6 technieken voor een betere lichaamshouding

Een slechte houding kan een hele negatieve invloed hebben op je ruggengraat. Daarom zullen wij je laten zien hoe je een betere houding kunt aannemen.
6 technieken voor een betere lichaamshouding

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je uren per dag achter de computer zit of op je werk veel moet staan, kan het zijn dat je ruggengraat niet helemaal uitgelijnd is. Een betere lichaamshouding is van vitaal belang voor je algemene gezondheid, alsook voor het voorkomen van rugpijn (wat erg veel voorkomt vandaag de dag).

In het artikel van vandaag zullen we een aantal technieken bespreken om een betere lichaamshouding te krijgen.

Wat beïnvloedt de positie van je ruggengraat?

Rugpijn

Eigenlijk alles. Je ruggengraat is je belangrijkste ondersteuningssysteem en het is belangrijk om er goed voor te zorgen. Een slechte houding kan leiden tot ernstige en mogelijk onherstelbare problemen, zoals een hernia en chronische vermoeidheid.

Maar het is meer dan alleen ongemak dat veroorzaakt wordt door niet correct zitten, staan of lopen.

Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaak last van een foutieve uitlijning van de heup. Hoe kan dit? Als we rusten, steunen we vaak met ons hele gewicht op een van onze twee benen. Het dragen van hoge hakken of het dragen van een zware schoudertas kan dit probleem verergeren.

Het hebben van een slechte houding komt vaker voor dankzij het soort werk dat de meeste mensen vandaag de dag doen. Andere factoren die hieraan bijdragen zijn:

  • de toename van mensen met obesitas
  • een tekort aan lichamelijke beweging
  • veelvuldig gebruik van technologie (smartphones, tablets en laptops)

Als je je hoofd voorover buigt om een bericht te lezen of je e-mail te checken, verslapt je ruggengraat en hangt je lichaam naar voren. Wist je dat dit één van de voornaamste oorzaken is van nekpijn?

Vergeet niet te lezen:
8 tips voor een betere houding

Hoe ziet een betere lichaamshouding uit?

Sommige mensen richten zich alleen op de rug en schouders als ze aan beweging doen of gewichten heffen. Je moet echter altijd op je houding letten, overal en op ieder moment. Of je nou in de supermarkt bent, met de metro reist of thuis televisie kijkt.

We bespreken hier een aantal momenten op de dag waarbij je waarschijnlijk niet op je houding let.

Als je zit

Zitten met een betere lichaamshouding

Je voetzolen moeten plat op de grond staan, je rug moet recht zijn en je schouders naar beneden en naar achter hangen. Als je je benen kruist, kan dat je circulatie onderbreken, wat tot vermoeidheid en zwelling kan leiden.

Als je staat

Je knieën moeten een beetje gebogen zijn en je buikspieren moeten in staat zijn om uit te zetten als je ademhaalt, waardoor je gewicht verdeeld wordt tussen de benen en de borst.

Als je loopt

Je nek en schouders moeten recht zijn. Kijk dus niet naar beneden, want dit kan nekpijn veroorzaken. Let er ook op dat je hielen eerst de grond raken en daarna je tenen.

Als je slaapt

Slapen

De beste slaaphouding is op je zij met je knieën gebogen. Dit helpt om je ruggengraat recht te houden. Je kunt ook het beste een matras gebruiken van goede kwaliteit. Ook zijn goede kussens, die je van tijd tot tijd verwisselt, erg belangrijk.

Als je autorijdt

Een betere lichaamshouding is goed voor je ruggengraat en ook voor je veiligheid. Als je rechtop zit, is de kans dat je gewond raakt tijdens een ongeluk waarschijnlijk kleiner.

Om dit te doen, leun je niet met je hele gewicht tegen de leuning of tegen de hoofdsteun. Verstel je stoel ook zodat je de pedalen goed kunt raken zonder dat je daarbij op het puntje van je stoel hoeft te zitten.

Hoe kun je een betere lichaamshouding krijgen?

Er zijn een aantal technieken die je kunnen helpen om je rug recht te houden op ieder moment van de dag. Op het eerste gezicht is het misschien vreemd om er steeds aan te moeten denken dat je ‘rechtop moet zitten’.

Je ruggengraat en spieren doen misschien zeer omdat ze niet aan deze betere houding gewend zijn. De voordelen wegen echter zwaarder dan het eerste ongemak. Enkele effectieve opties zijn hieronder beschreven.

Stel je voor dat je rechtop wordt gehouden door een touw

Dit wordt vaak geleerd tijdens yoga- of pilateslessen. Je moet je voorstellen dat er een touw loopt van de bovenkant van je hoofd naar het plafond.

Plak kinesiotape op je rug

Je hebt hiervoor hulp nodig. Maak met kinesiotape een X op je rug, waarbij je begint bij je rechterschouder tot je linkerheup, over je onderrug. Herhaal dit van je rechterheup naar je linkerschouder.

Dit zal je helpen je een goede lichaamshouding te behouden. Het is belangrijk dat je je schouders naar achteren houdt als je de tape aanbrengt.

Balanceer een boek op je hoofd

Deze techniek wordt al jaren gebruikt om jonge meisjes te leren hoe ze moeten lopen. Het idee is dat je je hoofd en je nek rechtop houdt en niet naar beneden kijkt. Het voorkomt ook hangende schouders.

Let op je kuiten

Rekoefening voor een betere lichaamshouding

Houding is niet iets wat alleen maar invloed heeft op je ruggengraat. Het is slechts een deel van heel je lichaam. Je benen ondersteunen je hele gewicht en je kuiten verrichten daarbij het meeste werk.

Ga op de grond zitten, strek je benen en leun voorover om je tenen aan te raken. Dit is een goede strekoefening voor je benen, rug en nek, terwijl het ook de spieren van je schenen en buik versterkt.

Neem pauze

Als je de hele dag op je werk achter een bureau zit, probeer dan af en toe op te staan en even rond te lopen.

Loop een paar rondjes om je bureau heen, beweeg je armen, rol je schouders en heupen. Als je zit, til dan je benen even op en houd je rug recht en je schouders ontspannen.

Kijk in de spiegel

Een prima manier om te zeker te weten of je een goede lichaamshouding hebt, is door naar jezelf te kijken. Kijk in de spiegel, ga rechtop zitten en kijk hoe je eruit ziet. Zo kun je ervoor zorgen dat je het goed doet. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.