6 gevolgen van angst voor je lichaam

Heb je regelmatig last van angst? Als dit niet op de juiste manier wordt behandeld, kan angst leiden tot levensveranderende fysieke symptomen. Het is belangrijk om het probleem aan te pakken bij de wortels en goed met je gezondheid om te gaan.
6 gevolgen van angst voor je lichaam

Laatste update: 28 november, 2018

Geïsoleerde angst is de soort angst die een paar uren of dagen aanhoudt en ontstaat door een korte stressvolle periode of uitdaging. Deze angst heeft geen serieuze consequentie voor je lichaam. Maar wat zijn de gevolgen van angst voor je lichaam als de angst langere tijd aanhoudt?

Wanneer angst een lange tijd aanhoudt en niet wordt aangepakt, heeft het een psychologische impact die een duidelijk litteken op je gezondheid achterlaat op een manier waar je wellicht niet veel van weet.

Vandaag willen we het hebben over de schadelijke gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van het negeren van de echte oorzaak van het probleem: je onderliggende angst.

1. Verwijde pupillen

Verwijde pupillen is een van de gevolgen van angst voor je lichaam

Een van de gevolgen van angst voor je lichaam kan zich uiten in verwijde pupillen. Dit wordt in dit geval dus niet veroorzaakt door weinig licht. Wanneer je lijdt aan enige vorm van angst, is dit een symptoom van een onderliggend probleem dat moet worden begrepen en behandeld. 

Het hebben van verwijde pupillen kan onder andere aangeven dat je in een staat van alertheid bent.

Wanneer je angstniveau erg hoog is, is het gebruikelijk om dit symptoom te ontwikkelen. Het kan van alles activeren, van duizeligheid tot het zien van vreemde lichten om je heen tot verminderd zicht.

2. Moeite met slikken

Moeite met slikken terwijl je drinkt of eet is een ander veel voorkomend symptoom. Dit symptoom wordt ook wel dysphagia genoemd en is een duidelijk teken van angst. Het is gerelateerd aan je speekselklieren.

Vergeet niet dat angst een heel concreet doel heeft: je klaarmaken om te vluchten.

Daarom is het primaire doel van je lichaam om vocht vast te houden om je spieren te ondersteunen, want het zijn je spieren die je zullen helpen weg te rennen. Bovendien is het vocht nodig voor zweet.

Als je geen speeksel in je mond hebt door angst, is het moeilijk om voedsel goed te kauwen en dus door te slikken.

3. Hoofdpijn is ook een van de gevolgen van angst voor je lichaam

Hoofdpijn is een van de gevolgen van angst voor je lichaam

Angst zorgt ervoor dat alle aderen en slagaderen in je lichaam samentrekken om een heel specifieke reden: om meer bloed naar je spieren te krijgen. 

Je bloedsomloop wordt dan sterker en dit stimuleert een vernauwing van de slagaders, wat vervolgens leidt tot de klassieke hoofdpijn.

Deze vorm van hoofdpijn is het meest voorkomend in de eerste paar uren van de dag of in de namiddag. 

4. Kaakpijn

Angst en stress hebben de gewoonte om zich in bepaalde delen van je lichaam te vestigen. We hebben het dan natuurlijk over je nek, schouders, rug en kaak.

Als je last hebt van kaakpijn die het ergst is in de ochtend en helemaal tot aan je oren trekt, heb je waarschijnlijk een door stress veroorzaakt bruxismeMet andere woorden knars je je tanden gedurende de nacht door stress en angst.

Je zou een arts moeten raadplegen want ondanks het feit dat een mondstuk kan helpen, is het het beste om de oorzaken van de stress en angst te achterhalen, zodat je dit op de juiste manier onder controle kunt houden. 

5. Vaker naar het toilet moeten

Het overkomt ons allemaal weleens op een bepaald punt: je komt in een angstige situatie terecht, zoals een examen of sollicitatie, en je moet verschillende keren naar het toilet. 

Het is veel voorkomend, maar ook interessant: wanneer je angstig bent, produceren je nieren namelijk minder urineWaarom? Om de reden die we net al hebben genoemd: je lichaam probeert vocht vast te houden voor je spieren.

Maar om onnodig extra gewicht kwijt te raken zodat je sneller kunt vluchten, vertellen je hersenen je lichaam om naar het toilet te gaan om urine uit te verwijderen, ook al gaat het dan maar om een ‘paar druppels’.

6. Een surrealistisch gevoel: het gevoel dat alles om je heen niet echt is of dat je geen deel uitmaakt van wat je ziet

Een surrealistisch gevoel is een van de gevolgen van angst voor je lichaam

Deze laatste van de gevolgen van angst voor je lichaam waar we het over willen hebben lijkt wellicht raar, maar als je door een periode van intense angst of stress gaat, weet je waar we het over hebben.

Het is dat moment waarop je plotseling een heldere beleving krijgt dat alles om je heen niet echt is. Alsof je de wereld vanaf buiten ziet en het niet voelt alsof je er echt deel van uitmaakt. 

Waar dit vandaan komt? Ten eerste: als dit jou te vaak overkomt moet je naar de dokter. 

Het zit zo. Intense angst tast je longen aan. Je ademt snel en wanneer er te veel zuurstof wordt opgebouwd gebeuren er normaal gesproken twee dingen: het eerste is hyperventilatie en het tweede is het surrealistische gevoel. De situatie wordt niet op de juiste manier verwerkt door je hersenen en hierdoor wordt dit veroorzaakt.

Je hebt waarschijnlijk een van deze symptomen weleens ervaren. Dit is geen probleem als dit een of twee keer gebeurt, maar het kan gevaarlijk zijn wanneer het regelmatig voorkomt en het zich steeds herhaalt.

Zoek hulp, praat met je dokter en probeer je angst en de gevolgen van angst voor je lichaam onder controle te krijgen.

Afbeeldingen met dank aan Wikihow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  •  Gray, J. A. (1985). The neuropsychology of anxiety. Issues in Mental Health Nursing7(1–4), 201–228. https://doi.org/10.3109/01612848509009455
  • Keil V, Hepach R, Vierrath S, Caffier D, Tuschen-Caffier B, Klein C, et al. Children with social anxiety disorder show blunted pupillary reactivity and altered eye contact processing in response to emotional faces: Insights from pupillometry and eye movements. J Anxiety Disord. 2018;
  • Martínez Lemus H, Núñez Orozco L. Manifestaciones pseudoneurológicas de los trastornos somatomorfos. Rev Mex Neurocienc. 2005;
  • Lai HH, Rawal A, Shen B, Vetter J. The Relationship Between Anxiety and Overactive Bladder or Urinary Incontinence Symptoms in the Clinical Population. Urology. 2016;98:50–57. doi:10.1016/j.urology.2016.07.013

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.