Brood eten om af te vallen

Veel mensen kiezen ervoor om geen brood te eten als ze enkele pondjes willen verliezen. Fout, zeggen voedingsdeskundigen, want brood is rijk aan vezels en koolhydraten die noodzakelijk zijn in een evenwichtig en gezond dieet.
Brood eten om af te vallen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 08 februari, 2019

Wat nog verrassender in de oren klinkt is dat voedingsspecialisten en onderzoekers ontdekten dat je kan afvallen én brood eten tegelijkertijd. Belangrijk is echter dat je kiest voor het gezondst mogelijke brood op de markt.

Ontdek je graag welke soorten brood je gerust kan eten tijdens een dieet? Lees dan snel verder in dit artikel.

Kan brood me helpen om af te vallen?

Honger lijden bij afvallen

Dokter Felix Gomez-Guillamon Arrabal is een medisch specialist Interne Geneeskunde en voedingsexpert in het USP Ziekenhuis in Marbella, Spanje. Hij publiceerde het interessante boek met de titel “Lose weight eating bread“, waar hij deze dieetmethode tot in detail uit de doeken doet.

Om deze methode van afvallen te begrijpen, is het belangrijk aandachtspunten te herkennen.

Wat de meeste mensen gewoonlijk doen als ze een vermageringsplan opstellen, is brood schrappen van het boodschappenlijstje. Maar wat is nu precies het resultaat daarvan?

We verminderen de opname van vezels en koolhydraten, waardoor de spijsvertering vertraagt en constipatie vaak het resultaat is. He lichaam krijgt hierdoor ook minder energie en brandstof om actief te zijn.

De basisingrediënten om te overleven

Het uitgangspunt van Dr. Gomez-Guillamon is dat we twee basisingrediënten nodig hebben om te overleven:

  • zuurstof
  • glucose

Misschien denk je bij het horen van “glucose” onmiddellijk aan lichaamsvet, maar bedenk echter dat het vooral de hersenen zijn die glucose nodig hebben. Dit orgaan heeft namelijk 20% nodig van alle energie die we dagelijks opnemen. Het grootste deel hiervoor wordt aangeleverd door glucose.

Het is brood dat hiervoor een groot deel glucose kan aanleveren. Een deel gaat onmiddellijk naar de hersenen, terwijl een ander groot gedeelte onmiddellijk naar de lever gaat. Ook voor het uitvoeren van zijn functies heeft dit orgaan namelijk glucose nodig.

Het probleem ontstaat pas als er een “overschot” van glucose is. In dit geval gaat het lichaam vocht vasthouden en krijgen we te kampen met kwaaltjes zoals een opgeblazen gevoel of zware benen.

Brood maakt niet dik

Op zich maakt brood ons dus niet dik. Wat het risico op verzwaren met zich meebrengt, is de keuze van broodbeleg die we maken en het soort brood dat we gewoonlijk in het boodschappenmandje leggen.

Brood van geraffineerde bloem is de meest ongezonde variant en laat ons het snelst aankomen in gewicht.

Wat gebeurt er als je ervoor kiest geen brood te eten tijdens een dieet? We verminderen hierdoor de toevoer van koolhydraten en glucose, waardoor we helaas geen vet gaan verliezen, maar wel over minder energie gaan beschikken.

Het resultaat is dat de spiermassa verkleint, de huid losser gaat zitten, de kans op constipatie groter is en we organen zoals lever en nieren niet voorzien van voldoende glucose. Het eten van een gezonde variant brood op een evenwichtige manier garandeert dat basisfuncties in het lichaam optimaal verlopen.

Spiermassa gaat niet verloren en afvallen is nu mogelijk op “gezonde wijze”, zonder die vervelende neveneffecten zoals een slappe huid onder de armen of kin.

Welk soort brood is de beste keuze tijdens een dieet?

Heb je besloten enkele kilo’s af te vallen, dan is roggebrood de beste keuze. Roggebrood heeft een heerlijke, volle smaak en kan heel goed gecombineerd worden met heel wat andere voedingsmiddelen.

Zelfs een enkel sneetje roggebrood zonder beleg is al een lekkere traktatie. Roggebrood is makkelijk te krijgen in de supermarkt, bij de bakker en de natuurwinkel. Ben je een echte chef? Dan maak je natuurlijk dit lekkere brood zelf.

Gerookte zalm op roggebrood

Kom je graag te weten waarom roggebrood aangeraden wordt tijdens een vermageringsdieet? Lees dan snel verder en ontdek waarom.

Koolhydraten

Roggebrood is een goede leverancier van koolhydraten. Het zijn echter langzame koolhydraten die veel trager opgenomen worden door het lichaam. Dat betekent dat glucose langzamer door het lichaam opgenomen wordt en dus energie levert voor een langere periode.

Resultaat is dat er langer een verzadigd gevoel ontstaat en minder kans is op trek in een snelle hap.

Vitamines

Roggebrood is rijk aan:

  • vitamine E en B
  • fosfor
  • zink
  • magnesium

Er zijn zeer weinig granen die zo veel gezondheidsvoordelen hebben als rogge.

Vezels

Rogge is bovendien rijk aan vezels, waardoor de spijsvertering gestimuleerd wordt en er minder kans op verstopping is.

Roggebrood kreeg daardoor zelfs de benaming “natuurlijk laxeermiddel”, omdat het een perfecte bondgenoot is om het volledige spijsverteringsstelsel gezond te houden en optimaal te laten functioneren.

Bloedsuikerregulatie

Een verrassende eigenschap van roggebrood is bovendien dat het de absorptie van eenvoudige of snelle suikers reguleert. Hierdoor is het een goede bondgenoot in de strijd tegen het ontstaan van het type II diabetes en overgewicht of obesitas.

Cholesterol

Roggebrood is eveneens in staat het niveau van cholesterol in het bloed gezond te houden. Het houdt de triglyceriden in de darm en zorgt ervoor dat ze niet door het lichaam opgenomen kunnen worden.

Bloeddruk

Linolzuur in roggebrood stimuleert de bloedsomloop en zorgt voor een goede conditie van het bloedvatenstelsel.

Hierdoor vermindert ook de kans op hypertensie of hoge bloeddruk.

Zoals je hierboven kon lezen, bevat roggebrood heel wat eigenschappen die de gezondheid kunnen verbeteren. Vergeet echter niet aandacht te schenken aan wat je elke dag op je sneetje brood legt. Gebruik geen boter of confituur.

Maak gezonde keuzes en gebruik:

  • olijfolie
  • gerookte zalm
  • avocado
  • gegrilde kip
  • kalkoen

Kies voor een gevarieerd en gezond dieet, zonder slechte vetten, en je zal vast en zeker snel je ideale gewicht bereiken! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.