Hoe bedaar je je rusteloze geest en vind je innerlijke vrede

In het begin zal het moeilijk zijn, maar het is mogelijk. Je kan je rusteloze geest bedaren. Om innerlijke vrede te vinden, heb jij zelf het vermogen om al het lawaai te doen verdwijnen.
Hoe bedaar je je rusteloze geest en vind je innerlijke vrede

Laatste update: 10 januari, 2019

Een rusteloze geest laat geen pauzes toe en verhindert rust. Je springt van de ene bezorgdheid naar de andere, van angst naar paniek. Langzaam weef je uiteindelijk een ingewikkeld web in je hersenen. Het ontneemt je van het ongelooflijke voorrecht op innerlijke vrede.

Sommige mensen kunnen dit concept van een rusteloze geest echter verwarren met nieuwsgierigheid en productiviteit. Het is waar dat innerlijke energie soms een weerspiegeling is van het verlangen om te leren, maar meestal is onrust toch enkel geestelijk lawaai. Het is verwarring, uitputting en verdriet.

Vaak wordt gezegd: “er is geen ergere vijand dan de vijand die men in de eigen geest creërt”. Maar in plaats van dit te zien als uitsluitend jouw verantwoordelijkheid, moet je innerlijke stress ook bekijken als een subtiele combinatie van verschillende dingen.

Hieronder zullen we enkele ideeën voorstellen om over na te denken om je een gevoel van kalmte en innerlijke vrede te helpen vinden. Het is gemakkelijk om te doen. Je hebt slechts één essentieel ingrediënt nodig: namelijk wilskracht.

Een rusteloze geest en de turbulente oceaan in je geest

Een van de bekendste boeken over dit thema is een boek van Kay Jamison. In het boek beschrijft ze de complexe situaties waar mentaal lawaai verstrengeld raakt met depressie.

Kay Jamison werkt als psychiater aan de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. In het boek An Unquiet Mind beschrijft Kay Jamison haar eigen ervaringen. 

“Als jong meisje was ik altijd gevoelig voor emotionele instabiliteit. Mijn adolescentie was vervuld met droefheid. Toen ik mijn professionele leven begon, kwam ik in een vicieuze cirkel terecht van vrees, angst en een rusteloze geest. Ik kon er niet uit ontsnappen. Het liet me nauwelijks toe om te leven.”

Herken je jezelf in deze eenvoudige woorden? Dan moet je zeker met de volgende 5 dingen in gedachten houden. Ze zouden namelijk een geweldige hulp voor je kunnen zijn.

Een rusteloze geest en de turbulente oceaan in je geest

1. Ontdoe je van onnodige last om innerlijke vrede te vinden

Ook al zie je het niet, je draagt die last met je mee. Zodra je het gewicht in gedachten begint te zien, zul je je beter voelen.

  • Je bent omringd door mensen die je beroven van je energie in plaats van jou energie te geven.
  • Je geeft misschien voorrang aan dingen die niet goed zijn voor jou.
  • Begrijp dat “minder altijd meer is”.

2. Stop een minuut en haal adem; zet het lawaai in je hoofd uit

Het verleden is voorbij. Je kan het niet veranderen. De toekomst bestaat nog niet. Focus je aandacht daarom op het hier en nu. In dit specifieke moment zul je jezelf namelijk vinden.

  • Stop en adem. Adem diep in en hou je adem vast gedurende vijf seconden. Adem daarna luid uit.
  • Deze eenvoudige oefening zal je geest bevrijden. Moeilijk om te geloven? Tijdens deze ademhalingsoefening gaat er zuurstof naar je hersenen, wat je zal helpen om je vrij te voelen.
  • Zodra je lichaam zich goed voelt, is het tijd om je te verbinden met jezelf.
  • Stel jezelf daarna nederig de volgende vragen: “Wat wil ik? Waar ben ik naar op zoek? Wat wil ik niet? Welke richting wil ik uit gaan?”

Het is een goed idee om deze oefening dagelijks te doen zodra je ‘s morgens opstaat.

Een onrustige geest lijdt omdat hij erg doorlaatbaar is

3. Bouw jouw eigen beschermende muren

Een onrustige geest lijdt, omdat hij erg doorlaatbaar is. Het laat namelijk externe zorgen binnendringen in je gedachten, samen met de ego’s en de belangen van de mensen om jou heen.

Wanneer negatieve energie je innerlijke vrede verstoort, raakt het verweven met je persoonlijke zwakheden. Dat is een vreselijke situatie.

Je moet je eigen muren optrekken op de volgende manier:

  • Neem afstand van de dingen die je uit evenwicht brengen en de harmonie verstoren. Je wil bijvoorbeeld geen egoïstische mensen of mensen met valse belangen in je omgeving.
  • Trek muren op tegen mensen die voor stormen zorgen op kalme dagen.
  • Bouw ook muren om je te beschermen tegen personen die je niet respecteren. Vergeef hen, maar laat hen gaan.

4. Stilte is helend

Je zou jezelf ook minstens eenmaal per dag moeten laten onderdompelen in absolute stilte gedurende anderhalf of twee uur.

  • Deze momenten van innerlijke vrede en kalmte zullen je toelaten om in verbinding te komen met je wat je nodig hebt. Het zal ook je rusteloze geest tot rust brengen.
  • Zenuwachtige geesten springen van de ene bezorgdheid naar de andere. Zo vergeten ze om voor zichzelf te zorgen. Je beseft niet meer hoe waardevol en belangrijk jij bent.
  • Ontspan in stilte. Schakel je angsten en innerlijke stemmen uit. Laat je omringen door gevoelens van tevredenheid, innerlijke vrede en het evenwicht tussen hart en geest.
Stilte is helend voor een rusteloze geest

5. Ontwikkel dankbaarheid

Dit is zonder twijfel de moeilijkste opdracht. Ontspan en denk na over de volgende gedachten:

  • Als je een slecht gevoel hebt bij sommige mensen die niet van jou houden, distantieer je dan van hen. Het lijkt misschien een simpel antwoord. Toch vereist het veel moed.
  • Geef ook een kleine draai aan je gedachten als je je niet op je gemak voelt. Kies ervoor om je anders te voelen. Schakel de negatieve gevoelens uit en vergeet niet dat je waardevol bent.
  • Wees dankbaar voor de kleine dingen in je leven. Het is namelijk heel goed mogelijk dat je die over het hoofd ziet.
  • Voel je dankbaar dat je lichamelijk in orde bent, dat je bepaalde mensen waar je van houdt om je heen hebt en die ook van jou houden.
  • Leer om dankbaar te zijn voor elke nieuwe dag. Aan de horizon openbaren zich elke dag opnieuw kansen. Die kunnen je helpen om je doelen te bereiken.

Wees gelukkig. voel je rustig. En zorg voor evenwicht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.