7 manieren om goed aan de dag te beginnen

· 30 augustus 2017
Waarom probeer je niet wat eerder op te staan? Op die manier kun je proberen goed aan de dag te beginnen met een beetje meer positiviteit en wat minder stress. Doordat je meer tijd hebt, hoef je je niet te haasten. Ontdek meer tips om je dag goed te beginnen!

Stress is een onderdeel van het leven. Deze natuurlijke emotie werkt als een overlevingsmechanisme bij mensen. Het zorgt ervoor dat je veel beter in staat bent om met de dagelijkse uitdagingen van het leven om te gaan.

Probeer om te onthouden dat stress in feite positief is. Mits je het natuurlijk goed geleidt en controleert uiteraard. Het geeft je energie, kracht en aanmoediging om problemen op te lossen. Ook laat het je beter reageren op kleine, dagelijkse tegenslagen.

Echter, het wordt een probleem op het moment dat je het niet meer kunt sturen, als je stress stijgt en je hersenen alleen nog maar gevaar zien. Als dagelijkse stress stijgt totdat het chronisch wordt en je weerloos maakt. Dan ben je overgeleverd aan angsten, spierpijnen, hoofdpijnen, hypertensie

Om dit te voorkomen of te minimaliseren, stellen we voor dat je deze 7 tips opvolgt. Het zijn 7 ideeën om uit te proberen in je ochtendroutine. Kies er één uit die het beste bij jouw behoeftes past. Begin nu met goed aan de dag te beginnen door op een gezondere manier op te starten.

1. Sta een beetje eerder op

Dit is niet gemakkelijk. Een uur van je nachtrust afnemen is niet iets dat je iedere dag kunt doen, maar probeer om jezelf ten minste een half uur extra te geven.

Er zijn veel redenen om een beetje eerder op te staan. En sommige zijn voor jou misschien een beetje verrassend.

Vroeg opstaan zorgt ervoor:

 • Dat je rustig aan de dag kan beginnen zonder te haasten. Je haasten om het huis te verlaten verhoogt je stressniveau.
 • Dat je je meer in het heden bevindt. Je bent je bewust van het hier en nu en een ontspannen ochtendroutine helpt je daar ook bij.
 • Dat je in staat bent om een paar gemakkelijke oefeningen te doen die je helpen om je stress en je angsten te reguleren.

Lees hier meer over:  Leer lopend mediteren om negatieve emoties te wissen

2. Drink een glas water met kleine slokjes

Water

De sleutel om dagelijkse stress te managen, is om niet door te blijven rennen. Ontwikkel een volledig, kalm en intuïtief bewustzijn van je eigen behoeftes.

Gedurende de dag focus je je op allerlei externe zaken. Wat anderen van je verwachten, wat je nog moet doen of wat je van jezelf verwacht. Het is tijd om je perspectief te veranderen. Kijk naar binnen, naar je eigen lichaam en geest. Het heeft behoefte aan zuivering en zuurstof.

Eén manier om dat te doen, is door ’s morgens als eerste een glas water te drinken. Doe dit rustig. Je hebt geen haast.

3. Mediteer vijf minuten

Meditatie

Meditatie verbetert de kwaliteit van leven en het is erg goed voor je hersenen. Het ontspant je en geeft je de kans om spanning los te laten. Ook kun je op jezelf letten en je angsten in goede banen leiden.

Je moet echter wel weten dat meditatie dagelijks beoefend moet worden. Je zult waarschijnlijk in de eerste week nog geen resultaten zien, maar pas na een tijdje, als je hersenen de kunst hebben geleerd hoe ze zich losmaken van de buitenwereld. Dat is nodig om naar binnen te kunnen keren.

4. Train tien minuten

Je hoeft maar 10 minuten van je ochtendroutine te reserveren voor training. Als je eenmaal bent opgestaan, drink je rustig dat glas water. Mediteer vervolgens en doe dan een paar oefeningen. Er is niks beters dan een stukje wandelen, touwtje springen of een paar spierversterkende oefeningen te doen.

Kies iets uit dat voor jou werkt. Maak je geen zorgen over of het een activiteit met een hoge intensiteit is.

Je bloedsomloop zal verbeteren en je hart zal versterkt worden. Ook zul je beter in staat zijn om de neveneffecten van stress onder ogen te zien.

Ook interessant:  Zes oefeningen die je thuis kunt doen om je gezondheid te verbeteren

5. Eet een antistress ontbijt

Ontbijt met Chiazaad

Je moet je lichaam goed voeden als je de dag goed wilt beginnen.

Sommige voedingsmiddelen verbeteren je immuunsysteem. Daardoor helpen ze je lichaam om goed op stress te reageren. Dit is te danken aan hun hoge gehalte aan antioxidanten, vitamines en mineralen.

De hieronder genoemde voedingsmiddelen kunnen je hierbij helpen. Begin nu met deze aan je ontbijt toe te voegen.

 • Havermout
 • Sinaasappels
 • Eieren
 • Donkere chocolade
 • Avocado
 • Bosbessen
 • Walnoten
 • Kamillethee

Meer tips voor het ontbijt:  De voordelen van quinoa, appel en kaneel als ontbijt

6. Visualiseer je dag

Een fantastische strategie om dagelijkse stress het hoofd te bieden, is door je dag te visualiseren. Beslis hoe jij wilt dat je dag verloopt. Denk positieve gedachten, zoals:

 • Vandaag ga ik een kalme dag hebben.
 • Niks en niemand gaat vandaag mijn innerlijke rust verstoren.
 • Ik ben in staat om mijn dag goed door te komen en niemand heeft macht over mij om me te kwetsen.
 • Ik ken mijn sterke kanten en ik weet wat ik waard ben. En niets en niemand zal me een zwak gevoel geven.
 • Vandaag heb ik tijd om mijn verantwoordelijkheden te nemen. Maar ik heb ook tijd voor mezelf. Om mezelf te zijn en om te ontspannen. En om de dingen te doen die ik leuk vind.

7. Verlaat het huis goed gevoed en met positieve gedachten

Verse Lucht Inademen

Dit is niet raar. Denk er maar eens over na. Hoe vaak verlaat je het huis met een slecht humeur?

Een ruzie met je echtgenoot of de kinderen opdrijven. Je eigen gedachten over hoe dit een afschuwelijke dag gaat worden….. Dit zijn allemaal dingen die je stress geven.

Probeer om de deur uit te gaan met een goede voorraad positieve emoties in je persoonlijke rugtasje. Zeg tegen je familie dat je van ze houdt. Deze woorden blijven de hele dag in het hart en geven bemoediging.

Overtuig jezelf dat het een goede dag gaat zijn. Dat je het verdient om gelukkig te zijn. Een rustig hoofd geeft balans in je leven.

Doe je best en breng deze tips nu in de praktijk!