6 gevolgen van het eten van geraffineerde bloem

Wist je dat het eten van geraffineerde bloem niet alleen in verband kan worden gebracht met een slechte spijsvertering, maar ook met een hoger risico op depressie? Het kan ons ook slaperig maken, in plaats van onze energie te geven.
6 gevolgen van het eten van geraffineerde bloem
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Geraffineerde bloem maakt een vast onderdeel uit van het dieet van miljoenen mensen over de hele wereld. Ondanks de waarschuwingen tegen de consumptie ervan, weten echter heel veel mensen nog steeds niet hoe schadelijk het kan zijn voor hun gezondheid.

Dit product gaat door een reeks industriële processen die helaas de voedingswaarde en gezonde eigenschappen ervan vermindert.

Kleine hoeveelheden geraffineerde bloem zullen niet tot ernstige bijwerkingen leiden. Maar een overmatige en regelmatige inname zorgt voor enkele ongewenste reacties in het lichaam.

Het meest zorgelijke is dat dit soort bloem tegenwoordig in veel voedingsmiddelen verwerkt zit. Dat maakt het moeilijk om het uit ons dieet te halen.

Het is echter belangrijk dat we allemaal weten wat de gevolgen zijn van het eten van te veel geraffineerde bloem. Dan kunnen we op zijn minst onze inname ervan beperken.

Let goed op!

Gevolgen van het eten van te veel geraffineerde bloem

1. Verhoogd risico op diabetes

Diabetes is een van de mogelijke gevolgen van het eten van geraffineerde bloem

Mensen die dit dagelijks consumeren, lopen een groot risico om diabetes te ontwikkelen. Met name in vergelijking met mensen die meestal kiezen voor volkoren producten.

  • Geraffineerde bloem bevat een hoog gehalte aan eenvoudige koolhydraten. Als koolhydraten niet dienen als energiebron voor het lichaam, leiden ze tot pieken in de bloedsuikerspiegel.
  • Dit geldt in het bijzonder voor amylopectine, een type koolhydraat. Amylopectine zet zich gemakkelijk om in suiker en beïnvloedt zo de glucosespiegel in het bloed.

2. Zorgt voor gewichtstoename

Voedingsmiddelen die geraffineerde bloem bevatten, zijn een van de boosdoeners van gewichtstoename en problemen met de stofwisseling.

  • Het consumeren van dit soort bloem is een van de grootste obstakels voor mensen die gezond willen afvallen.
  • De koolhydraten die het bevat vertragen namelijk de stofwisseling. Omdat het de bloedsuikerspiegel verhoogt, zorgt het er ook voor dat het lichaam meer vet opslaat, vooral in de buikstreek.
  • Erger nog, dit soort bloem verhoogt het risico op hongergevoel, omdat het niet verzadigend is.

3. Problemen met de spijsvertering

Het eten van geraffineerde bloem kan problemen met de spijsvertering veroorzaken

Een van de kenmerken van geraffineerde bloem is dat het, als gevolg van het proces dat het ondergaat, 80% van zijn voedingsvezels verliest.

Als gevolg daarvan kan het ziekten veroorzaken in het spijsverteringssysteem en de dikke darm.

  • Het lage vezelgehalte maakt het voor het lichaam moeilijk om voedsel te verteren en veroorzaakt tegelijkertijd constipatie en ontsteking.
  • Alsof dat niet al erg genoeg was, verandert het ook nog de bacteriële flora in de darmen. Hierdoor wordt de kans op darmgas, indigestie en pijn groter.

4. Verhoogd risico op ontstekingsziekten

Mensen die worden blootgesteld aan risicofactoren voor ontstekingen, zoals artritis, moeten geraffineerde bloem het liefst te allen tijden vermijden.

  • Hoewel kleine porties geen ernstige reacties uitlokken, kan een regelmatige consumptie ontstekingsreacties van het immuunsysteem veroorzaken.
  • Een onevenwichtige bloedsuikerspiegel veroorzaakt reacties die het moeilijk maken voor het lichaam om eiwitten om te zetten in energie.
  • Wanneer eiwit zich opstapelt, leidt dit tot een reactie die ‘glycatie’ wordt genoemd. Glycatie veroorzaakt ontstekingen in gezond weefsel.

5. Geraffineerde bloem kan intoleranties veroorzaken

Het eten van geraffineerde bloem kan intoleranties veroorzaken

Voedselintoleranties veroorzaken ontstekingsreacties in het lichaam. Ze kunnen ook verschillende problemen met de spijsvertering veroorzaken die onze kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden.

  • Geraffineerde bloem bevat een hoog gehalte aan gluten. Gluten zijn een soort eiwitten die kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, omdat het vaak moeilijk te verteren is voor het lichaam.

6. Hoger risico op depressie

Het eten van geraffineerde producten kan een tijdelijk gevoel van plezier geven. Maar de opeenstapeling van koolhydraten wordt in verband gebracht met depressie en een laag zelfbeeld.

  • Deze stoffen verhogen de glucosewaarden in het bloed en veranderen de chemie van de hersenen. Dit veroorzaakt lichamelijke en geestelijke vermoeidheid.
  • Geraffineerde bloem is verbonden aan slaapstoornissen en een verminderde productiviteit bij dagelijkse activiteiten.
  • In plaats van het lichaam energie te geven, maakt het je juist slaperig.
  • Dit verklaart waarom sommige mensen direct na het eten ervan behoefte hebben aan een dutje.

Eet jij regelmatig geraffineerde bloem? Zo ja, probeer hier dan verandering in te maken.

Het is moeilijk om het volledig uit je dieet te verwijderen. Maar er zijn genoeg gezonde alternatieven waardoor je het kunt vervangen. 

Misschien denk je dat het niet zo slecht voor je is. Maar zodra je je inname ervan vermindert, zul je beseffen hoe heilzaam dit is voor je lichaam. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Febles, C. I., Arias, A., Hardisson, A., Rodríguez-Alvarez, C., & Sierra, A. (2002). Phytic acid level in wheat flours. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1006/jcrs.2001.0441
  • Robin, F., Théoduloz, C., & Srichuwong, S. (2015). Properties of extruded whole grain cereals and pseudocereals flours. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1111/ijfs.12893
  • Bhatt, S. M., & Gupta, R. K. (2015). Bread (composite flour) formulation and study of its nutritive, phytochemical and functional properties. ~ 254 ~ Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.