7 mythes over haaruitval en kaal worden

Alopecia, beter bekend als kaal worden, is een gevolg van abnormale haaruitval. In sommige gevallen heeft het alleen invloed op de hoofdhuid. Maar in andere gevallen kan het ook invloed hebben op ander haar, zoals je wenkbrauwen, wimpers, haar in de genitale zone of baardhaar.
7 mythes over haaruitval en kaal worden
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Ondanks de sociale en psychologische last die met kaal worden gepaard gaat is het een veelvoorkomende kwestie, vooral bij mannen. Er gaan verschillende mythes over haaruitval rond. Lees er meer over in dit artikel!

In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door hormonale onevenwichtigheden en erfelijke factoren. Het is meestal je lichaam dat je vertelt dat er veranderingen plaatsvinden. In andere gevallen begint het op een specifieke leeftijd, generatie na generatie.

Ondanks dat het veel voorkomt gaan er nog steeds verkeerde opvattingen rond over alopecia. Vandaag zullen we de meest voorkomende mythes over haaruitval behandelen en de informatie rechtzetten.

7 mythes over haaruitval

1. Koptelefoons zijn schadelijk voor je haar

Mythes over haaruitval door koptelefoons

Een van de meest voorkomende overtuigingen is dat haar kan “stikken” door hoeden, helmen, koptelefoons of haargel. De realiteit is echter dat deze dingen alleen invloed hebben op hoe je haar eruit ziet. Ze hebben helemaal niets te maken met hoe sterk je haar is.

2. Het vaak wassen van je haar veroorzaakt haaruitval

Een van de andere mythes over haaruitval zijn bijvoorbeeld dat het vaak wassen van je haar verband houdt met het uitvallen van je haar. Shampoo is echter alleen bedoeld voor lokaal gebruik. Het kan niet in de hoofdhuid doordringen, het kan je haar er niet uit laten vallen en ook niet versterken. Daarom kan geen enkele shampoo alopecia verhelpen.

3. Je haar knippen helpt je haar te groeien

Mythes over haaruitval en haargroei

Hier zullen we kijken naar een van de mythes over haaruitval die niet echt gerelateerd is aan haaruitval maar eerder aan zaken waarvan de algemene overtuiging is dat het je haar kan helpen groeien.

Net zoals het feit dat shampoo geen effect heeft op je haar heeft een knipbeurt dit ook niet. Je haar vaker knippen maakt het niet sterker en het gaat er ook niet van uitvallen.

4. Een laserbehandeling is de oplossing

Hoewel veel klinieken en esthetische centra nu laserbehandelingen aanbieden is er geen wetenschappelijk bewijs voor deze toepassing bij haaruitval. Het is wel werkzaam om ongewenst haar te verwijderen.

Je moet in gedachte houden dat kaal worden niet alleen een esthetisch probleem is. Het is een biologische aandoening en daarom is de hulp van een gecertificeerde medische dermatoloog vereist.

5. Door stress wordt je kaal

Stress kan het proces van haaruitval versnellen maar het zal nooit de reden zijn dat je kaal wordt. Kaalheid is iets dat je van je ouders erft, in tegenstelling tot wat anderen misschien denken. Als je genen zeggen dat je je haar zult verliezen zal stress niet de bepalende factor zijn.

6. Pruiken veroorzaken kaalheid

Veel mensen zeggen dat als je een pruik of haar-extensies gebruikt je haar uit zal vallen omdat je huid niet kan ademen. Dit idee behoort echter weer bij de mythes over haaruitval. De waarheid is namelijk dat je haar zuurstof krijgt van het bloed in je hoofdhuid. Daarom zal het gebruik van een pruik of haar-extensies er niet voor zorgen dat je haar sneller uitvalt.

7. Te veel zon is slecht voor je haar

Mythes over haaruitval door te veel zon

Er wordt ook gezegd dat als je te veel zon op je hoofd krijgt je het proces van kaal worden versnelt. Dit is ver van de waarheid. Te veel zon veroorzaakt geen haaruitval. Wat je wel moet doen is haarproducten gebruiken die ervoor zorgen dat je haarvezels niet verzwakken. Ook moet je genoeg zonnebrand of een petje gebruiken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.