Blijf jong door wekelijks te vasten

Recente studies tonen aan dat mensen die graag langer willen leven en jong willen blijven één keer per week zouden moeten vasten.
Blijf jong door wekelijks te vasten

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Door één keer per week te vasten, zul je de strijd tegen veroudering winnen. Je hoeft je dan minder druk te maken over het verstrijken van de tijd. Eenvoudige crèmes en behandelingen die je uitwendig toepast zijn volgens de studies niet voldoende. Probeer daarom eens om één dag per week te vasten en ervaar zelf de voordelen.

Hoe kun je er zeker van zijn dat vasten goed voor je is? Is het echt mogelijk om een hele dag niet te eten? Hoe ga je om met de honger en de buikpijn? We zullen deze vragen en nog veel meer beantwoorden in onderstaand artikel. Blijf dus doorlezen!

Waarom vasten goed is voor je gezondheid

Laten we eens nadenken over een paar interessante dingen: je spijsverteringssysteem is altijd actief, zelfs wanneer je slaapt. Veel van de ziektes waar men tegenwoordig last van heeft, worden veroorzaakt doordat gifstoffen zich na het jarenlang eten van ongezond voedsel in het spijsverteringskanaal hebben opgestapeld.

We weten dat ons lichaam slaap nodig heeft om zichzelf te hervatten en hernieuwen. Waarom doen we dan niet hetzelfde voor ons spijsverteringssysteem? Waarom gunnen we dit belangrijke systeem niet de tijd om even uit te rusten?

Mahatma Gandhi was een groot pleitbezorger van vasten en deed dit zelf regelmatig. Volgens wetenschappers leidde hij door dit te doen een beter en actiever leven. Gandhi stierf op 79-jarige leeftijd aan een schotwond.

Was dit niet gebeurd, dan had hij nog vele jaren door kunnen leven. De manier waarop Gandhi vastte is misschien echter niet geschikt voor iedereen. Als je denkt af te kunnen vallen door een paar dagen helemaal niks te eten, dan heb je het goed mis.

Wekenlang vasten kan er voor zorgen dat je spiermassa en vetweefsel verliest. Het kan ook een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je hart.

Waarom vasten goed is voor je gezondheid

Het geeft je organen de kans om zich te herstellen

Zoals we weleens eerder hebben aangegeven in andere artikelen op ons blog, is het lichaam in staat tien dagen te overleven zonder voedsel, zonder daarbij permanente schade op te lopen.

Het is echter verstandig om niet meer dan drie dagen achtereenvolgend niets te eten. Om de beste resultaten te behalen, is het beter om regelmatig of op wekelijkse basis korte periodes te vasten.

We willen in dit artikel benadrukken dat het grootste voordeel dat vasten biedt is dat het je organen de kans geeft om zich te regenereren.

Hierdoor zul je jezelf jong voelen, omdat je lichaam ook langer jong blijft. Je algehele gezondheid zal erop vooruitgaan.

Je zult alerter zijn, beter gehumeurd, een sterker immuunsysteem hebben en zelfs productiever zijn op je werk. Sommige mensen zijn zelfs van mening dat het kan helpen chronische stoornissen als astma, artritis, hoge bloeddruk en allergieën te genezen.

Vasten biedt echter niet alleen voordelen voor je lichamelijke gezondheid. Ook je emotionele en spirituele welzijn zullen verbeteren. Het kan ervoor zorgen dat je een betere gemoedsrust hebt.

Ook kan het vreugde bieden en ervoor zorgen dat je de wereld vanuit een nieuw perspectief bekijkt. Het kan je doen nadenken over de voedselkeuzes die je maakt en je laten inzien dat je deze keuzes moet baseren op het idee dat voedsel ervoor dient om je lichaam te voeden en niet om het te beschadigen.

Hoe moet je beginnen te vasten?

Er bestaan verschillende manieren waarop je kunt vasten. Als het de eerste keer is dat je het gaat doen, zou je het beste kunnen beginnen om een hele dag geen vast voedsel te eten.

Ga op die dag echter niet twaalf uur lang opgewonden zitten wachten tot het eindelijk donker wordt, zodat je je kunt storten op een ‘all you can eat’-buffet. Dit zou namelijk averechts werken.

Probeer ervoor te zorgen dat de dranken en sappen die je gedurende de dag consumeert samen niet meer dan 300 calorieën bevatten.

Hoe moet je beginnen te vasten

Het is ook belangrijk om niet zomaar ineens te besluiten om die dag te gaan vasten. Je moet je lichaam namelijk eerst voorbereiden.

Eet de dag voordat je gaat vasten alleen maar rauwe groentes en drink voldoende water, kruidenthee en vruchtensappen.

Als je van plan bent een poging te wagen om één dag per week te vasten, is het verstandig om vier dagen achtereenvolgend normaal te eten en de overgebleven drie dagen te richten op het vasten.

Eén dag is dan gericht op pre-vasten. Vervolgens ga je een dag echt vasten en de dag daarna is gericht op post-vasten. Voor deze drie dagen moet je zelf wat voorbereidingen treffen.

Dag 1: pre-vasten

Laten we er voor het gemak van uitgaan dat je van plan bent om op een zaterdag te vasten. Het is dan belangrijk dat je op vrijdag alleen rauw fruit en rauwe groenten eet, zoveel als je wil.

Misschien zul je wel honger ervaren. Probeer echter niet toe te geven aan de verleiding om iets zwaarders te eten. Onthoud dat je ook vruchtensappen, smoothies, thee en bouillon kunt drinken, zolang ze maar natuurlijk zijn. Eindig je dag met een lichte avondmaal. Zorg er ook voor dat je voldoende nachtrust hebt.

Dag 2: vasten

Nadat je een goede 8 uur hebt geslapen, begin je je dag van vasten met één of twee glazen water. Het is verstandig om deze dag thuis te blijven. Daarom raden we ook aan om in het weekend te vasten. Hou jezelf bezig met kleine taken die niet veel lichamelijke inspanning vereisen.

Maak van deze kans gebruik om lekker te lezen, te mediteren, je kast op te ruimen, de planten water te geven. Kortom, doe dingen die je kunt doen zonder dat het je veel energie kost. Drink veel water. Je kunt aan je water wat vruchtensap toevoegen, zolang je maar geen fruit eet.

Sommige mensen kiezen er op deze dag voor om alleen natuurlijke sappen en groentebouillons te drinken. Dit hangt echter allemaal af van wat je lichaam nodig heeft en hoe je deze sappen en bouillons bereidt.

Je kunt bijvoorbeeld wel vers geperste sinaasappelsap drinken. Je moet er dan wel zeker van zijn dat er geen vruchtvlees in zit. Groentebouillons moeten worden gezeefd en gefilterd.

Het idee van deze manier van vasten is om ervoor te zorgen dat je lichaam gehydrateerd blijft, maar dat je je maag en spijsverteringssysteem geen vast voedsel geeft om te verwerken.

Dag 3: post-vasten

Zoals we al aangaven, eindig je je dag van vasten niet met een sprintje naar de koelkast waarbij je alles pakt wat je pakken kan.

Vermijd op de derde dag (in dit voorbeeld op een zondag) alle soorten voedsel waarvan je weet dat ze niet goed zijn voor je gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan witte bloem, geraffineerde suiker, fastfood, vet of gefrituurd vlees en zuivelproducten.

Kies in plaats daarvan voor fruit, groenten (rauw als het mogelijk is), noten, bonen en volkoren producten.

Eet karig en probeer om ook vandaag niet al te veel lichamelijke activiteiten te doen, zodat je lichaam zijn energievoorraad weer kan aanvullen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.