Als jij niet wilt huilen, dan doet je lichaam dit wel voor je

De kans is groot dat je meer dan eens hebt gehoord dat huilen voor zwakkelingen is, terwijl het in werkelijkheid juist erg bevrijdend is. Wanneer je nooit eens huilt, zullen je gevoelens zich alsmaar op blijven stapelen en uiteindelijk voorkomen dat je gelukkig kunt zijn.
Als jij niet wilt huilen, dan doet je lichaam dit wel voor je

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als jij niet wilt huilen, dan doet je lichaam dit wel voor je. Als je jezelf dwingt om al je verdriet binnen te houden en je je frustraties er nooit eens een keertje lekker uitgooit, dan zul je op een gegeven moment als het ware ontploffen.

We zijn niet gemaakt om al onze emoties te onderdrukken zonder ze ooit eens te uiten. De angst voor hoe anderen zullen reageren, wat ze over je zullen zeggen of de kans dat ze je af zullen keuren, zorgt ervoor dat je alles binnen wilt houden.

Vroeg of laat zullen al deze opgekropte emoties er echter uit zichzelf allemaal uitkomen. Blijf in gedachte houden dat als jij niet wilt huilen, je lichaam dit wel voor je zal doen.

Als jij niet wilt huilen, dan zul je hieronder lijden

Huilen is goed voor je

Als je jezelf nooit eens toestaat om te huilen, dan zul je hierdoor alleen maar meer van de volgende problemen ervaren:

Je hebt genoeg kansen om ervoor te kiezen om dit niet te laten gebeuren. Alles binnen houden zou niet de weg moeten zijn waar je voor wilt kiezen.

We geven even een voorbeeld. Stel je voor dat je partner altijd uitrust met zijn voeten op tafel. Jij hebt hier nooit iets over gezegd, omdat je jezelf er in eerste instantie van wilde overtuigen dat je er geen last van had.

De eerste fase van een liefdesrelatie maakt ons vrij onnozel. Wat gebeurt er echter wanneer deze fase voorbij is? Dan slaat de realiteit toe en begint hetgeen je eerst probeerde te negeren, je nu ineens mateloos te irriteren.

Waarschijnlijk leg je de schuld bij de andere persoon. Wellicht roep je af en toe ‘Je weet toch dat ik dat niet leuk vind’ of laat je hem met een zure blik weten dat je ergens niet blij mee bent.

Hier zul je echter helemaal niets aan hebben. Je zal het gedrag van de ander toch keer op keer gewoon pikken. Je zal alsmaar een afkeurende blik blijven geven tot je op een dag over het meest onbenullige dingetje helemaal over de rooie gaat en als het ware ontploft.

De fout die je in dit geval maakt, is doen alsof je je ergens niet aan stoort en het probleem niet bijtijds benoemen. Misschien denk je dat het zich niet nog eens zal voordoen.

In dit geval bega je echter een van de grootste fouten: je betreedt de wereld van verwachtingen.

Je lichaam geeft het aan wanneer het niet in orde is

Vrouw met vergif rond haar nek

Als het een gewoonte voor je is geworden om altijd al je gevoelens binnen te houden en als je niet wilt huilen, dan zal je lichaam op een gegeven moment een aantal waarschuwingstekens vertonen.

 De volgende en nog een hele reeks andere problemen kunnen als het ware een schreeuw om hulp zijn van je lichaam, dat hiermee wil laten weten dat er iets mis is:

  • terugkerende hoofdpijn
  • angst
  • buikpijn
  • eczeem

Het is belangrijk om dit soort tekens niet te negeren. Misschien weet je niet wat er aan de hand is, omdat de tekens gebaseerd zijn op een ervaring uit het verleden die jij je niet eens meer goed kan herinneren.

Als deze tekens echter je leven beginnen te belemmeren, als je last krijgt van angst of als het regelmatig niet goed met je gaat en je niet gelukkig bent, dan is het belangrijk om naar je lichaam te gaan luisteren. 

Dit is simpelweg verstandig. Gebruik de informatie die je lichaam je geeft om tot de bodem van het probleem te komen. Je lichaam gedraagt zich niet voor niets op die manier.

Opgekropte emoties kunnen je ziek maken

Je lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Door het probleem te negeren, pak je de kwestie helemaal niet aan en dit zal je lichaam je duidelijk proberen te maken.

Het gaat zelfs nog verder dan dat.

Als je niet tot de bodem probeert te komen van de meest innerlijke delen van jezelf en hetgeen zo veel problemen voor je veroorzaakt niet onder ogen komt, dan kunnen maagproblemen uiteindelijk overgaan in eczeem, eczeem in problemen met de bloedsomloop en problemen met de bloedsomloop in dermatitis.

Wanneer je de aanwijzingen die je lichaam je geeft alsmaar blijft negeren, dan zal het voortdurend op zoek gaan naar een nieuwe manier om aan je duidelijk te maken dat er iets mis is, tot je uiteindelijk een einde maakt aan hetgeen jou zo ongelukkig maakt.

Overtuigingen, trauma’s en ervaringen

Trauma moet verwerkt worden

De problemen die je ervaart, komen meestal voort uit overtuigingen, trauma’s en ervaringen die je niet vrijwillig in je hoofd hebt gebracht of mee hebt gemaakt. Deze overtuigingen, trauma’s en ervaringen kunnen echter allemaal kansen zijn om je ogen te openen, om te leren en om los te laten.

De angst om ‘nee’ te zeggen, komt misschien voort uit een overtuiging of traumatische ervaring die je al sinds je klein bent bij je draagt.

De gigantische angst om te zeggen wat je voelt op het moment dat je het voelt, kan het gevolg zijn van een ervaring die ervoor gezorgd heeft dat je zelfvertrouwen deuken heeft opgelopen en je hierdoor minder zelfverzekerd bent geworden.

Geef echter niet toe aan al deze omstandigheden. Het is helemaal niet nodig om bij de pakken neer te gaan zitten en alles maar gewoon te pikken. Elk trauma en elke ervaring is een kans om te worden wat je werkelijk wilt zijn.

Maan schijnt boven vrouw

Onthoud dus: als jij niet wilt huilen, dan doet je lichaam dit wel voor je. Leer jezelf toestemming te geven om te huilen wanneer je hier behoefte aan hebt. Bevrijd je lichaam van de lichamelijke manifestaties van je pijn.

Ben je er klaar voor om je welzijn te verkiezen boven je verdriet?

Illustraties: Sylvie Ann 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chapman, BP, Fiscella, K., Kawachi, I., Duberstein, P. y Muennig, P. (2013). Supresión de las emociones y riesgo de mortalidad durante un seguimiento de 12 años. Revista de investigación psicosomática, 75 (4), 381–385. https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2013.07.014
  • Cloitre, M., Stovall-McClough, C., Zorbas, P. y Charuvastra, A. (2008). Organización del apego, regulación de las emociones y expectativas de apoyo en una muestra clínica de mujeres con antecedentes de abuso infantil. Journal of Traumatic Stress, 21 (3), 282-289. https://doi.org/10.1002/jts.20339

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.