8 trainingsfouten die ervoor zorgen dat we geen resultaten zien

Het probleem met verkeerd trainen is niet dat we niet de gewenste resultaten krijgen, maar dat we onszelf kunnen bezeren en verschillende blessures kunnen oplopen.
8 trainingsfouten die ervoor zorgen dat we geen resultaten zien
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Soms streven we bij het trainen naar resultaten die onmogelijk zijn, simpelweg omdat we de oefeningen verkeerd uitvoeren. Als je kunt stoppen met het maken van de volgende trainingsfouten, zul je zeker de beste resultaten kunnen behalen.

1. Trainingsfouten bij het doen van de heuplift

Trainingsfouten bij het doen van de heuplift

Als je deze oefening graag doet, moet je weten dat het niet de bedoeling is om een boog te maken met je rug.

Het is slecht voor je rug omdat het gewicht dan niet op je bilspieren rust, maar op je onderrug.

  • De juiste manier om deze oefening te doen, is door je knieën boven je enkels te houden.
  • Om dat te doen, moet je je heupen naar boven brengen en je bovenlichaam in één lijn houden met je middel.
  • Vergeet niet om je bil- en buikspieren zoveel mogelijk aan te spannen als je op het hoogste punt bent.

2. Trainingfouten bij het doen van lunges

Wees heel voorzichtig met deze oefening, want je zou het helemaal verkeerd kunnen doen.

Als je romp naar voren leunt en je knieën in een scherpe hoek gebogen zijn, riskeer je een blessure. Door jezelf op deze manier te positioneren, leg je te veel gewicht op je rug en knieën.

  • De juiste manier om de oefening uit te voeren, is door je rug recht te houden en je knieën niet voorbij je voeten te laten komen.
  • Vergeet niet om je knieën te buigen in een hoek van 90 graden.

3. Trainingsfouten die we maken bij het planken

Pas op met de plank, want ook deze oefening kan slecht voor je zijn als je het fout doet. Als je rug niet recht blijft terwijl je aan het planken bent, verliest de oefening zijn effectiviteit.

  • Om de plank op de juiste manier uit te voeren en je lichaam te beschermen tegen blessures, moet je je lichaam van je hoofd tot je tenen in een rechte lijn houden.
  • Buig je armen in een hoek van 90 graden en houd je hoofd recht als je deze oefening doet.

4. Trainingsfouten bij het squatten met gewichten

Trainingsfouten bij het squatten met gewichten

Squatten met gewichten is een uitstekende oefening, als je de beweging goed uitvoert.

Bij het doen van squats is het belangrijk om je knieën niet voorbij je voeten te laten uitsteken. Doe je dit namelijk wel, dan zal je rug hol zijn en het gewicht op je nek rusten, waardoor je kans hebt op blessures.

  • De juiste manier om deze oefening te doen, is door het gewicht goed over je voeten te verdelen.
  • Vervolgens zak je door je knieën met een rechte rug en je voeten stevig op de grond. Een goed hulpmiddel om de rug recht te houden is om je borst vooruit te steken en recht naar voren te kijken.

5. Trainingsfouten bij het vasthouden van gewichten

Wees uiterst voorzichtig met de manier waarop je gewichten vasthoudt. Als het gewicht op je nek rust, is het gevaarlijk. De juiste manier om gewichten vast te houden is door je ellebogen naar buiten te duwen en de schouderbladen bij elkaar te brengen.

Door op deze manier te bewegen, kun je je rug naar achteren buigen en spanning uitoefenen zonder te forceren. Vergeet niet om de gewichten op het laagst mogelijke punt te plaatsen.

6. Trainingsfouten bij het squatten met dumbbells

Trainingsfouten bij het squatten met dumbbells

Squatten met dumbbells is een van de meest populaire oefeningen. Maar je moet wel voorzichtig zijn, want als je hierbij je schouders naar voren duwt, creëer je te veel druk en kan je jezelf bezeren.

  • De juiste manier om te squatten met dumbbells is door je schouders naar achteren te duwen en je schouderbladen bij elkaar te brengen.
  • Vergeet niet om je rug recht te houden, buig alleen je onderrug een beetje.
  • Zorg ervoor dat je heupen parallel blijven aan de vloer.

7. Trainingsfouten bij het gewichtheffen

Ook gewichtheffen is populair, maar tevens is het een van de oefeningen waarmee we zeer voorzichtig moeten zijn. De positie van je benen en armen is hier heel belangrijk.

Als je je lichaam niet recht houdt, kun je vallen en een peesblessure oplopen.

  • Om in de juiste positie te komen, buig je je knieën, breng je je borst naar voren, maak je je onderrug bol en duw je je heupen naar achteren.
  • Je moet je benen en armen loodrecht ten opzichte van de vloer houden.

8. Trainingsfouten bij het gebruik van fitness-steps

Ook bij oefeningen met een step moet je voorzichtig zijn.

Als we onszelf niet op de juiste manier positioneren ten opzichte van de step kan dit voor blessures zorgen. Door te ver weg te staan, kunnen we te veel gewicht op onze knieën leggen in plaats van op onze beenspieren.

  • De juiste manier om deze oefening te doen is door rechtop te staan, met je schouderbladen bij elkaar, en je rug licht te buigen voordat je op de step stapt.
  • Je knieën moeten in één lijn zijn met je voeten.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Nielsen RO, Buist I, Sørensen H, Lind M, Rasmussen S. Systematic Review Training Errors and Running Related Injuries : a Systematic Review. Int J Sports Phys Ther. 2012;
  • Faber M, Andersen MH, Sevel C, Thorborg K, Bandholm T, Rathleff M. The majority are not performing home-exercises correctly two weeks after their initial instruction—an assessor-blinded study. PeerJ. 2015;
  • Huxel Bliven KC, Anderson BE. Core Stability Training for Injury Prevention. Sports Health. 2013;
  • Jones BH, Cowan DN, Knapik JJ. Exercise, Training and Injuries. Sports Medicine: An International Journal of Applied Medicine and Science in Sport and Exercise. 1994.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.