Acht signalen van bloedklonters waarop je moet letten

Stolling is belangrijk om het bloeden te stoppen wanneer je lichaam een wond of een letsel heeft.
Acht signalen van bloedklonters waarop je moet letten
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Wanneer bloedklonters zich vormen in de bloedvaten dan is dat een risico voor de gezondheid. Een bloedklonter is een hoopje bloed dat van een vloeistof verandert in een gelatineachtige of halfvaste toestand. Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan de signalen van bloedklonters.

Wanneer deze bloedklont vrij in de bloedsomloop stroomt dan kan het een slagader of ader gedeeltelijk of volledig verstoppen. Dit is extreem gevaarlijk.

Want je volledige lichaam is verbonden door bloedvaten. Een bloedklonter kan dus naar ieder lichaamsdeel stromen, wat uitermate gevaarlijk is.

Als het richting je hart, je hersenen of je longen beweegt, dan bestaat er een risico dat het vast komt te zitten. Dit kan een embolie of een cardiovasculair accident veroorzaken.

Er zijn twee soorten bloedklonters.

  • Slagaderlijke bloedklonters. Deze bloedklonters vormen zich in de slagaders. Ze verhinderen dat de zuurstof de belangrijkste organen bereikt.
    • Klonters kunnen ontelbare complicaties veroorzaken zoals een hartaanval, cerebrovasculaire zenuwverlamming en intense pijn.
  • Veneuze bloedstolsels. Die vormen zich langzaam in de aders. Dit is ook de reden dat de symptomen pas na verloop van tijd optreden.
    • Ze verschijnen vooral in de aders van de armen, de benen en in het bekkengebied.
    • In het algemeen blijven deze klonters onbeweeglijk. Maar er bestaat altijd een risico dat ze gaan bewegen en een ernstig gezondheidsrisico vormen.

Risicofactoren voor het ontstaan van bloedklonters

Sommige situaties kunnen het risico op bloedklonters verhogen. We geven je enkele voorbeelden:

  • Wanneer je gedurende een lange periode in dezelfde houding blijft, dan zet dit druk op de bloedvaten. Dit verhindert dat het bloed kan stromen.
  • Lange reizen die meer dan vier uren duren zijn ook factoren die bloedklonters kunnen veroorzaken.
    • Wanneer je lange tijd zit, dan kan het bloed niet op de juiste manier stromen. Het is dus mogelijk dat dit leidt tot bloedklonters.
  • Gedurende lange tijdsperioden in bed liggen of ontspannen.
  • Bepaalde anticonceptiemedicatie.
  • Familiegeschiedenis.
  • Een zittend leven.
  • Leeftijd.
  • Zwaarlijvigheid.
  • Roken.

Let op deze signalen van bloedklonters

1. Onverklaarbare hoest en ademhalingsproblemen

Signalen van bloedklonters, hoest

Een klonter in de longen vertraagt de zuurstoftoevoer. Dit zorgt er voor dat je hartslag versnelt.

De snellere hartslag samen met problemen om te ademen zijn meestal een waarschuwingssignaal dat wijst op een longembolie.

2. Stemmingswisselingen

Symptomen als irritatie, verwarring, hallucinaties of stuiptrekkingen kunnen ons waarschuwen dat er een gevaar op een arteriële trombose in de hersenen bestaat.

Dit doet zich voor wanneer een bloedklonter de normale toevoer van zuurstof en glucose in de bloedsomloop belemmert. Het gevolg is dat de hersenen niet kunnen werken zoals zou moeten.

3. Vermoeidheid

Signalen van bloedklonters, vermoeidheid

Wanneer zich in het lichaam een bloedklonter bevindt dan activeert het lichaam zijn verdedigingsorganismen. Vermoeidheid of uitputting kunnen signalen van bloedklonters zijn.

Het is vaak moeilijk om bij vermoeidheidssymptomen een diagnose te stellen. Daarom is het zo belangrijk dat je op je hoede bent voor andere mogelijke symptomen.

In vele gevallen ervaar je een moeheid zonder dat er schijnbaar een reden voor is. Het kan zelfs optreden na een volledige nachtrust.

4. Gezwollen ledematen

Deze toestand is bekend als diepe veneuze trombose. Het verhindert de doorstroming in de bloedsomloop. Dit verhindert dat de zuurstof de vitale organen van het lichaam bereikt.

Je moet erg voorzichtig zijn als je ledematen snel opzwellen, vooral als het ook pijnlijk is. Maak niet de vergissing te denken dat de zwelling een gevolg is van vochtophoping, aangezien deze zwellingen ook signalen van bloedklonters zijn.

5. Pijn in de armen of benen

Signalen van bloedklonters, pijn in armen of benen

Dit is een plaatselijke en scherpe pijn. Vaak treedt het op wanneer je loopt of de ledematen buigt.

Samen met de pijn kan er ook sprake zijn van een doof gevoel. Deze symptomen kunnen dus ook signalen zijn van bloedklonters.

6. Uitpuilende aderen

Uitpuilende aderen veroorzaken geen complicaties of grote problemen. Maar wanneer een bloedklonter druk uitoefent op de bloedvaten, dan kan het inwendig scheuren, of roodheid en kneuzingen veroorzaken.

Soms treden spataders op. Dit is een gevolg van een veneuze trombose in de benen.

7. Rode lijnen op de huid

Signalen van bloedklonters, rode lijnen op de huid

Stel je vast dat je lichaam rode lijnen vertoont die langs de aders lopen? Dan moet je controleren of er zich nog andere veranderingen in je huid voordoen.

Je moet ook op je hoede zijn voor stemmingswisselingen. Dit is nodig om de mogelijkheid uit te sluiten dat er sprake is van een slagaderlijke trombose. Deze rode lijnen maken je ledematen warm. Je zal dit merken wanneer je ze aanraakt.

8. Koorts

Wanneer je een bloedklonter hebt die zich vrij in je bloedsomloop beweegt, dan kan dit koorts veroorzaken. De koorts gaat vaak gepaard met zweten, beven, migraine, uitdroging, lichamelijke verzwakking en een slechte eetlust. Besteed dus aandacht aan dit symptoom want het kan één van de signalen van bloedklonters zijn.

Aanbevelingen om bloedklonters te voorkomen

  • Probeer voedingsmiddelen te eten die veel vitamine B3, C en E bevatten. Want die bestanddelen zorgen voor een goede bloedcirculatie. Voorbeelden zijn knoflook, zink, magnesium, mangaan en minerale supplementen.
  • Stop met roken. Sigaretten verhogen de vorming van bloedklonters.
  • Zorg voor een gezond gewicht dat juist is voor je lengte en de lichaamsmaat. Met behulp van oefeningen kan je in vorm blijven.
    • Zwaarlijvigheid en een zittend leven zijn de voornaamste factoren die cardiovasculaire accidenten en hartaanval veroorzaken. Die zijn een gevolg van losse bloedklonters in de bloedsomloop.
  • Wees voorzichtig als je orale anticonceptie neemt. Want hormonen verhogen de vorming van bloedklonters.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.