8 plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan proteïne

14 mei 2017
Velen beweren dat plantaardige proteïne gezonder is dan dierlijke, want dierlijke voeding bevat meer calorieën dan vet. Probeer enkele van deze plantaardige voedingsmiddelen uit in je dieet. Ontdek zelf wat het effect is!

Voeding die rijk is aan proteïne vormt een erg belangrijk onderdeel van een dieet, want proteïne (eiwit) speelt een cruciale rol in de fysieke en mentale gezondheid.

Het is duidelijk dat alle voedingsstoffen noodzakelijk zijn voor de gezondheid van het lichaam, maar proteïne is de ster van het metabolisme. Bovendien is zijn rol in de hormoonafscheiding en in het ontwikkelen en versterken van de spieren en botten uiterst belangrijk.

Eigenlijk is proteïne een van de beste energiebronnen die je aan je lichaam kan geven om zijn functie te ondersteunen.

Vele mensen halen vaak eiwitten uit dierlijk voedsel. Dierlijk eiwit kan misschien wel gezond zijn, maar het bevat meer calorieën en vet. Daardoor zorgt het voor gewichtstoename, wat dan weer ongezond is. Gelukkig is proteïne ook aanwezig in vele groenten. Zo kan je in je dieet variëren en tegelijkertijd ook voedingsstoffen opnemen.

We laten je hier kennismaken met de acht beste plantaardige eiwitten. We leggen je ook uit hoe je ze kan toevoegen aan je voedingsplan.

1. Tofu

Tofu

Tofu is gemaakt van soja en een traditioneel onderdeel van het Japanse dieet. Het heeft een zachte smaak en bevat een grote hoeveelheid belangrijke voedingsstoffen.

Het wordt enorm gewaardeerd omwille van zijn belangrijke gehalte aan eiwitten van hoge kwaliteit. Naast andere voordelen helpt het om spiermassa te ontwikkelen.

Met elke honderd gram tofu krijg je tien gram eiwit en slechts 110 calorieën binnen.

Tofu bevat isoflavonen en antioxidanten die zeer goed zijn om het hormonale evenwicht te onderhouden, vooral tijdens de menopauze.

Lees ook: 4 smoothies tegen stress, depressie en vermoeidheid

2. Quinoa

Quinoa is populair in Zuid-Amerika, vooral in Peru en Bolivia. Het is een pseudo-graan en bevat voedingsstoffen die opvallend gunstig zijn voor de fysieke en cognitieve gezondheid.

Quinoa bevat heel weinig calorieën, maar het geeft je wel belangrijke hoeveelheden vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren, die het metabolisme en de kracht van de spieren stimuleren.

Veel mensen beschouwen quinoa als een van de beste plantaardige eiwitten, niet alleen omwille van het hoge gehalte aan eiwit maar ook omdat het vezel, antioxidanten en andere gezonde componenten bevat.

3. Peulvruchten

Peulvruchten

Peulvruchten zijn plantaardige bronnen van proteïne. Er bestaan enorm veel recepten met peulvruchten, dus iedereen kan het makkelijk toevoegen aan zijn dieet.

Peulvruchten bezitten veel krachten. Men beveelt ze aan voor atletische prestaties en om de spiermassa te ontwikkelen.

Bonen bevatten ook vezels. Daardoor zijn ze geweldig om de bacteriële flora te reguleren en de darmactiviteit te stimuleren. De vezel zorgt bovendien voor een vol gevoel. Als gevolg hiervan zijn ze ook ideaal als je gewicht wil verliezen.

De eigenschappen van peulvruchten zijn heel uitgebreid. Ze staan laag op de glycemische index. Hun caloriegehalte is laag en ze zijn nuttig om aandoeningen van het metabolisme te voorkomen.

Dit zijn enkele van de beste peulvruchten:

  • Linzen
  • Bonen
  • Garbanzobonen (een soort kikkererwten)

4. Waterkers

Elke honderd gram waterkers bevat tot drie gram proteïne. Bovendien zitten in waterkers vezels, antioxidanten en andere voedingsstoffen die heel gunstig zijn voor je algemene gezondheid.

Waterkers geeft je een energieboost. Tegelijkertijd ondersteunt het de gewrichten, de botten en de gezondheid van de spieren.

5. Asperge

Asperge

De diuretische en ontgiftende krachten van asperge zijn bekend. Asperge bevat een kleine hoeveelheid proteïne. Het heeft een gunstige invloed op het lichaam.

Asperge bevat het belangrijke aminozuur asparagine. Dit aminozuur zal, na opname, spiermassa ontwikkelen en het evenwicht in het zenuwstelsel stimuleren.

Asperge helpt ook om de afscheiding van insuline te verbeteren. Dit is cruciaal voor de omzetting van suiker in energie.

6. Spinazie

Deze groente is echt een wondermiddel, want spinazie is een erg gezonde bron van aminozuren, antioxidanten en vitaminen. Die dragen bij tot een beter functioneren van de vele lichaamssystemen.

Elke honderd gram spinazie bevat vijf tot zeven gram proteïne. Samen met de vezels en de mineralen vergroot het de spierkracht en de fysieke prestaties.

7. Broccoli

Broccoli

Voeg deze groente zeker toe aan je dieet. Het is een geweldige keuze om ervoor te zorgen dat je dagelijks de nodige hoeveelheden proteïne, vezels en mineralen opneemt. 

Met elke honderd gram broccoli krijg je tussen de twee en de drie gram van deze geweldige voedingsstof binnen. Met andere woorden: elke honderd gram broccoli verschaft mannen de vijf procent proteïne die ze dagelijks nodig hebben. Bij vrouwen is dit zes procent.

We raden ook dit artikel aan: Ontdek de fantastische voordelen van broccolisoep

8. Sla

We kennen sla vooral als de basis voor vele salades, maar sla is ook bekend voor zijn geneeskrachtige en voedingswaarden.

Sla bevat een klein beetje proteïne, maar als je het regelmatig in je dieet inpast, zal het je lichaam in zijn dagelijkse behoefte voorzien.

Het is ook rijk aan vezels, antioxidanten en belangrijke vitaminen, die je beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en andere externe invloeden.

Zoals je ziet, bestaan er heel wat groenten die een opvallend hoge hoeveelheid proteïne bevatten. Voeg ze toe aan je dieet. Eet ze regelmatiger dan dierlijk eiwit.

Bekijk Ook