Advies om je huis non-allergeen te houden

Non-allergeen Huis

Doordat bacteriën zich in de keuken snel vermenigvuldigen is het, afhankelijk van hoe schoon je je keuken doorgaans houdt, belangrijk om alle oppervlaktes dagelijks te desinfecteren.

Hoewel je het zelf misschien niet doorhebt, voed je dag in dag uit miljoenen mijten die verborgen zitten op allerlei plekken in je huis. Deze mijten kunnen verschillende allergische reacties opwekken die je gezondheid kunnen aantasten.

Dit verklaart waarom zoveel gezinnen tegenwoordig regelmatig last hebben van rhinitis, dermatitis, allergische astma en nog veel meer.

Eten in bed of op de bank en je huis niet netjes houden en weken niet afstoffen zijn allemaal veelvoorkomende manieren om deze kleine beestjes, die zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen in verschillende ruimten, te voeden.

Daarom is het belangrijk om je hele huis goed schoon te houden en om op zoek te gaan naar non-allergene manieren om ziektes te voorkomen. Weet je hoe je dit kunt doen?

Houd je slaapkamer schoon

Schoon Bed

Onze bedden zijn een van de favoriete woonplaatsen voor mijten. Ze bieden namelijk de perfecte leefomstandigheden voor deze beestjes om te kunnen overleven en vooral om zich te kunnen vermenigvuldigen.

Zweet, warmte en kleine huidschilfers creëren de perfecte omstandigheden om de meest voorkomende soorten allergieën te ontwikkelen.

Om dit risico te verkleinen, kun je het beste alleen slapen tussen lakens die gemaakt zijn van 100% katoen. Daarnaast is het belangrijk om je lakens één keer per week te wassen in heet water (60 graden).

Kussens, quilts en spreien kun je om de zes maanden wassen. Het is echter wel verstandig om ze elke dag goed uit te kloppen en ze in een geventileerde kamer uit te laten luchten.

Probeer huisdieren niet in je slaapkamer te laten gaan. Huisdieren dragen namelijk mijten op zich en verliezen voortdurend haar. Vooral mensen die allergieproblemen hebben zijn hier gevoelig voor.

Houd je keuken schoon

Schone Keuken

Deze ruimte verdient speciale aandacht, omdat zich hier naast mijten ook verschillende pathogenen kunnen voordoen. In de keuken is vaak sprake van een hoge concentratie vocht, warmte en etensresten, waardoor het voor deze beestjes de perfecte ruimte is om zich in te vermenigvuldigen.

Om vochtigheid en warmte zoveel mogelijk te vermijden, kun je het beste altijd een deksel op je pannen doen tijdens het koken. Hierdoor zal er minder stoom vrijkomen.

Als het mogelijk is, probeer de ruimte dan altijd goed te ventileren, zodat de lucht kan ontsnappen en je minder last hebt van condensatie wanneer verschillende stoffen zich op één plek verzamelen.

Droog je borden goed af nadat je ze gewassen hebt en berg ze gelijk op. Het is ook belangrijk dat je eten altijd bewaart in luchtdichte potten, bij voorkeur gemaakt van glas.

Probeer het aanrecht, de vloer, muren en andere oppervlaktes in de keuken elke dag te desinfecteren om bacteriën te bestrijden en ervoor te zorgen dat kakkerlakken of mieren niet binnen zullen dringen.

De badkamer

WC Schoonmaken

Zowel in de douche als op het toilet verzamelt zich veel vocht. Dit vocht wordt na een paar dagen vies en creëert de perfecte woonplaats voor ziektekiemen.

Om te voorkomen dat deze vochtigheid verspreid raakt door andere delen van het huis, is het verstandig om de deur van de badkamer altijd dicht te doen en matjes op de vloer te leggen. Het is dan echter wel belangrijk om deze matjes regelmatig te wassen. Wanneer ze namelijk water absorberen, worden deze matjes natuurlijk ook onhygiënisch.

Nadat je de badkamer hebt gebruikt, kun je het beste alle oppervlakten goed afdrogen. Hierdoor zul je het ontstaan van schimmel tegengaan en voorkomen dat je last krijgt van kakkerlakken. Wanneer je de badkamer schoonmaakt, kun je hiervoor het beste natuurlijke ingrediënten gebruiken als azijn en citroen, in plaats van conventionele reinigingsmiddelen.

De woonkamer

Schone Woonkamer

Wanneer je de woonkamer niet regelmatig schoonmaakt en stof en andere omgevingsfactoren niet regelmatig elimineert, kunnen zich in deze kamer hoge concentraties mijten en andere micro-organismen vormen.

Aspecten waar je in deze kamer rekening mee moet houden zijn:

  • Type vloer
  • Zachte bekleding of kussenovertrekken.
  • Gordijnen
  • Huisdieren
  • Frutsels en versiering

Je zou de vloer dagelijks schoon moeten maken. Op de vloer verzamelt zich namelijk een hoop vuil en viezigheid.

Probeer kussenovertrekken te kopen die gemaakt zijn van katoen, zodat je ze eenvoudig en regelmatig kunt wassen. Of gebruik andere speciale kussenovertrekken.

Een goede optie is om meubilair te kopen dat bekleed is met leer. Leer is namelijk het makkelijkst om schoon te maken.

Alle frutsels, fotolijstjes, versieringen en andere kleine oppervlaktes in de woonkamer zouden minstens drie keer per week moeten worden afgestoft om stof en mijten te elimineren.

Laat je huisdieren niet op het meubilair slapen of liggen. Als het mogelijk is, kun je ze zelfs het beste helemaal niet in de woonkamer laten. Als je regelmatig last hebt van allergieën, dan kun je het beste eerst je dokter raadplegen voordat je een huisdier aanschaft.