8 huismiddeltjes tegen krasjes in je houten meubilair

Houten meubelen zijn prachtig, maar raken ook makkelijk beschadigd. Probeer voordat je nieuwe meubels koopt eerst eens deze 8 manieren om van de krasjes af te komen.
8 huismiddeltjes tegen krasjes in je houten meubilair

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Houten meubilair is populairder dan ooit. Er zijn misschien veel opties, maar mensen kiezen nog steeds graag voor houten meubilair vanwege zowel de kwaliteit als de elegante uitstraling. Het probleem is dat het onderhouden van dit soort meubilair niet altijd even makkelijk is. Er zijn immers veel externe factoren die het kunnen beschadigen.

Er bestaan echter een aantal simpele trucs die helpen krasjes en imperfecties te verwijderen en het meubilair in topconditie houden. Het beste hieraan is dat ze ook nog eens super goedkoop zijn!

In het artikel van vandaag willen we 8 interessante trucs onthullen die jou helpen je houten meubilair in perfecte staat te houden. Probeer ze eens uit!

Probeer deze 8 huismiddeltjes tegen krasjes in je houten meubilair

1. Levertraan

Hout Behandelen met Levertraan

Dit goedje heeft misschien niet zo’n lekkere geur. Toch is levertraan een makkelijke oplossing om lelijke krassen uit houten meubilair te halen. 

Hoe gebruik je het?

  • Breek eerst een capsule met levertraan. Wrijf die vervolgens over het getroffen gebied. Wacht daarna een aantal uren tot het hout de olie geheel heeft opgenomen. 
  • Nadat je een aantal uren hebt gewacht, kan je met een zachte doek voorzichtig het hout polijsten.
  • Herhaal dit twee keer per week.

2. Noten

Een pasta gemaakt van noten is een makkelijke behandeling om kleine krassen te herstellen die het houten meubilair oud doen lijken. Hun natuurlijke vetten en pulp smelten makkelijk over het houten materiaal. Bovendien geven die het een frisse uitstraling.

Hoe gebruik je het?

  • Vermaal een aantal noten totdat je een crèmeachtige substantie hebt en voeg er een klein beetje water of olijfolie aan toe. 
  • Wrijf het product op het meubilair en laat het drogen.
  • Verwijder de overtollige pasta met een zachte doek. Herhaal deze stappen eens per week. 

3. Was

Was

Was is een stevig en smeerbaar materiaal dat kan worden gebruikt om krassen, scheuren of andere imperfecties te repareren. Het kan zelfs worden gemixt met verf om de kleur te veranderen. Het is erg makkelijk te mengen met andere ingrediënten.

Hoe gebruik je het?

  • Wrijf de aanbevolen hoeveelheid was op het meubilair of gebruik harde was op het meubilair om kleine gaten of andere imperfecties op te vullen.
  • Gebruik een spons of een zachte doen om het meubilair te polijsten.

 4. Koffiedik

Je kan ook koffiedik gebruiken om beschadigd en oud uitziend meubilair er beter uit te laten zien. Door dit product te gebruiken, verminder je de aanwezigheid van vlekken op het meubilair. Je kunt er eveneens kleine gaatjes of scheurtjes opvullen. 

Hoe gebruik je het?

  • Maak het koffiedik eerst vochtig met water of lijnzaadolie. Breng deze mix vervolgens aan op de plekken die je wilt behandelen.
  • Verwijder ten slotte het overtollige product met een borstel. Herhaal dit eens per week. 

5. Azijn en olijfolie

Olijfolie

 

De combinatie van azijn en olijfolie resulteert in een prima schoonmaakmiddel. Bovendien is het ook goed om krassen te behandelen.

Beide ingrediënten beschermen het hout tegen externe beschadigingen en verwijderen stof en  bacteriën. 

Hoe gebruik je het?

  • Meng een gelijke hoeveelheid witte azijn en olijfolie. Breng de mix daarna aan op het houtoppervlak dat je wilt polijsten.
  • Laat het een paar minuten intrekken. Verwijder vervolgens het overtollige product met een vochtige doek.

6. Plasticine

Dit klinkt misschien onverwacht, maar toch is plasticine een interessant materiaal om  beschadigingen mee te verbergen.

Hoe gebruik je het?

  • Neem eerst een ruime hoeveelheid plasticine. Daarna vul je gewoon de gaten op met de klei. Breng daarnaast een klein beetje lak of lijm aan, zodat alles goed op zijn plek blijft. 

7. Tandpasta met olie

Tandpasta

 

Een mix van tandpasta met olie kan erg nuttig zijn om krassen op tafels of andere houten objecten te repareren.

Hoe gebruik je het?

  • Maak de tandpasta eerst nat met een klein beetje plantaardige olie. Breng ze daarna aan op de krassen.
  • Laat de tandpasta vervoglens erop zitten tot ze droog is. Verwijder ten slotte het overtollige product met een vochtige doek.

8. Zaagsel met lijm

Als de krassen op je houten meubilair te diep zijn, kan je zaagsel met lijm gebruiken om dit probleem op te lossen. 

Hoe gebruik je het?

  • Neem eerst een ruime hoeveelheid zaagsel. Mix die vervolgens met een beetje lijm.
  • Breng deze mix aan in de diepe krassen en laat drogen. Vervolgens kan je het oppervlakte polijsten.
  • Als je wilt, kan je een lak of verf aanbrengen op het meubilair om het een glanzende uitstraling te geven. 

Probeer voordat je je meubilair vervangt deze trucs eens uit en zie hoe het je meubels als nieuw eruit laat zien! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Medina, E., Romero, C., Brenes, M., & de Castro, A. (2007). Antimicrobial Activity of Olive Oil, Vinegar, and Various Beverages against Foodborne Pathogens. Journal of Food Protection, 70(5), 1194–1199. Available at: https://doi.org/10.4315/0362-028x-70.5.1194. Accessed 05/05/2020.
  • Moran, J., Newcombe, R. G., Wright, P., Haywood, J., Marlow, I., & Addy, M. (2005). A study into the plaque-inhibitory activity of experimental toothpaste formulations containing antimicrobial agents. Journal of Clinical Periodontology, 32(8), 841–845. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1600-051x.2005.00762.x. Accessed 05/05/2020.
  • Pourny, C. (2014). The Furniture Bible: Everything You Need to Know to Identify, Restore & Care for Furniture. Artisan Books. Available at: https://bit.ly/35uXMQH. Accessed 05/05/2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.