7 voedingsmiddelen die je nooit opnieuw mag opwarmen

· 21 mei 2016
De gezondste manier om groenten te eten is ze niet te koken of stoven, maar ze rauw te verorberen. Heb je toch gekookte groenten klaargemaakt, warm dan de restjes niet meer op om ze 's avonds opnieuw warm te eten.

Natuurlijk is restjes opnieuw opwarmen dé perfecte manier om geen voedsel op de afvalberg te laten belanden. Elke dag worden immers tonnen etensrestjes weggegooid en verspild. Bovendien is het onvoorstelbaar triest dat in sommige landen massa’s voedsel bij het afval terechtkomen, terwijl elders volwassenen en kinderen van honger en dorst omkomen.

Tijdens het bewustwordingsproces van een duurzaam en ecologisch huishouden wordt daarom steeds vaker het hergebruiken van je maaltijdrestjes gepromoot. Je kan ze opwarmen en er bestaan ook veel recepten die ze omtoveren in een lekkere en gezonde snack.

Ben je reeds gewend om je restjes op te warmen, onthoud dan echter dat dit niet altijd de meest gezonde optie is voor sommige voedingsmiddelen. Er zijn klaargemaakte voedingsmiddelen die namelijk toxines kunnen afgeven als  we ze nogmaals op hoge temperaturen opwarmen.

Omdat niet iedereen zich ervan bewust is over welke voedingsmiddelen het gaat, geeft dit artikel een overzicht en beschrijft het de zeven voedingsmiddelen die we beter niet opnieuw kunnen opwarmen om geen schade aan de gezondheid toe te brengen.

Spinazie

Spinazie

Spinazie wordt het het beste gegeten als de blaadjes kakelvers zijn en bij voorkeur rauw in een lekkere, gezonde salade. Je vindt overal talrijke recepten waarin rauwe spinazie gebruikt wordt, zoals in smoothies, salades en lichte roomsauzen. Ze leveren alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft zonder de groente te moeten koken of bakken.

Bovendien zorgt spinazie meermaals opwarmen in de magnetron ervoor dat het nitraatgehalte in de blaadjes omgezet wordt in nitriet, dat schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Ontdek meer interessante weetjes in het artikel Top tien voor een gehydrateerde huid

Selderij

Selderij wordt meestal rauw als gezonde snack gepresenteerd, maar wordt toch ook af en toe gebruikt in warme soepen of sausjes. Maar ook selderij wordt altijd bij voorkeur rauw gegeten en beter niet opnieuw opgewarmd.

Selderij bevat net als spinazie nitriet, dat schadelijk is en de beschikbaarheid van zuurstof in het lichaam kan doen dalen. Nitriet wordt eveneens in verband gebracht met het ontstaan van verschillende soorten kanker. Hiervoor moet er echter al een grote hoeveelheid nitriet in het lichaam aanwezig zijn.

Onthoud vooral dat je optimaal van de voordelen van selderij kan genieten als je de groente rauw eet.

Eieren

Gekookte Eieren

Eitjes zijn klein en lekker, dus zal het waarschijnlijk niet vaak voorkomen dat je ze bij de restjes terugvindt. Zijn er toch eieren overgebleven, dan is het niet zo’n goed idee om ze weer op te warmen. Ze verliezen gedurende het opwarmen hun textuur, smaak, geur en alle nutriënten die goed voor je zijn. Tijdens het verwarmingsproces op hoge temperatuur komen, net zoals bij spinazie, stoffen vrij die de organen kunnen beschadigen.

Bieten

Reeds jarenlang wordt het eten van bieten aangeraden in de alternatieve geneeskunde, omdat ze zo rijk zijn aan krachtige voedingsstoffen en antioxidanten.

Maar bieten bevatten ook een kleine hoeveelheid nitraten, die zelf helemaal niet schadelijk zijn, maar bij het opwarmen omgezet worden in nitriet. De meeste voedingsexperts raden dan ook aan om rode biet rauw te eten of te verwerken in een heerlijke smoothie of salade om de risico’s voor de gezondheid minimaal te houden.

Aardappelen

Aardappelen

Aardappelen zijn rijk aan heel wat voedingsstoffen die bijdragen aan een goede conditie en gezondheid, zolang je ze niet al te vaak en in grote hoeveelheden op het menu plaatst. In aardappelen vind je hoge doses koolhydraten terug die gewichtsproblemen kunnen veroorzaken als je ze vaak eet tijdens het diner en voor het slapengaan.

Opgewarmd verliezen ze ook veel van hun voedingswaarde en lekkere smaak. Er worden eveneens chemische deeltjes afgescheiden die niet zo goed verteerbaar zijn en een opgeblazen of zwaar gevoel in de maag kunnen veroorzaken.

Goed nieuws is echter dat er heel wat lekkere manieren zijn om aardappelen klaar te maken. Ga gerust rondsnuffelen op internet en je vindt vast inspiratie genoeg om een heerlijke aardappelschotel op tafel te zetten. Grote kans dat er helemaal geen restjes meer over zijn om ’s avonds opnieuw op te warmen!

Champignons

Champignons en andere eetbare paddenstoelen mogen nooit en in geen enkele situatie opnieuw opgewarmd worden. Warm je ze voor een tweede maal op, dan kunnen ze zware spijsverteringsproblemen veroorzaken. Deze delicatessen zijn rijk aan heel wat gezonde voedingsstoffen, maar je mag ze enkel en alleen eten als ze vers zijn.

Gooi je niet graag restjes weg, maak dan enkel de hoeveelheid champignons klaar die je wil eten en eet je champignongerecht onmiddellijk na de bereiding.

Lees meer over het verband tussen voeding en ziekte in het artikel 10 perfecte voedingsmiddelen voor vrouwen

Kip

Gebraden Kip

Kip hoort ongetwijfeld ook op het menu als je evenwichtig en gezond wil eten. Kip bevat veel proteïnen die onmisbaar zijn voor de opbouw en het behouden van sterke spieren. Warm je restjes kip weer op, dan verandert echter de structuur van de eiwitten, waardoor je de kans loopt problemen met de spijsvertering te krijgen.

Volg dezelfde regel als hierboven en maak enkel de hoeveelheid kip klaar die je tijdens die ene maaltijd wil eten. Heb je toch restjes, verwerk ze dan in een sandwichspread of verwarm ze op een heel lage temperatuur.