5 smoothies tegen constipatie

Wist je dat de meeste vezels uit fruit zich bevinden in de schil? Bereid organische smoothies daarom gerust met schil om zo veel mogelijk te profiteren van de gunstige effecten van je dagelijkse stukje fruit.
5 smoothies tegen constipatie

Laatste update: 19 november, 2018

Constipatie is een vaak voorkomend en vervelend probleem, dat voor heel wat ongemak tijdens je dagelijkse activiteiten kan zorgen. Gelukkig zijn er veel natuurlijke remedies beschikbaar die je in staat stellen om zonder het gebruik van medicatie dit probleem op te lossen. Zoals het gebruik van smoothies tegen constipatie.

Een van de eenvoudigste en aangenaamste tips is te kiezen voor voeding en hapjes die constipatie te lijf gaan en die minstens 1 maal per dag op het menu te zetten.

Dit artikel bezorgt je enkele recepten van smoothies die je dagelijks kan drinken om darmactiviteit te stimuleren en constipatie tegen te gaan.

Smoothies hebben meer voordelen dan sapjes

Natuurlijk bieden fruitsapjes heel wat gezondheidsvoordelen, zoals het aanleveren van een groot aantal vitamines en mineralen. Om constipatie tegen te gaan is het echter beter om te kiezen voor smoothies. Smoothies behouden heel wat beter alle voedingsvezels die bij het bereiden van fruitsappen meestal verloren gaan.

Je kan smoothies drinken tijdens het ontbijt en als tussendoortje. Ze geven een heerlijk en voldaan gevoel en zijn daardoor een gezond en lekker middel om een overmatig gebruik van geraffineerde suikers en meel te vermijden.

Gebruik honing als zoetmiddel

druppel honing

Heb je graag je smoothies iets zoeter, laat dan de klassieke suikerproducten, die bijzonder schadelijk zijn voor je gezondheid, in de keukenkast.

Kies voor een gezonde en natuurlijke zoetstof zoals acaciahoning, die bovendien ook laxerende eigenschappen bezit. Is er geen acaciahoning beschikbaar? Ga dan voor een andere variant natuurlijke honing of een siroop op basis van fruit of granen, zoals ahornsiroop.

Smoothies tegen constipatie

 

Smoothie met kefir en pruimen

beker met een smoothie

Kefir is een soort gefermenteerde yoghurt, die alle goede eigenschappen van yoghurt bevat, maar bovendien nog enkele extra voordelen voor de gezondheid heeft.

Het is zeer licht verteerbaar, omdat het lactosegehalte lager is en het rijk is aan goede bacteriën die de spijsvertering stimuleren. Je kan kefir reeds klaargemaakt kopen in elke supermarkt of zelf bereiden op basis van gefermenteerde melk.

Pruimen zijn niet enkel rijk aan calcium en worden aangeraden om osteoporose te voorkomen, maar staan reeds eeuwen lang bekend als hét stukje fruit bij uitstek om verstopping te voorkomen of te verhelpen.

De gedroogde variant die je bij voorkeur gebruikt om een vezelrijke smoothie klaar te maken, zet je bij voorkeur een nachtje lang te week om een nog beter resultaat te krijgen.

 

Smoothie van haver en dadel

In tegenstelling tot rijstmelk, dat bij sommige mensen verstopping veroorzaakt, bevat havermelk plantenlijm. Het is een voedingsvezel die vaak ingezet wordt om de darmbeweging te stimuleren.

  • Deze smoothie kan je klaarmaken door havermelk te gebruiken of door een eetlepel haver aan water toe te voegen.
  • Ook de havervlokken laat je het beste enkele uren in water weken.

Zoals je wellicht al las, zijn de meeste gedroogde vruchten en dadels rijk aan vezels en leveren ze heel wat energie. Ze zijn dus een uitstekende keus voor een ontbijtsmoothie en zorgen voor een energieke start van de dag.

Je zal merken dat in deze smoothie de havervlokken voor de romige textuur zorgen, terwijl de dadels een extra zoete smaak geven. Het toevoegen van ongezonde, geraffineerde suikers is dus onnodig.

Smoothie van appel en kiwi

Verrassend is dat het veelzijdige stukje fruit appel zowel ingezet kan worden bij het behandelen van diarree als tegen verstopping. Het geheim zit in het gebruik van de schil, die het hoogste gehalte aan voedingsvezels bevat.

  • Gebruik je appel met schil als preventie of remedie tegen constipatie, denk er dan aan organische appels te kopen die niet behandeld zijn met pesticiden.
  • De appel kan rauw gebruikt worden of nadat die zachtjes gestoofd is. Er gaat dan echter wel iets van de pittige, frisse appelsmaak verloren.
  • Gebruik kiwi bij voorkeur in de ontbijtsmoothie, omdat de laxerende werking ervan het meest efficiënt is op de nuchtere maag.

Smoothie van yoghurt en vijgen

smoothie in een glas

Hierboven beschreven we de vele voordelen van kefir voor een goede conditie van het darmstelsel. Vind je echter geen kefir, dan is natuurlijke, witte yoghurt een goed alternatief.

Yoghurt bevat iets minder goede enzymen en daarom is het belangrijk te kiezen voor een kwaliteitsvolle yoghurt waar geen smaak-, kleur- en bewaarstoffen aan toegevoegd zijn.

Vijgen, zowel gedroogd als vers, zijn een prima bron van vezels en zorgen eveneens voor die heerlijk zoete smaak. Het resultaat is een romige smoothie die je kan drinken als hongerstillend tussendoortje.

Misschien ook interessant om te lezen:
Natuurlijke yoghurt gebruiken in 6 huisremedies

 

Smoothie van hazelnoten en lijnzaad

Dit is een wat ongewonere combinatie. Denk er echter aan dat ook noten en zaden goede leveranciers zijn van vezels en daarom ook steeds aan plantaardige melkproducten toegevoegd kunnen worden om een rijke en gezonde smoothie te maken.

Wist je dat hazelnoten er eveneens voor zorgen dat de bloedsuikerspiegel mooi in balans blijft? Sommige natuurvoedingswinkels hebben daarom hazelnootmelk in het aanbod opgenomen.

De lekkere nootachtige smaak combineert fantastisch met een lepeltje pure cacaopoeder en bezorgt je een luxueuze, rijke chocoladesmoothie.

  • Lijnzaad laat je eveneens het beste een nacht in water weken om het aanwezige plantenlijm vrij te maken.
  • Ook een beetje water aan de smoothie toevoegen kan ervoor zorgen dat de vezels optimaal hun werk doen.

Wees creatief bij het klaarmaken van je smoothies tegen constipatie. Waarom niet elke variant verrijken met enkele noten en zaden om optimaal van hun helende eigenschappen te genieten? 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.