in de benen verbetert en vlotter verloopt.

Deze infusie kun je het beste drinken na de eerste maaltijd van de dag en vraagt langdurig gebruik, maar geleidelijk aan zullen de onderbenen minder vermoeid en zwaar aanvoelen.

Meidoorn

Kruiden voor een goede circulatie in de benen

Meidoorn is heel goed voor het genezen van aandoeningen van hart- en bloedproblemen en staat erom bekend de circulatie in het algemeen te bevorderen. Deze medicinale plant is eveneens efficiënt bij de behandeling van hartritmestoornissen en het reguleren van een te hoge hartslag.

Je vindt meidoorn in de natuurwinkel of bij de drogist. Drink het bij voorkeur na de eerste maaltijd van de dag door een theelepel meidoorn te mengen in een kop water. Zeef het daarna en drink met kleine teugjes.

Olijfblad

Dit is een heel oude, maar waarschijnlijk minder bekende natuurlijke remedie om de circulatie in de benen te verbeteren. Olijfblad heeft een vaatverwijdend en vochtafdrijvend effect, waardoor het zorgt voor verbetering van een hoge bloeddruk.

Gecombineerd met meidoorn is het ook een buitengewoon efficiënt natuurlijk middel tegen hartritmestoornissen en verhoogde bloeddruk. Laat twee olijfbladeren trekken in een kop water gedurende tien minuten. Zeef het en voeg een beetje honing toe om van deze helende infusie te genieten.

Muizendoorn

Thee voor een goede circulatie in de benen

De plant, ook wel ruscus genoemd, bevordert de doorbloeding van de ledematen, vooral de benen. Het wordt meestal gebruikt bij vermoeide benen en is een geweldig natuurlijk middel om spataderen, aambeien en zwelling in de enkels en onderbenen te voorkomen.

Maak een infusie van de gedroogde bladeren en drink bij voorkeur twee kopjes thee per dag. Gebruik een theelepel blaadjes per kopje. Probeer ook gerust een kalmerend bad uit, door de infusie aan het badwater toe te voegen.

Je kunt ook capsules met muizendoornextract en crèmes vinden, die je op de onderbenen kunt aanbrengen om zo te genieten van een weldadige massage. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.