5 ongelooflijke voordelen van peterselie

Peterselie is een groente die rijk is aan vitaminen en mineralen. Lees meer over de geweldige voordelen van peterselie in dit artikel!
5 ongelooflijke voordelen van peterselie
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Laatste update: 11 februari, 2019

Peterselie is een fijne aromatische plant met een doordringende geur. Het komt oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied. Men eet het ook in vele regio’s in het Oosten. Nu maakt het deel uit van de keuken in vele landen. Maar ken jij de vele andere voordelen van peterselie?

Zijn smaak is heel intens. Het behoort immers tot de botanische familie waartoe ook koriander, dille en selderij behoren.

Je kan op veel verschillende manieren van zijn kwaliteiten genieten. Thee, salades zijn enkele voorbeelden maar je kan het ook gebruiken in sauzen, rijst of vlees. Peterselie geeft zonder twijfel een heel aparte smaak aan je maaltijden.

Als je niet vaak dit kruid eet, dan stellen we je voor om er nu mee te beginnen. We geven je in dit artikel vijf voordelen van peterselie, zodat je het nog vaker in je dieet op kunt nemen.

5 ongelooflijke voordelen van peterselie

1. Peterselie ondersteunt de gezondheid van het beendergestel

Veel mensen weten dit niet, maar een tekort aan vitamine K houdt een groter risico in op beenbreuken.

Eet regelmatig peterselie. Het verschaft je de gepaste hoeveelheid vitamine K. Het is een ideale manier om de gezondheid van je beenderen te bevorderen. Dit komt omdat het op de botstructuur werkt als een regulator van de eiwitten.

Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat er meer calcium wordt opgenomen. Het vermindert ook de hoeveelheid calcium die via de urine wordt afgevoerd.

Het is belangrijk dat je er een gewoonte van maakt om altijd te kiezen voor verse en natuurlijke voeding, want dit helpt je om gezond te blijven. Begin er vandaag nog mee en zet peterselie op je voedingslijst. Je kan het toevoegen aan vis, groenten en natuurlijke sappen.

2. Peterselie helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

Afbeelding van de bloedstroom

Deze groente bevat een grote hoeveelheid van een speciale soort flavonoïden met de naam myricetine. Deze flavonoïde ondersteunt het op peil houden van de bloedsuikerspiegel.

Bovendien vermindert het ook de insulineresistentie en heeft het ontstekingsremmende eigenschappen. Dit helpt om het aantal lipiden in het bloed te beheersen.

Dankzij deze eigenschappen bestrijdt je niet alleen het optreden van diabetes. Tegelijkertijd zorg je voor je cardiovasculaire gezondheid, omdat je met dit middeltje de ontsteking van de slagaders doet afnemen.

Probeer eens om thee van peterselie en citroen te drinken na het eten.

3. Het ondersteunt de gezondheid van de nieren

Peterselie is een van de meest gebruikte planten om te zorgen voor de gezondheid van de nieren. Het werkt vochtafdrijvend en stimuleert de werking van de nieren. Op die manier kunnen de nieren beter presteren en hun belangrijke taak uitvoeren, namelijk het zuiveren en ontgiften van het lichaam.

Peterselie bevat ook veel kalium. Dankzij dit bestanddeel kan het helpen om een hoge bloeddruk onder controle te houden.

We beklemtonen wel dat je moet opletten als je last hebt van nierstenen. Dan is het niet aangewezen om elke dag peterselie te eten, omdat het een grote hoeveelheid oxaalzuur bevat.

4. Bij bloedarmoede en vermoeidheid kan peterselie heel goed helpen

Bloed in een buisje

Het is een wijs idee om peterselie toe te voegen aan je dieet. Vooral als je een tekort hebt, aan anemie lijdt of als je door een periode gaat waarin je uitgeput bent als gevolg van stress, is het een goede ondersteuning.

Peterselie is rijk aan:

  • vitamine A
  • B-complexvitaminen
  • foliumzuur
  • vitamine K
  • kalium
  • calcium
  • zink
  • fosfor
  • ijzer
  • magnesium

Vergeet ook niet dat je de meeste voedingsstoffen uit groenten haalt door ze rauw te eten.

5. Het versterkt je immuunsysteem

Zoek je vitaminesupplementen niet in de apotheek. Kies integendeel altijd voor de gemakkelijke, gezonde en meer natuurlijke manier door voeding te eten die veel vitaminen bevat.

Zorg dat je altijd peterselie in je keuken hebt. Het kan je helpen om de immuunsysteem te versterken omdat het een grote hoeveelheid vitamine C bevat.

Anderzijds is het ook interessant om te weten dat peterselie een chemisch bestanddeel bevat met de naam apigenine.

Sommigen beweren dat dit element helpt om kanker te bestrijden, hoewel er geen studies zijn die dit bevestigen. We weten echter wel dat het krachtige antioxidant is die in staat is om vele virussen en bacteriën te bestrijden.

Voeg dus peterselie toe aan je soepen, salades en sauzen. De positieve effecten zijn het waard om dagelijks een kleine inspanning te leveren!

Hoe kan je dagelijks peterselie eten?

Het is een goed idee om zo vaak mogelijk van de voordelen van peterselie gebruik te maken. Zo kun je dit doen.

Peterseliesap
  • Maak stoofpotten met peterselie.
  • Gebruik het in dressing voor je salades.
  • Voeg het toe aan soepen.
  • Kook de vis met peterselie.
  • Je kan het toevoegen aan de tomatensaus voor je pizza of aan andere smaakvolle sauzen.
  • Probeer eens om peterseliethee te drinken.
  • Maak fruitsmoothies met peterselie.

Er bestaan ontelbare manieren om dit kruid te eten, zodat je van de voordelen van peterselie gebruik kunt maken.

Maar het is belangrijk om dit te onthouden: als je last hebt van nierstenen of zwanger bent, dan moet je de hoeveelheid peterselie die je eet aanpassen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Manuel, C., Curiel, D., Medicina, P. A. De, Fundación, I., Díaz, J., & Reyes, A. (2015). Acción de la vitamina K sobre la salud ósea Action of vitamin K on bone health, 33–38.

  • Farzaei, M. H., Abbasabadi, Z., Ardekani, M. R. S., Rahimi, R., & Farzaei, F. (2013). Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities. Journal of Traditional Chinese Medicine = Chung i Tsa Chih Ying Wen Pan, 33(6), 815–826.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.