Verwarm deze 7 voedingsmiddelen nooit opnieuw op
Natuurlijk is restjes opnieuw opwarmen dé perfecte manier om geen voedsel op de afvalberg te laten belanden. Elke dag worden immers tonnen etensrestjes weggegooid en verspild. Bovendien is het onvoorstelbaar triest dat in sommige landen massa’s voedsel bij het afval terechtkomen. Terwijl elders volwassenen en kinderen van honger en dorst omkomen.
Tijdens het bewustwordingsproces van een duurzaam en ecologisch huishouden wordt daarom steeds vaker het hergebruiken van je maaltijdrestjes gepromoot. Je kan ze opwarmen. Er bestaan ook veel recepten die ze omtoveren in een lekkere en gezonde snack.
Ben je reeds gewend om je restjes op te warmen? Onthoud dan echter dat dit niet altijd de meest gezonde optie is voor sommige voedingsmiddelen. Er zijn klaargemaakte voedingsmiddelen die namelijk gifstoffen kunnen afgeven als we ze nogmaals op hoge temperaturen opwarmen.
Aangezien niet iedereen zich ervan bewust is over welke voedingsmiddelen het gaat, geeft dit artikel een overzicht. Het beschrijft de zeven voedingsmiddelen die we beter niet opnieuw kunnen opwarmen. Zodat we onze gezondheid geen schade toe te brengen.
Verwarm deze 7 voedingsmiddelen nooit opnieuw op
Spinazie
Spinazie kan je het het beste eten als de blaadjes kakelvers zijn. Bij voorkeur rauw in een lekkere, gezonde salade. Je vindt overal talrijke recepten waarin rauwe spinazie gebruikt wordt, zoals in:
- Smoothies
- Salades
- Lichte roomsauzen
Ze leveren alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft zonder de groente te moeten koken of bakken.
Bovendien zorgt spinazie meermaals opwarmen in de magnetron ervoor dat het nitraatgehalte in de blaadjes omgezet wordt in nitriet. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
Lees ook:
Top tien voor een gehydrateerde huid
Selderij
Selderij wordt meestal rauw als gezonde snack gepresenteerd. Het wordt echter ook af en toe gebruikt in warme soepen of sausjes. Ook selderij wordt altijd bij voorkeur rauw gegeten en beter niet opnieuw opgewarmd.
Selderij bevat net als spinazie nitriet, dat schadelijk is. Het kan de beschikbaarheid van zuurstof in het lichaam doen dalen. Nitriet wordt eveneens in verband gebracht met de vorming van verschillende soorten kanker. Hiervoor moet er echter al een grote hoeveelheid nitriet in het lichaam aanwezig zijn.
Onthoud vooral dat je optimaal van de voordelen van selderij kan genieten als je de groente rauw eet.
Eieren
Eitjes zijn klein en lekker, dus zal het waarschijnlijk niet vaak voorkomen dat je ze bij de restjes terugvindt. Zijn er toch eieren overgebleven, dan is het niet zo’n goed idee om ze weer op te warmen. Ze verliezen gedurende het opwarmen hun:
- Textuur
- Smaak
- Geur
- Alle nutriënten die goed voor je zijn
Tijdens het verwarmingsproces op hoge temperatuur komen, net zoals bij spinazie, stoffen vrij die de organen kunnen beschadigen.
Bieten
Het eten van bieten wordt in de alternatieve geneeskunde al jarenlang aangeraden. Aangezien ze zo rijk zijn aan krachtige voedingsstoffen en antioxidanten.
Bieten bevatten echter ook een kleine hoeveelheid nitraten. De nitraten zelf zijn helemaal niet schadelijk. Bij het opwarmen kunnen ze echter omgezet worden in nitriet. De meeste voedingsexperts raden dan ook aan om rode biet rauw te eten of te verwerken in een heerlijke smoothie of salade. Zo houd je de risico’s voor de gezondheid minimaal.
Aardappelen
Aardappelen zijn rijk aan heel wat voedingsstoffen die bijdragen aan een goede conditie en gezondheid. Als je ze tenminste niet al te vaak en in grote hoeveelheden op het menu plaatst. In aardappelen vind je hoge doses koolhydraten terug. Ze kunnen gewichtsproblemen veroorzaken als je ze vaak eet tijdens het diner en voor het slapengaan.
Opgewarmd verliezen ze ook veel van hun voedingswaarde en lekkere smaak. Er worden eveneens chemische deeltjes afgescheiden. Deze zijn niet zo goed verteerbaar. Ze kunnen een opgeblazen of zwaar gevoel in de maag veroorzaken.
Goed nieuws is echter dat er heel wat lekkere manieren zijn om aardappelen klaar te maken. Ga gerust rondsnuffelen op internet. Je vindt vast inspiratie genoeg om een heerlijke aardappelschotel op tafel te zetten. Grote kans dat er helemaal geen restjes meer over zijn om ‘s avonds opnieuw op te warmen!
Champignons
Champignons en andere eetbare paddenstoelen mogen nooit en in geen enkele situatie opnieuw opgewarmd worden. Warm je ze voor een tweede maal op, dan kunnen ze zware spijsverteringsproblemen veroorzaken. Deze delicatessen zijn rijk aan heel wat gezonde voedingsstoffen. Je mag ze echter enkel en alleen eten als ze vers zijn.
Gooi je niet graag restjes weg, maak dan enkel de hoeveelheid champignons klaar die je wil eten. Eet je champignongerecht onmiddellijk na de bereiding.
Kip
Kip hoort ongetwijfeld ook op het menu als je evenwichtig en gezond wil eten. Het bevat veel eiwitten die onmisbaar zijn voor de opbouw en het behouden van sterke spieren. Warm je restjes kip weer op, dan verandert echter de structuur van de eiwitten. Hierdoor loop je de kans om problemen met de spijsvertering te krijgen.
Volg dezelfde regel als hierboven. Maak dus alleen de hoeveelheid kip klaar die je tijdens die ene maaltijd wil eten. Heb je toch restjes? Verwerk ze dan in een sandwichspread of verwarm ze op een heel lage temperatuur.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.