7 voedingsmiddelen die je urinezuurgehalte verhogen

Om je urinezuurgehalte onder controle te houden moet je een speciaal dieet volgen. Daarbij moet je vooral een aantal voedingsmiddelen vermijden die het urinezuurgehalte verhogen. In dit artikel vertellen we je welk voedsel je met mate moet consumeren om de boel onder controle te houden en gezond te blijven.
7 voedingsmiddelen die je urinezuurgehalte verhogen
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Wanneer urinezuur in grote hoeveelheden in de bloedsomloop aanwezig is kan dat leiden tot artritis of jicht. Zodra het zich opbouwt in de vloeistoffen rond je gewrichten veroorzaakt het ontsteking en pijn, en dan vooral in je tenen en enkels.

Sommige voedingsmiddelen bevatten veel purines die vervolgens het urinezuurgehalte verhogen in de bloedsomloop. Dus laat je bloed regelmatig onderzoeken en let op je voeding om dit kwaaltje te leren voorkomen.

Lijst van voedingsmiddelen die je urinezuurgehalte verhogen

1. Schelpdieren

Schelpdieren

Schelpdieren zijn rijk aan purines, dus je mag ze slechts met mate eten wanneer je al een hoog urinezuurgehalte hebt. Enkele voorbeelden zijn krab, garnalen, oesters, kokkels en mosselen.

Je moet bovendien zowel verse schelpdieren als die in blik vermijden in zo’n situatie, aangezien zelfs de verwerkte schelpdieren het urinezuurgehalte verhogen kunnen.

2. Rood vlees

Dit is het voedsel dat we meestal verantwoordelijk achten voor een stijging van het urinezuurgehalte. Vermijd rood vlees dus volledig als je hiermee een probleem hebt. Varkensvlees en rundvlees bevatten allebei grote hoeveelheden purines. Ook vet vlees, gehakt vlees, nieren en ingewanden zijn bekende boosdoeners.

3. Peulvruchten

Peulvruchten

Linzen, kikkererwten en bonen staan bekend om hun hoge concentraties purines, dus mensen met een hoog urinezuurgehalte moeten hun consumptie van deze peulvruchten beperken tot slechts maximaal een of twee keer per week.

4. Bepaalde groenten

Sommige groenten moet je met mate eten of volledig vermijden wanneer je problemen hebt met urinezuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan asperges, bloemkool, spinazie, radijs en prei. Paddenstoelen behoren ook tot het lijstje.

5. Alcohol

Alcohol cocktail

Bier is nog schadelijker voor mensen met een hoog urinezuurgehalte dan schelpdieren of rood vlees. Dat komt omdat het niet alleen je gehalte verhoogt, maar het ook moeilijker maakt om het terug te dringen. Deskundigen raden trouwens aan om bier volledig te vermijden als je last hebt van jicht.

6. Suikerhoudende dranken en zoete desserts

Frisdranken en verwerkte vruchtensappen bevatten maïssiroop. Die stof stimuleert de productie van urinezuur. Ook commercieel bereidde gebakjes, koekjes, taarten en dergelijke zitten vol suiker. Op die manier zal je dus  je urinezuurgehalte verhogen.

7. Koffie

Koffie

Als je te veel koffie drinkt kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid. Het beste is dus om maximaal één of twee kopjes per dag te drinken.

Symptomen van een hoog urinezuurgehalte

Als je urinezuurgehalte erg hoog wordt dan kun je last krijgen van jicht en nierstenen. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

  • Pijn in de grote teen
  • Hevige pijn en ontsteking in de gewrichten
  • Moeilijk naar de wc gaan
  • Een versnelde polsslag
  • Pijn in de knieën
  • Nierstenen
  • Vermoeidheid
  • Harde bultjes rond de gewrichten

Een arts moet de juiste diagnose stellen en een goede behandeling voorschrijven, waaronder ook bijvoorbeeld een aangepast dieet.

Behandelingen tegen hoge urinezuurgehaltes

De pijn kan erg vervelend zijn, maar er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om het probleem te verlichten. Probeer bijvoorbeeld om koude kompressen op je pijnlijke gewrichten aan te brengen.

  • Een arts kan je ontstekingsremmers voorschrijven (geen steroïden) en die kunnen de pijn goed verlichten
  • Ze kunnen aanbevelen om medicijnen in lage doseringen in te nemen en ze na verloop van tijd te verhogen, zoals zij voorschrijven.
  • Je behandeling kan zes tot twaalf maanden in beslag nemen.
  • Gedurende deze periode moet je op je dieet letten en bovendien regelmatig tijd maken voor lichte tot matige lichaamsbeweging.

Een voorbeelddieet om je urinezuurgehalte te verlagen

Melk

Dit dieet bevat eiwitten die voornamelijk afkomstig zijn van zuivelproducten en eieren. Je kunt konijn als vleesbron opnemen als je dat wilt, omdat dit vlees zowel een laag purinegehalte als een laag cholesterolgehalte heeft.

Ontbijt

  • 1 kopje magere melk
  • 2 sneetjes volkorenbrood

Tienuurtje

  • 1 banaan

Lunch

  • Gnocchi met tomatensaus
  • Gegrilde witvis
  • Vlaai

Vieruurtje

  • 1 sneetje watermeloen

Avondmaal

  • Aubergine met parmezaanse kaas
  • Salade gemaakt met tomaat, wortelen en basilicum
  • Je kunt de ingrediënten mengen zoals je dat wilt, zolang je eraan denkt om de hoeveelheden eiwitten, groenten, fruit en granen in balans te houden. Houd het vetgehalte laag.

Onthoud: dit artikel is puur informatief en mag je niet gebruiken als vervanging voor de aanbevelingen van een arts.

Je arts kan immers ook een ander dieet aanbevelen wanneer je urinezuurgehalte ruim boven de normale waarde ligt.

Zorg voor je gezondheid, want dat is het belangrijkste wat je hebt! Alleen jij kan je eigen lot in handen nemen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.