Blaren genezen op natuurlijke wijze

Ben je op zoek naar een manier om van die irritante blaren af te komen? Kijk niet verder! We hebben 9 natuurlijke remedies voor je op een rij gezet.
Blaren genezen op natuurlijke wijze
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

We hebben allemaal wel eens blaren op onze voeten gehad. We weten dus ook allemaal hoe irritant ze kunnen zijn. Wist jij echter ook dat je blaren genezen kunt op natuurlijke wijze?

Gelukkig bestaan zulke remedies om je blaren gemakkelijk en snel te laten genezen. Ook kun je de oncomfortabele pijn die ze veroorzaken, voorkomen.

Zoals je weet, is een blaar een klein zakje van verhoogde en ontstoken huid met vocht erin. Ze vormen zich op je handen en voeten als gevolg van wrijving en druk.

Blaren vereisen alleen medische aandacht als ze ontstoken raken, maar hier zijn 9 remedies die erg nuttig kunnen zijn om de pijn te verlichten. Ook zorgen ze ervoor dat de blaren sneller genezen.

1. Blaren genezen met zout water

Blaren genezen met water en zout

Om een blaar te genezen, hoef je maar één ding te doen. Doe het aangedane lichaamsdeel in warm water waar een flinke hoeveelheid zout aan toegevoegd is.

De reden dat dit zo goed werkt, is dat zout water helpt om de blaar te desinfecteren. Zo verwijdert zout water bacteriën die mogelijkerwijs een ontsteking kunnen veroorzaken.

Daarnaast stimuleert het de bloedcirculatie en versnelt warm water het proces van celvernieuwing. Daardoor zal je blaar snel genezen.

2. Blaren genezen met knoflook

Knoflook

Knoflook wordt al jaren gebruikt voor zijn medicinale eigenschappen. Het heeft enorme antibacteriële eigenschappen. Deze zijn ideaal om blaren te beschermen tegen infectie.

Daarnaast is knoflook een product dat helpt bij celregeneratie. Je moet er wel voorzichtig mee zijn, want het kan de huid ook irriteren.

Hoe gebruik je het?

  • Om je blaren te laten genezen, hoef je alleen een teen knoflook te pellen en het op het aangedane gebied te wrijven.
  • Je kunt het ook op de blaar aanbrengen met behulp van een steriel gaasje. Hak de teen knoflook hiervoor in stukjes en wikkel het in een gaasje. Het enige wat je vervolgens hoeft te doen, is het 5 tot 10 minuten te laten zitten.

3. Blaren genezen met aloë vera

Aloë vera is een van de meest aangeraden natuurlijke remedies. Dit komt doordat het helende eigenschappen heeft. Daarnaast is het ook een product dat gemakkelijk door de huid heen gaat. Dat maakt het ideaal om blaren te behandelen.

De vochtinbrengende eigenschappen zullen ook helpen de genezing te versnellen. Bovendien verminderen ze de ontsteking van de blaar.

Hoe gebruik je het?

  • Om wat aloëverasap te krijgen, hoef je alleen maar een blad van de plant af te snijden. Doe dit zowel dwars als in de lengte.
  • Breng de gel die hierbij vrijkomt aan op het aangedane gebied. Je zult al snel een verbetering opmerken.

4. Blaren genezen met goudsbloem

Goudsbloem

Goudsbloem is een plant met medicinale eigenschappen. Het aanbrengen van een zalfje met goudsbloem of een ander product met deze plant als hoofdingrediënt kan een u itstekende oplossing zijn om blaren te genezen.

Het wordt dan ook aangeraden om het herstel van wonden te versnellen. Het stimuleert namelijk de groei van nieuwe huid en het helpt ook bij de productie van collageen.

5. Blaren genezen met appelazijn

Appelazijn is ideaal voor het genezen van wonden en om te gebruiken als antibioticum. Omdat het makkelijk lokaal aan te brengen is, is het een van de meest gebruikte remedies om wonden schoon te maken en bacteriën te verwijderen.

