7 tekenen van een slechte bloedsomloop

26 februari 2017
Vaak wordt extreme vermoeidheid veroorzaakt door veel lichamelijke activiteit of een verzwakt immuunsysteem, maar het kan ook worden veroorzaakt worden door een slechte bloedsomloop.

Een slechte bloedsomloop komt voor bij veel mensen. Zo vaak dat wanneer mensen de leeftijd van 60 bereiken, het probleem zo ernstig is dat bijna 80% van de mensen met dit vervelende problemen moet leven. 

Bedenk dat ons lichaam een ingewikkeld en perfect netwerk is van wegen en snelwegen, die bestaat uit aders en slagaders. Hierbinnen is er constant beweging.

Meer dan vijf liter bloed wordt getransporteerd en verdeeld over je lichaam via dit netwerk. Alsof dat nog niet genoeg is, vervoert je bloed voedingsstoffen, hormonen en alle belangrijke stoffen van belang en daardoor zorgt het voor het goed functioneren van het lichaam. Daarom is het dus belangrijk dat je een aantal dingen verandert.

Een slechte bloedsomloop is geen probleem dat alleen bij ouderen voorkomt. Of je nu jong of oud bent, je moet een aantal maatregelen nemen om dit probleem te bestrijden, wat dan wel stil kan zijn, maar toch symptomen laat zien en heel hardnekkig kan zijn.

Onvoldoende bloedcirculatie kan leiden tot hartaanvallen, bloedklonten, spataderen, een hersenbloeding…

Je moet je levenswijze veranderen en bovenal weten wat de belangrijkste symptomen zijn. Hieronder zullen we zeven tekenen van slechte bloedcirculatie met je delen, die je in gedachten moet houden.

1. Vlekken op de huid, een teken van slechte bloedsomloop

Artsen vertellen ons dat er symptomen zijn die zichtbaar zijn en symptomen die je bijna niet opmerkt. Vlekken, kleurveranderingen van de huid of een droge opperhuid zijn een teken dat je bloed niet goed circuleert.

Een van de eerste symptomen die worden geassocieerd met een slechte bloedsomloop zijn rode of paarse vlekken die op de voeten of onderbenen voorkomen. Ze beginnen als kleine paarsachtige vlekjes die daarna uitgroeien tot zweren.

Ontdek: Vijf natuurlijke manieren om spataderen tegen te gaan

2. Gezwollen voeten

Denk hier eens over na: als je bloedsomloop niet voldoende is, zijn je ledematen de laatste lichaamsdelen die dat zuurstofrijke bloed en voedingsstoffen ontvangen.

 • Als je niet de normale hoeveelheid bloed ontvangt, probeert je lichaam dit gebrek te compenseren door het vasthouden van vocht. Dit staat bekend als oedeem.
 • Het gebrek aan verrijkt bloed leidt op zijn beurt tot cyanose. Je zult merken dat je voeten, behalve dat ze er gekneusd uit kunnen zien, regelmatig beginnen op te zwellen.
  De tenen kunnen er ook gekneusd uit gaan zien, alsof je ze ergens tegenaan hebt gestoten.
Gezwollen voeten bij een slechte bloedsomloop

3. Haaruitval en broze nagels

Haaruitval en broze nagels kunnen symptomen zijn van een slechte voeding of stress. Maar, en dit is een feit dat veel mensen over het hoofd zien, het kan ook iets anders betekenen: dat je niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgt uit je bloedbaan.

 • Een slechte bloedsomloop resulteert in droog, breekbaar haar dat begint uit te vallen.
 • Je kunt zelfs merken dat je nagels erg breekbaar zijn. Soms breken ze af door gewoon iets aan te raken kan.

4. Tragere spijsvertering

Een trage, zware spijsvertering, vergezeld door gasvorming, maagzuur en zelfs constipatie, kan ook een symptoom zijn van een slechte circulatie.

5. Verkoudheden, infecties en virusen die elkaar snel opvolgen

Dit is zeker een merkwaardig feit dat je in gedachten moet houden: een zwak en verlaagd immuunsysteem wordt geassocieerd met een slechte of onvoldoende bloedstroom.

Ontdek: Tien tekenen dat je glutenintolerant bent

 • Wanneer je bloedstroom trager is, stopt je lichaam met het opsporen en bestrijden van ziekteverwekkers zoals het vroeger deed.
 • Je zou kunnen merken dat je ziektes veel sneller en makkelijker oploopt dan andere mensen.
 • Deze symptomen zijn gekoppeld aan de manier waarop je lichaam werkt en aan langzaam werkende antilichamen die niet effectief reageren.
Virussen bij een slechte bloedsomloop

6. Koude handen en voeten

Dit is eigenlijk een veel voorkomend symptoom. Wanneer het bloed met een normale snelheid stroomt, wordt je lichaamstemperatuur goed geregeld om het op optimaal niveau te houden.

 • Als de bloedsomloop traag is, kan je interne temperatuur hieronder lijden en zal het beginnen te fluctueren.
 • Nogmaals, het deel van je lichaam waar dit het meest merkbaar zal zijn, zijn ongetwijfeld je handen en voeten. Ze zullen kouder aanvoelen.
 • Voordat je deze conclusie accepteert, moet je echter eerst contact opnemen met je huisarts.
 • Koude handen en voeten zijn vaak te wijten aan hypothyreoïdie, het syndroom van Raynaud of zelfs bloedarmoede.

7. Constante vermoeidheid

Wanneer de bloedsomloop vertraagt, ontstaan er problemen. Een van de vele, en zeker een van de meer directe symptomen, is vermoeidheid.

Ontdek De 10 geboden om stress en vermoeidheid tegen te gaan

Je weet dat het kan komen door overbelasting, tijden van stress of zelfs een of andere ziekte, maar een slechte bloedsomloop wordt geassocieerd met een lagere brandstoftoevoer naar de spiergroepen.

Constante vermoeidheid bij een slechte bloedsomloop

Zonder zuurstof en voedingsstoffen om je lichaam te voeden, zullen je spieren erg moe aanvoelen. Kort nadat je bent begonnen met werken, traplopen of het doen van lichte oefeningen zal bijvoorbeeld de pijn, vermoeidheid of ongemak verschijnen.

Als dit het geval is voor jou, wacht dan niet langer: vraag je arts om uit te vinden welke richtlijnen je moet volgen. Deze stille vijand claimt duizenden levens per jaar, maar toch heb je de macht om het te vermijden. Ga vandaag nog beter voor jezelf zorgen! 

Bekijk Ook