Acht voedingsmiddelen die de aderen reinigen

Tomaten zijn niet alleen rijk aan vitamine C en vezels, maar bevatten ook lycopeen, een stof die voorkomt dat cholesterol tegen de wanden van je aderen blijft kleven.
Aderen Reinigen

Voedsel speelt een belangrijke rol in ons leven en de voedselkeuzes die we maken kunnen het verschil betekenen tussen een goede of een slechte gezondheid.

Vandaag de dag worden steeds meer mensen gediagnosticeerd met cardiovasculaire ziekte. Dit is vooral zorgwekkend omdat deze problemen in de meeste van deze gevallen gerelateerd zijn aan de voedselkeuzes die deze mensen maken.

Een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten, suiker en koolhydraten kan een directe invloed hebben op je bloedsomloop en je cardiovasculaire gezondheid. Dit zorgt er namelijk op de korte en middellange termijn voor dat je cholesterolgehaltes stijgen, dit veroorzaakt verstoppingen in de aderen en een verscheidenheid van andere gezondheidsproblemen.

Het goede nieuws is dat je je lichaam door verstandige en goede voedselkeuzes te maken, kunt voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft om de aderen schoon en je kans op cardiovasculaire ziekte minimaal te houden.

In dit artikel delen we dan ook de top acht voedingsmiddelen die kunnen helpen je cholesterolgehaltes te verlagen en je aderen schoon te houden. Kom hieronder meer te weten!

Lijst van voedingsmiddelen voor schone aderen

1. Knoflook

Knoflook

Knoflook is wereldwijd super populair, omdat het veelzijdig gebruikt kan worden in de keuken en een kenmerkende smaak geeft aan je gerechten. Daarnaast wordt het bolgewas dankzij de voedingswaarde en de gezondheidsvoordelen al eeuwenlang op allerlei andere manieren gebruikt.

Knoflook is een belangrijke bron van antioxidanten en kan daardoor helpen de gevolgen van vrije radicalen tegen te gaan en hoge cholesterolgehaltes te verlagen.

Ook is aangetoond dat knoflook kan helpen het gehalte goed cholesterol te laten stijgen en tegelijkertijd je bloed dunner te maken, waardoor de bloedsomloop beter wordt en je bloeddruk onder controle wordt gehouden.

Lees ook: Hoe houd je het cholesterolgehalte onder controle

2. Olijfolie

Olijfolie bevat essentiële vetzuren die kunnen helpen de aderen te reinigen en de opeenstapeling van cholesterol te verminderen, waardoor je minder risico loopt op een hartaanval.

Omdat olijfolie grotendeels bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetten, loop je bij het consumeren van deze olie minder gevaar dat zich een laag plaque ontwikkelt tegen de wanden van je aderen.

Profiteer van deze geweldige voedselsoort door de olie toe te voegen aan salades, soepen, stoofpotten en zelfs door elke dag een eetlepel olijfolie in te nemen.

3. Avocado

Avocado

Deze heerlijke en veelzijdige vrucht met zijn mooie groene vruchtvlees biedt dankzij het hoge gehalte essentiële vetzuren, vitamines en mineralen geweldige voordelen voor je cardiovasculaire gezondheid.

Een gematigde consumptie van avocado kan een zeer positief effect hebben op je cholesterolgehaltes en voorziet je lichaam van de gezonde vetten die het nodig heeft om optimaal te presteren.

4. Kurkuma

Kurkuma is een specerij die regelmatig wordt gebruikt in verschillende keukens, maar wordt ook al eeuwenlang geroemd om zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, is een belangrijke antioxidant die de schadelijke gevolgen van vrije radicalen tegengaat en bescherming biedt tegen celbeschadiging.

De polyfenolen die kurkuma bevat verkleinen ook de kans op een hartaanval door te voorkomen dat de aderen beschadigd raken door verstoppingen.

5. Vette vis

Zalm

Koudwatervissen of vette vissoorten zijn een van de beste bronnen van omega 3-vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel om het lichaam goed draaiende en je cholesterolgehaltes laag te houden.

Tegenwoordig wordt al meerdere jaren aanbevolen om minstens twee keer per week vette vis te eten om je hart te beschermen.

Tot deze vissoorten behoren onder andere:

  • Zalm
  • Tonijn
  • Makreel
  • Forel
  • Sardines

6. Tomaten

De tomaat wordt gebruikt om stoofpotten, soepen, sauzen en een verscheidenheid aan andere heerlijke gerechten te maken en is een geweldige bron van voedingsstoffen en bestanddelen die essentieel zijn voor het lichaam om goed te kunnen functioneren.

Het hoge gehalte lycopeen, een krachtige antioxidant, zal helpen ervoor te zorgen dat cholesterol niet tegen de aderwanden blijft kleven.

Daarnaast bevatten tomaten een aanzienlijke hoeveelheid vezels. Vezels helpen het lichaam vet te elimineren.

Ook zijn tomaten een goede bron van vitamine C, een vitamine die een natuurlijke antioxidante werking heeft en zo je stofwisseling verbetert.

Wij raden aan: Zelf thuis tomaten kweken

7. Haver

Haver

Haver wordt door de voedingswaarde gezien als de meest volledige graansoort. Haver is een geweldige bron van vezels en bevat tegelijkertijd maar weinig koolhydraten.

De graansoort is in staat tot wel zeven keer zijn eigen gewicht in water te absorberen en kan ervoor zorgen dat cholesterol minder snel tegen de wanden van je aderen blijft kleven. Hierdoor kan het regelmatig eten van havermout voorkomen dat je arteriosclerose en andere cardiovasculaire problemen ontwikkelt.

8. Appels

Het eten van een appel per dag is zeker een goede manier om je algehele gezondheid te verbeteren, vooral als het gaat om de gezondheid van je hart.

Appels bevatten pectine, een vezelsoort die zich aan cholesterol bindt en zo voorkomt dat het cholesterol tegen je aderwanden blijft kleven.

Appels bevatten ook flavanoïden. Dit zijn antioxidanten die je kans op het ontwikkelen van cardiovasculaire ziekte met maar liefst 50% verkleinen.