9 vroege signalen van hypothyreoïdie

Onafhankelijk van elkaar wijzen deze symptomen niet op schildklierproblemen, maar als je meerdere van deze symptomen hebt, kun je het beste naar de specialist gaan om hypothyreoïdie uit te sluiten.

Hypothyreoïdie is een aandoening die de werking van je schildklier aantast. Deze klier reguleert je metabolisme, scheidt diverse hormonen uit en bestuurt een aantal vitale processen van je lichaam.

Het is een veelvoorkomende aandoening bij mensen en treft met name vrouwen. Het treedt op als schildklierhormonen afnemen en het moeilijk wordt om een stabiel en gezond gewicht vast te houden. De primaire oorzaak is veranderingen bij de ontstekingsprocessen in het lichaam die de cellen van de schildklier aantasten.

Hoewel het verloop bij iedereen anders is, kan het moeilijk zijn om een diagnose te stellen, omdat er soms geen duidelijke symptomen zijn. Hierdoor is het belangrijk om alert te zijn op signalen van hypothyreoïdie die misschien alledaags lijken, maar ook zouden kunnen samenhangen met het ontwikkelen van deze aandoening.

Ontdek hier meer!

1. Vermoeidheid
Vermoeidheid

Lichamelijke en geestelijke zwakheid kan veroorzaakt worden door heel veel verschillende aandoeningen en gezondheidsproblemen. Als het langere tijd aanhoudt, zul je rekening moeten houden met de mogelijke ontwikkeling van hypothyreoïdie.

Lees ook: Symptomen en oorzaken van de belangrijkste hormonale problemen

2. Verhoogd risico op gewichtstoename

Gewichtstoename kan meestal worden toegeschreven aan een slecht voedingspatroon en een ongezonde levensstijl. Als je gezond eet en voldoende beweegt, maar toch ziet dat je aankomt, kan dit komen door een schildklierprobleem.

Deze aandoening verandert het functioneren van je metabolisme. Het vertraagt je metabolisme en voorkomt dat je energie op de goede manier verbrandt.

3. Geheugenverlies
Hersencellen

Als je schildklier niet functioneert zoals het zou moeten, kan dit ernstige problemen veroorzaken op cognitief gebied.

Hormonale disbalans die kan ontstaan door hypothyreoïdie kan je mentale vaardigheden en geheugen veranderen. Als de hormoonproductie afneemt, worden je hersenen sneller moe en na verloop van tijd kun je ernstigere aandoeningen ontwikkelen.

4. Hoog cholesterol

Dokters denken niet automatisch aan een schildklierprobleem als je slechte cholesterol  verhoogd is, maar het is belangrijk dat je eraan denkt dat dit ook een effect van hypothyreoïdie kan zijn.

5. Verlaagd libido

Vrouw in Bed

Een afname van je libido en het ontbreken van algemene seksuele interesse kan een indicatie zijn van een schildklieraandoening. De afname van de hormoonproductie en andere veranderingen die dat veroorzaken, kunnen je begeerte voor seksuele activiteiten stilleggen. Daarnaast zijn je schildklierfunctie en bijnieren nauw verwant en deze zijn onmisbaar bij de productie en regulatie van sekshormonen.

6. Stemmingswisselingen

Een van de neveneffecten van een afgenomen schildklierhormoonproductie zijn plotselinge stemmingswisselingen, waardoor je vatbaar wordt depressies en stress. Hoewel stemmingswisselingen ook door andere factoren kunnen ontstaan, is hypothyreoïdie een mogelijke boosdoener die je niet bij voorbaat uit moet sluiten. 

7. Droge huid

Droge Huid

Mensen met schildklierproblemen hebben ook problemen met het bestrijden van een droge huid en het gladhouden van de huid.

Een ruwe, droge huid kan veroorzaakt worden door een lage schildklierwerking. Het probleem kan nog groter worden als er ook sprake is van broze nagels, haaruitval en slechte genezing van kleine wondjes.

8. Trage spijsvertering

Een trage spijsvertering of obstipatie kan optreden als een gevolg van afgenomen schildklierhormoonproductie. Omdat je schildklier verantwoordelijk is voor de regulatie van je metabolisme, kan iedere afname in zijn activiteit het spijsverteringsproces bemoeilijken.

Het veroorzaakt verslapping van de spieren van je spijsverteringskanaal bij hun samentrekkingen, waardoor de neiging ontstaat dat er afvalstoffen achterblijven in je dikke darm.

Leestip: Zo reinig je je darmen op een natuurlijke manier

9. Spierspanning

Spierpijn

Stress en spierpijn lijken heel gewoon te zijn bij mensen die oefeningen doen of trainen op een intensief niveau. Als dit echter niet de boosdoener is, dan heeft het waarschijnlijk iets te maken met een slecht functionerende schildklier.

Als de hormonen die je metabolisme reguleren significant afnemen, kunnen ze je spieren en gewrichten verzwakken. Afhankelijk van de ernst kun je de pijn misschien onder controle houden met lage intensiteits-oefeningen en bepaalde voedingsmiddelen die je schildklier stimuleren.

Hou in gedachte dat al deze symptomen zich anders kunnen voordoen van persoon tot persoon. Het is zeer belangrijk om op deze waarschuwingssignalen te letten, met name als je meerdere symptomen tegelijkertijd hebt.

Bekijk Ook