5 vormen van verbaal geweld die je niet mag tolereren

Verbaal geweld kan meer schade aanrichten dan fysiek geweld, omdat het diepere sporen aan de binnenkant achterlaat. Het beschadigt ook het zelfrespect, maakt je onzeker en vaak maakt het je afhankelijk van je misbruiker.
5 vormen van verbaal geweld die je niet mag tolereren

Laatste update: 27 december, 2018

Er hoeft geen enkele klap te vallen en toch is er sprake van geweld: misbruik en geweld kan ook met woorden of gedrag zijn. Verbaal geweld en beledigingen kunnen een ander ook persoon pijn doen en hun welzijn ondermijnen.

Daarom richten we ons vandaag op verbaal geweld dat je van niemand mag tolereren, vooral niet van je partner. Het is belangrijk dat je het herkent en er een einde aan maakt.

Wat is verbaal geweld?

man doet boos tegen vrouw

Wanneer we de woorden ‘geweld’ of ‘misbruik‘ horen, relateren we het vaak automatisch aan een klap of slaan. Er zijn echter andere manieren om een persoon pijn te doen zonder ze zelfs maar aan te raken.

Hoe?

Door woorden.

Beledigingen, vernederingen en geschreeuw zijn enkele van de meest voorkomende vormen van verbaal geweld.

We zien verbale en emotionele mishandeling vaak niet zo zwaar, omdat het geen zichtbare sporen achterlaat op het lichaam. Het veroorzaakt echter blijvende schade aan de ziel, de psyche en het zelfvertrouwen.

Verbaal geweld kan zelfs pijnlijker zijn dan lichamelijk misbruik en heeft verwoestende gevolgen voor de persoon die het dagelijks ondergaat.

Enkele van deze gevolgen zijn:

  • Depressie
  • Angst
  • Fobieën
  • Paniekaanvallen
  • Gebrek aan zelfvertrouwen

Het is ook mogelijk dat dit geweld vervreemding veroorzaakt van familie en vrienden, verlies van je sociale leven of gebrek aan persoonlijke prestaties vanwege een gebrek aan zelfvertrouwen.

Mensen die verbaal geweld gebruiken, gaan niet altijd voor fysiek geweld. Het is niet nodig. Ze hebben al iemand aan hun zijde die van hen afhankelijk is, onzeker en zo bang dat ze zullen doen wat de mishandelaar wil.

Op een gegeven moment zal de persoon die pijn wordt gedaan ‘wakker worden’ en zich realiseren wat ze allemaal hebben meegemaakt. En ze moeten weggaan voordat het te laat is.

Welke vormen van verbaal geweld zijn er?

verdrietige vrouw op bed

Er zijn eigenlijk verschillende manieren om iemand aan te vallen zonder ze zelfs maar aan te raken. Niet-fysiek geweld komt vaker voor dan velen denken, omdat we vaak niet weten hoe we het moeten identificeren.

We zouden tegen onszelf kunnen zeggen dat hij schreeuwde omdat ‘hij op scherp stond’ of omdat ‘hij een vreselijke dag op zijn werk had’…Dan verontschuldigt hij zich, geeft hij ons een roos en is alles vergeten.

Dit is echter in werkelijkheid een vorm van misbruik. En als je dit agressieve gedrag tolereert, dan doe je jezelf gewoon meer pijn.

Dat klopt: omdat je een ‘dagelijkse portie’ van kwetsende of aanstootgevende zinnen ontvangt, raakt je zelfrespect beschadigd. Je bent je niet bewust van de tol die het je van je eist. Helaas zal het heel moeilijk zijn om opnieuw in jezelf te geloven na alles wat je hebt gehoord.

De meest voorkomende vormen van verbaal geweld zullen we nu bespreken.

1. Vernedering

Vernederende woorden zijn woorden die ons subtiel doen denken dat we niet in staat zijn om iets te doen.

Enkele veel voorkomende zinnen zijn:

  • “Je weet niets van geld, omdat je een vrouw bent.”
  • “Hou het gewoon bij koken en schoonmaken.”
  • “Maak een broodje voor me, daarom ben je mijn vrouw.”
  • “Dat doe je niet goed.”
  • “Je bent nutteloos.”

En dat zijn nog maar enkele voorbeelden.

Vernedering kan ook optreden in de vorm van spot. Je uitlachen over de manier waarop je je kleedt, iets wat je zegt, een droom die je hebt, is hier een onderdeel van.

2. Beschuldiging en schuld

Alles wat slecht is wat thuis gebeurt, is jouw schuld, als:

  • Hij moe is.
  • Hongerig is.
  • Een slechte dag op het werk heeft gehad.
  • Er niet genoeg geld is.
  • Er iets kapot gaat.
  • Je geen kinderen kunt krijgen.

Ongeacht wat het is, zelfs als je de fout niet hebt gemaakt, of als je iets per ongeluk hebt gedaan, dan zal hij je de schuld geven.

3. Kritiek

vrouw heeft kritiek op man

Dit lijkt veel op de eerste van de verbale mishandeling die we noemden (vernedering), omdat het altijd lijkt alsof je iets verkeerd doet. In dit geval:

  • Kraakt hij de dingen af waar je van houdt.
  • Hij vergelijkt je met zijn ex-geliefden of met zijn moeder.
  • Hij wijst je op je tekortkomingen en lijkt elke beweging te beoordelen.

Leer onderscheid te maken tussen schadelijke kritiek en constructieve kritiek. De eerste maakt gebruik van kwetsende tonen en woorden waardoor je je slecht voelt en waardoor je je niet kunt verbeteren. Ondertussen wordt constructieve kritiek gedaan met liefde en steun.

Meestal komt verbaal geweld vóór fysiek geweld en laat zien dat je met een agressieve partner bent die ook van jou afhankelijk is.

  • “Als je weggaat, zal ik mezelf doden.”
  • “Als je weggaat dan kan je de kinderen vergeten.”
  • “Wanneer je het iemand vertelt, dan laat ik je achter zonder geld,”
  • enzovoorts

In dit geval zorgt emotionele manipulatie ervoor dat je niet in actie komt en je aan zijn zijde blijft plakken, ongeacht hoe hij je behandelt. Bedreigingen veranderen niet altijd in iets echts, maar je gehoorzaamt de bevelen van de mishandelaar, omdat je het niet wilt riskeren.

4. Opdrachten

Eén van de meest vernederende vormen van verbale agressie die kan bestaan, is een persoon die je behandelt als een slaaf. Dit kan overal zijn, inclusief in de slaapkamer.

Wees voorzichtig met de soorten bevelen die hij je geeft en vooral de manier waarop je er naar luistert. Er is een verschil tussen de persoon die je vraagt: “Kan je me alsjeblieft een glas water brengen” en “Geef me een glas water, daar ben je voor.”

Misschien ook interessant om te lezen:
De gevolgen van ruziemaken waar je kinderen bij zijn

5. Je mening blokkeren

Ten slotte laat hij je in dit geval niet zeggen wat je over een onderwerp denkt of voelt. Of, als je dat wel doet, dan verwerpt hij je mening.

Enkele veel voorkomende zinnen om op te letten, kunnen zijn:

  • “Je weet niet waar je het over hebt.”
  • “Wie ben jij om hier commentaar op te geven?”
  • “Sinds wanneer ben je een expert op dit gebied?”
  • “Hou je mond, ik heb je niet om je mening gevraagd.”

Als één van deze zinnen je bekend voorkomt, zoek dan hulp en verlaat de relatie. Je verdient beter. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.