8 symptomen waar je op moet letten bij ouderen

Pijn in de borst en problemen met ademhalen zijn geen normaal teken van ouderdom. Leer in dit artikel over de belangrijke symptomen die je niet kan negeren.
8 symptomen waar je op moet letten bij ouderen

Laatste update: 24 januari, 2019

Als je geen aandacht geeft aan bepaalde symptomen bij ouderen, mis je wellicht belangrijke signalen die tekenen aan de wand kunnen zijn dat er misschien iets mis is.

Ook al is het normaal om soms ‘pijn‘ te hebben wanneer je ouder wordt, betekent dit niet dat je alle tekenen die je lichaam je geeft moet negeren.

Sommige symptomen kunnen een teken zijn van ernstige gezondheidsproblemen. Het is erg belangrijk dat je je huisarts bezoekt wanneer je rare of terugkerende symptomen ervaart, ook al denk je dat het niets is om je zorgen over te maken.

Het wachten tot ze spontaan verdwijnen, kan erg schadelijk zijn voor je gezondheid.

8 symptomen waar je op moet letten bij ouderen

Ongewone problemen met ademhalen

Pijn in de borst is een van de vele symptomen van een hartaanval. Deze kunnen variëren van persoon tot persoon.

Wanneer je moeilijk op adem komt na een korte wandeling, kan dit wellicht een vroeg teken zijn dat een van de slagaders gedeeltelijk of compleet is geblokkeerd. Dit kan leiden tot een hartaanval.

Wanneer je merkt dat het erg lastig voor je is om adem te halen, moet je een afspraak maken bij je huisarts. Andere tekenen kunnen zijn:

  • een gespannen gevoel op de borst
  • duizeligheid

Plotselinge duizeligheid of problemen met balans en coördinatie

Duizeligheid bj ouderen

De symptomen van een beroerte kunnen erg subtiel zijn, maar als je ze hebt, moet je deze niet negeren.

Plotselinge problemen met lopen en verlies van de balans of coördinatie zijn de symptomen van een beroerte bij zowel ouderen als jongvolwassenen.

Ook moet je aandacht geven aan deze tekenen:

  • een extreem gevoel van duizeligheid
  • moeite met praten
  • slecht uitspreken van woorden
  • veranderingen in je zicht
  • slap gevoel of verdoofdheid in je gezicht, benen of armen

Als dit de symptomen zijn die je ervaart, moet je onmiddellijk naar een dokter.

Vaginale bloedingen na de menopauze

Wanneer je vaginale bloedingen ervaart na de menopauze, is het verstandig om zo snel mogelijk naar de gynaecoloog te gaan. Dit is niet normaal.

Sommige gevallen van bloedingen zijn minder ernstig dan andere. Echter moet je in overweging nemen dat de mogelijkheid bestaat dat dit een symptoom is van een ernstige ziekte, zoals kanker. Je kan hier niet luchtig over doen.

Het is erg belangrijk dat je je regelmatig laat controleren, ook als je geen vaginale bloedingen hebt.

Erectiestoornissen

Dit is een aandoening die erg veel voorkomt bij ouderen en erg waarschijnlijk is om te krijgen wanneer je ouder wordt.

Ongeveer 22% van de mannen van 60 jaar en ouder is impotent. Dit is zorgwekkend wanneer het aankomt op seksuele tevredenheid, maar het kan ook worden geassocieerd met hartziekten, diabetes en andere aandoeningen. 

Ook al is deze aandoening vaak leeftijdgerelateerd, het kan ook worden verergerd door stress of depressies.

Let op dit symptoom, het kan ook wijzen op meer dan alleen veroudering.

Constipatie

Constipatie bij ouderen

Constipatie zorgt ervoor dat je harder moet werken dan je wellicht gewend bent, wanneer je naar het toilet moet. Dit verhoogt de kans op het ontwikkelen van aambeien.

Wanneer constipatie soms voorkomt, kan het worden gezien als normaal. Ouderen kunnen hier vaker last van hebben dan dat zij verwachten.

Ook kan het een teken zijn dat iets de stoelgang blokkeert. Dit kan een tumor, poliep of andere blokkade zijn. Wanneer constipatie chronisch is, kan het lastig zijn om de ontlasting te verwijderen; het wordt dan hard. Dit zorgt dat de darmen vol raken en je niet naar het toilet kan.

Als jij of je geliefde regelmatig te maken heeft met constipatie, is het een goed idee om naar je huisarts te gaan.

Kleurverandering van de ontlasting

Dit kan variëren afhankelijk wat je dagelijks eet. IJzersupplementen en anti-diarreemedicijnen kunnen de ontlasting donkerder maken.

Elke tint bruin of groen in de ontlasting wordt gezien als normaal. Echter, als je de aanwezigheid opmerkt van zwarte of bloederige ontlasting, ervaar je wellicht de symptoom van een bloeding in de bovenste maag-darmkanaal. 

Dit kan worden veroorzaakt door:

  • zweren,
  • aambeien
  • diverticulitis
  • gastro-intestinale aandoeningen

Deze vereisen meer zorg bij de ouderen.

Abnormaliteiten in de borsten

Ook al kan je borstkanker opsporen door het opmerken van verschillende knobbeltjes, er zijn ook andere symptomen die minder bekend zijn:

  • ontstekingen
  • verkleuringen
  • afscheiding uit de tepel
  • verandering in de kleur in de borsten

Borstkanker komt minder voor bij mannen dan bij vrouwen, maar dit betekent niet dat zij dit niet kunnen krijgen. Daarom is het erg belangrijk voor zowel mannen als vrouwen die deze symptomen ervaren zichzelf constant te onderzoeken.

Huidaandoeningen

Moedervlekken bij ouderen

De ontwikkeling van huidkanker komt veel voor bij ouderen. Zoals je wellicht weet kan dit type kanker voorkomen bij elk huidtype.

Let goed op wanneer je plotselinge veranderingen opmerkt aan je huid, of bij het plotselinge ontstaan van moedervlekken. Dit komt doordat aandoeningen van de huid die niet volledig zijn hersteld, kankerachter kunnen worden.

Er zijn veel kwalen die een risico kunnen vormen wanneer je ze negeert. Het is belangrijk dat je constant let op de kleinste symptomen en tekenen die je lichaam je geeft.

Onthoud dat je altijd met je huisarts moet spreken over enige zorgen die je wellicht hebt, voordat je conclusies trekt. Het is erg belangrijk om naar je lichaam te luisteren en een dokter te bezoeken wanneer dit nodig is. Dit zal ervoor zorgen dat je een gezond en gelukkig leven hebt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.