Met dank aan deze antiseptische krachten van het azijnzuur kan het je dus ook helpen voorkomen dat de blaar ontstoken raakt.

Meng hiervoor gelijke delen appelazijn en water. Breng dit aan op het aangedane gebied. Je zult zien hoe de blaar zienderogen opknapt.

6. Blaren genezen met maïsmeel

Maismeel

Maismeel kan erg nuttig zijn als een blaar is gebarsten.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel (10 gram) maismeel
  • 1 eetlepel (10 gram) honing

Hoe gebruik je het?

  • Meng het maïsmeel door de honing totdat je een pasta krijgt.
  • Breng deze pasta op het aangedane gebied aan. Dit kan voorkomen dat een mogelijke infectie zich zal ontwikkelen.

7. Blaren genezen met vaseline

Vaseline is behoorlijk effectief tegen blaren, maar het is wel een beetje plakkerig. Daarom kun je het het beste ’s nachts gebruiken. Dan zal het niet oncomfortabel aan gaan voelen.

Hoe gebruik je het?

Als je een blaar hebt en je hebt vaseline in huis, hoef je de vaseline alleen maar op de blaar aan te brengen. Je zult hierna spoedig een verbetering opmerken.

8. Blaren genezen met wortelpasta

Wortelpasta

Dankzij de voedingsstoffen die wortels bevatten zijn ze zeer geschikt om je huid te verzorgen. Wortels zullen je ook helpen om je blaren te herstellen.

Hoe gebruik je het?

  • Rasp een wortel en maak er vervolgens een pasta van.
  • Breng deze pasta aan op het aangedane gebied.
  • Laat dit 15 minuten inwerken voordat je de pasta van je huid spoelt.

Preventie: voorkomen is beter dan genezen

Als je een extreem gevoelige of geïrriteerde huid hebt, hebben we een tip voor je. Wrijf de gebieden waar blaren zich kunnen gaan vormen in met alcohol voordat je activiteiten onderneemt waarbij frictie kan ontstaan.

Je kunt ook een beschermlaag creëren door tape of een wattenschijfje aan te brengen op het gebied waar blaren zich kunnen vormen.

Voorkomen is bijna altijd beter dan genezen. Hou daarom deze tips in gedachten als je bijvoorbeeld een lange wandeling gaat maken of als je iets anders gaat ondernemen waarbij de kans op blaren groot is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dominguez-Fernández R. N, Arzate-Vázquez I, et al. El gel de aloe vera: estructura, composición química, procesamiento, actividad biológica e importancia en la industria farmacéutica y alimentaria. Revista Mexicana de Ingeniería Química. 2012. 11 (1): 23-43.
  • Jantsch J, Schatz V, et al. Cutaneous Na+ storage strengths the antimicrobial barrier function of the skin and boosts macrophage-driven hosts defense. Cell Metabolism. 2015. 21. 493-501.
  • Kumar Bubna A. Aspirin in dermatology: revisited. Indian Dermatology on line Journal. Noviembre-Diciembre 2015. 6 (6): 428- 435.
  • Padilla Evangelista M. T, Abad-Casintahan F, Lopez Villafuerte L. The effect of topical virgin coconut oil in SCORAD index, trasnepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: a randomized, double – blind, clinical trial. International Journal of Dermatology. Enero 2014. 53 (1): 100-8.
  • Schnitzler P,  Schuhmacher A, et al. Melissa officinalis affects inactivity of enveloped herpesviruses. Phytomedicine. Septiembre 2008. 15 (9): 734-40.
  • Siañez-González, C., Pezoa-Jares, R., & Salas-Alanis, J. C. (2009). EPIDERMÓLISIS ampollosa congénita: revisión del tema. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/S0001-7310(09)72912-6.
  • Tabatabai Naeini A, Miri R, Shafiei N. Effects of topical application of Calendula officinalis gel on collagen and hydroxyproline content of skin in rats. Comparative Clinical Pathology. Junio 2012. 21 (3).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.