7 ongezonde manieren om gewicht te verliezen

Gewicht verliezen is een uitdaging die een verandering van veel van je gewoonten vraagt, alsook een grote dosis discipline en wilskracht. Ook al zal een gebalanceerd dieet zeker helpen bij het gewicht verliezen, toch moeten we ook aan andere factoren denken, die je doel om gewicht te verliezen sterk mee kunnen beïnvloeden. Er zijn echter ook ongezonde manieren om gewicht te verliezen, die je vanzelfsprekend moet mijden. In dit artikel kom je hier meer over te weten.

Als jij zo iemand bent die hele dagen in de sportschool doorbrengt en gezond eet, maar toch geen gewicht verliest, dan doe je waarschijnlijk iets verkeerd, waardoor je weegschaal niet de cijfers weergeeft die je zou willen zien na al je inspanningen. Hieronder geven we je een overzicht van de 7 slechtste manieren om gewicht te verliezen. Herken je er één van? Dan kan dit de oorzaak zijn waarom je geen gewicht verliest. Pas dit aan en begin echt af te vallen.

Niet voldoende water drinken

Water speelt een vitale rol in ons lichaam, omdat het ons gehydrateerd houdt, het sommige processen (zoals het metabolisme) bevordert en omdat het gifstoffen en andere afvalstoffen die we niet nodig hebben uit ons lichaam verwijdert. Wanneer we onvoldoende water drinken, zal ons lichaam minder efficiënt calorieën verbranden en zal vet niet verwerkt worden, waardoor we dus geen gewicht zullen verliezen. Het is aangeraden minstens twee liter water per dag te drinken.

water

Het ontbijt overslaan

Dit is één van de meest voorkomende manieren om gewicht te verliezen. Gelukkig zijn er wel verschillende diëten die bepaalde voeding in de ochtend aanraden om het metabolisme te starten en gewicht te beginnen verliezen. Sommige mensen maken echter de fout het ontbijt helemaal over te slaan. Het ontbijt is echter van vitaal belang, omdat dit het metabolisme verhoogt, energie geeft en helpt je dag goed te starten.

Het aantal maaltijden verminderen

Als je gewicht wil verliezen, is het verminderen van het aantal maaltijden dat je per dag eet een grote fout. Wanneer je slechts twee of drie keer per dag eet, vertraag je je metabolisme en zal je teleurstellende resultaten krijgen. Het is veel beter je porties in kleinere hoeveelheden te verdelen en die op 4 tot 6 tijdstippen van de dag nuttigen. Vanzelfsprekend kies je hierbij voor gezonde voeding en mijd je suikers, zout en eetwaren die veel slechte vetten bevatten.

Te weinig fysieke activiteit

sporten

Het zou logisch moeten zijn dat je, om gewicht te verliezen, een goede routine van fysieke activiteiten zou moeten hebben. Dit zal namelijk het metabolisme bevorderen en het lichaam helpen onnodige stoffen te elimineren. Sommige mensen doen echter vaak aan fysieke activiteit, maar verliezen toch geen gewicht. Dat betekent dat ze het foutief aanpakken. Ze beperken zich namelijk vaak enkel tot aerobe oefeningen zoals rennen, wandelen, fietsen etc. Om de gewenste resultaten te krijgen is het voor veel mensen echter belangrijk cardiovasculaire activiteiten af te wisselen met spierversterkende oefeningen.

Te snel eten

Wanneer je niet voldoende tijd neemt om je eten te kauwen, zal je je minder snel verzadigd voelen en bijgevolg meer eten. Deze slechte gewoonte zorgt ervoor dat je eten onvoldoende verteerd wordt, waardoor gewicht verliezen moeilijker wordt. Het wordt ook afgeraden voor de televisie of andere digitale apparaten te eten of te eten in een slechte houding. Probeer ook geen andere afleidingen te hebben wanneer je eet.

Niet goed slapen

slapen

Mensen die niet goed of niet voldoende slapen, hebben de neiging meer last van angsten te hebben en zullen daardoor makkelijker in gewicht toenemen. Slapeloze nachten veranderen de productie van hormonen die instaan voor het regelen van het hongergevoel. hierdoor kan het zijn dat je meer wil eten dan normaal. Probeer dus minstens 8 uur aan een stuk te slapen.

Stress

Stressvolle situaties zijn de grootste vijand voor het proces van gewichtsverlies. Dergelijke situaties creëren vaak angstgevoelens, waardoor je meer dan normaal wil eten. Hierdoor wordt een gezond dieet aanhouden vrijwel onmogelijk. Studies hebben aangetoond dat een hoge mate van stress de productie van  cortisol in het lichaam verhoogt. Hierdoor zal vet opgeslagen worden in plaats van verbrand. Het is dus erg belangrijk stress onder controle te houden, alsook de angst die ermee gepaard kan gaan. Als stress om een bepaalde reden  onafwendbaar is, probeer dan toch angstgevoelens te vermijden met een gezonde snack, zoals een flesje water, een stuk fruit of wat yoghurt.