Behandel spataderen met geneeskrachtige infusies

Je kunt deze infusies, naast ze twee keer per dag te drinken, ook uitwendig aanbrengen in de vorm van een kompres of papje of door ze te mengen met plantaardige olie en de huid met dit mengsel te masseren.

Spataderen zijn niet alleen onaantrekkelijk, maar zijn ook een teken dat je stappen moet ondernemen om je bloedsomloop te verbeteren.

In dit artikel delen we enkele infusies die je kunt maken van medicinale planten die erg behulpzaam zijn voor het voorkomen en behandelen van spataderen. Daarnaast geven we je een aantal tips die je zullen helpen dit probleem op natuurlijke en effectieve wijze helemaal te behandelen.

Over spataderen

Als we het hebben over spataderen, dan hebben we het over verwijde bloedvaten die zich in elk deel van het lichaam voor kunnen doen. Spataderen komen echter het vaakst voor op de benen en in het gezicht (couperose). In sommige gevallen kunnen bloedvaten ook intern verwijden, waardoor je ze niet kunt zien, maar ze wel veel pijn veroorzaken.

Aambeien zijn ook een vorm van spataderen. We kunnen deze aderen behandelen met de geneeskrachtige infusies in dit artikel.

Lees ook: Tips tegen pijn van spataderen

Toverhazelaar

Deze geneeskrachtige plant, met zijn intrigerende naam, is een van de bekendste middelen om spataderen te behandelen en tegen te gaan. Daarnaast biedt de plant dankzij de samentrekkende werking ook voordelen om aambeien en diarree te verlichten. Alle vormen van bloedingen kunnen uitwendig of inwendig worden behandeld met deze plant.

Om een infusie te maken van toverhazelaar kook je het kruid in gedroogde vorm drie minuten. Haal het dan van het vuur en laat het nog drie minuten staan.

Toverhazelaar

Paardenkastanje

De positieve effecten van paardenkastanje op de bloedsomloop zijn over de hele wereld bekend. Daarom wordt de plant ook vaak gebruikt als bestanddeel in meerdere natuurlijke behandelingen om spataderen te voorkomen. De bestanddelen van deze plant hebben eigenschappen die de werking van bloedvaten kunnen verbeteren en hun omvang kunnen verkleinen.

De plant wordt ook vaak gebruikt om een overbelaste lever en vermoeide benen te behandelen.

Om een infusie te maken van paardenkastanje kook je de plant in gedroogde vorm drie minuten (zowel de schors als de vrucht wordt gebruikt) en laat je de infusie vervolgens nog drie minuten staan.

Cipres

De cipres is een geweldige vaatvernauwer die al eeuwenlang wordt gebruikt voor medicinale doeleinden. De vrucht van deze plant heeft sterke samentrekkende eigenschappen, waardoor dit een geweldig middel is om problemen met de bloedvaten te behandelen. De plant zorgt er ook voor dat je meer zult zweten en helpt overtollig vocht uit het lichaam te drijven.

Voor een infusie van cipres wordt meestal gebruik gemaakt van de appels en de dunne takjes en blaadjes.

Hazelaar

De hazelaar staat bekend om de heerlijke noot die hij voortbrengt. De bladeren van deze boom zijn echter zeer rijk aan tannines en flavanoïden, twee ongelooflijk heilzame bestanddelen om spataderen te voorkomen en behandelen.

De infusie is sterk aangeraden, omdat hij vochtretentie voorkomt, het cholesterol verlaagt, bloedarmoede verbetert en osteoporose tegengaat. Daarnaast kan de infusie helpen stress te verminderen en verbetert het de werking van de darmen.

Hazelnoten

Wijnstok

Rode wijnstokken staan bekend om de heerlijke vruchten die ze voortbrengen, die meerdere heilzame eigenschappen hebben. Terwijl de blaadjes juist de aderen egaliseren en vermoeide benen behandelen, maakt de stok, die rijk is aan vitamines en tannines, de aderen sterker en gaat deze veneuze insufficiëntie tegen.

Om een infusie te maken van wijnstok kook je de gedroogde bladeren tien minuten in water en laat je de infusie daarna nog vijf minuten staan.

Bekijk ook: 3 sappen voor een goede bloedsomloop in de benen

Overige tips

Benen Omhoog

Behandelingen met infusies zullen veel effectiever zijn als je ze ondersteunt met de volgende goede gewoontes:

  • Vermijd het gebruik van heet water onder de douche. Gebruik in plaats daarvan warm of koud water, met name op de aangedane delen van het lichaam.
  • In sommige gevallen kan constipatie een negatieve invloed hebben op de aderen. Dit veroorzaakt namelijk congestie in het bekkengebied en verslechtert de bloedsomloop. Het is daarom belangrijk om je darmen te reguleren.
  • Deze geneeskrachtige planten kunnen ook uitwendig worden aangebracht als essentiële oliën door ze te mengen met een plantaardige olie als basis (bijvoorbeeld van amandel, kokos, sesam etc.).
  • Het is vooral belangrijk dat je een sedentaire leefstijl zoveel mogelijk vermijdt. Probeer dagelijks minstens een kilometer te wandelen.
  • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon.
  • Bied je benen tijdens het slapen ondersteuning door ze te verhogen met een kussen.
  • Vergeet niet om anderhalve à twee liter water per dag te drinken, los van je maaltijden en als aanvulling op de infusies.
  • Het hebben van overgewicht is ook een factor die spataderen kan verergeren. Probeer daarom altijd een gebalanceerd dieet aan te houden en bouw de grootte van je porties langzaam af, zodat je maag aan de hoeveelheid gewend raakt en niet meer zoveel voedsel nodig heeft om vol te raken.
Bekijk Ook