5 fouten die je maakt bij de inrichting van je badkamer

Alleen het feit dat het de kleinste kamer in huis is wil nog niet zeggen dat het decoreren van je badkamer makkelijk is. Integendeel, je moet elk detail zorgvuldig plannen om problemen in de toekomst te voorkomen.
5 fouten die je maakt bij de inrichting van je badkamer

Laatste update: 28 april, 2019

Het inrichten van je huis omvat vele facetten en het vereist dat je goed op ieder detail let. Dit is het geval voor alle kamers in huis, dus ook voor je badkamer. Heb je er ooit over nagedacht? We zullen je hier tips geven om fouten die je maakt bij de inrichting van je badkamer te verhelpen. 

In decoratietijdschriften of in brochures van bedrijven die badkamerartikelen verkopen zien we altijd mooie en zeer modieuze ontwerpen. Veel mensen die deze trends willen volgen maken vervolgens veel fouten die men kan maken bij de inrichting van je badkamer. Ze zijn daarna moeilijk op te lossen.

Om dit soort problemen te voorkomen (de ergste die je zonder twijfel in je huis kunt veroorzaken), geven we je hier deze tips. Vermijd deze 5 fouten die je zou kunnen maken bij de inrichting  van je badkamer en het probleem is al opgelost.

5 fouten die je maakt bij de inrichting van je badkamer

1. Het niet plannen van de ruimtes

Het niet plannen van de decoratie van je badkamer

Het is de eerste taak die je zou moeten uitvoeren als je je badkamer wilt verbouwen. Je moet nadenken over wat je nodig hebt, welk meubilair je wilt gebruiken en vooral over de afmetingen. Het hebben van een kaptafel vol met accessoires bijvoorbeeld, zal niet bevorderlijk zijn voor het gebruik ervan.

De plaatsing van elk onderdeel is ook van groot belang. Het komt namelijk vaak voor dat de deur niet volledig opengaat omdat de wc erachter staat. Dit is een grote fout. Plan ook geen buitensporig grote badkamer, tenzij je verhoudingsgewijs veel ruimte in huis hebt.

Om dit gedeelte af te sluiten, bieden we je hier een tip om te overwegen: schuifdeuren. Ze zijn erg handig als je weinig ruimte hebt. Aarzel niet om je timmerman te raadplegen.

2. Het plaatsen van gladde tegels

Veel ongevallen in huis gebeuren in de badkamer. De meeste worden natuurlijk veroorzaakt in de douche of door natte vloeren. Hoe kun je deze complicatie voorkomen? Er zijn twee primaire maatregelen die je moet nemen.

De eerste is om antisliptegels te plaatsen. Deze maken het oppervlak veilig voor jou maar vooral ook voor de kleintjes in huis. Zij letten namelijk niet op de risico’s, dus het is gewoon het beste om voorzorgsmaatregelen te treffen.

Ook zou je matten moeten heroverwegen. Sommige glijden namelijk over de vloer als gevolg van vocht en veroorzaken zo ernstige ongevallen. Bovendien kunnen ze ook na verloop van tijd vies gaan ruiken. Zorg er dus voor dat je de juiste kiest.

3. Het niet hebben van voldoende ventilatie

Het niet hebben van ventilatie bij de decoratie van je badkamer

Het is een fundamenteel aspect voor de badkamer. Het kan een van de fouten zijn die je maakt bij de inrichting van je badkamer die je het moeilijkst kunt repareren. Lees verder! Een badkamer moet een mogelijkheid hebben om de ruimte voortdurend te kunnen ventileren. Velen besluiten om extra luchtafzuiging te installeren om meer ventilatie te krijgen.

Verlichting is een andere belangrijke factor. Het moet voldoende zijn maar niet overdreven. In die zin hebben donkere kleuren de neiging het licht van de badkamer te absorberen. Bovendien geeft het een gevoel van slechte reiniging. Stof wordt namelijk beter zichtbaar. Ook geeft het een gevoel dat de ruimte kleiner lijkt. Tip: installeer lampen in de buurt van de spiegels en in de douche.

We raden je ook aan om te lezen: 6 trucjes voor een goed interieurontwerp

4. Te veel decoratie

Interessant genoeg betekent goed decoreren hier ook niet te veel decoreren. Als je te veel meubels of ornamenten plaatst, hoe mooi ze ook zijn, heeft dit een negatief effect op hoe je badkamer eruit ziet.

Het is daarentegen raadzaam om juist te kiezen voor enkel een paar items en de balans te vinden. Een goede truc is om middelgrote of grote spiegels te plaatsen. Deze hebben het voordeel dat het lijkt of de ruimte groter is, zelfs als de badkamer klein is. Ook als de ruimte groot is lijkt het door een grote spiegel nog leger en breder.

Let ook op als je tegels gebruikt. Hoewel ze een uitstekende manier zijn om te decoreren en de corrosie door vocht en stoom helpen te vermijden, als je er teveel van hebt ziet het er lelijk uit. Kies liever één muur waar je ze wilt plaatsen, en schilder de andere muren met zachte kleuren om zo een visuele harmonie te creëren. Je kunt natuurlijk ook de kleur van de tegels variëren.

5. Alles in het zicht  laten liggen

Zowel de schoonmaakproducten als de spullen voor je persoonlijke hygiëne moeten hun eigen plek hebben in een goed georganiseerde badkamer. Meestal is opbergmeubilair om onder de gootsteen te plaatsen de perfecte keuze.

Er zijn echter ook andere opties. Sommige worden aan de muur gehangen. Andere komen in een driehoeksvorm die perfect in de hoek past, of meubilair van riet met laden. Er zijn talrijke opties. Ontdek ze en evalueer ze op basis van de beschikbare ruimte.

Als je op de hierboven beschreven punten let zijn de fouten die je maakt bij de inrichting van je badkamer verleden tijd voor jou.

Vergeet niet dat alles afhangt van je behoeften en de beschikbaarheid van ruimte en geld waar je rekening mee moet houden. En tenslotte, maar net zo belangrijk, probeer het naar je eigen zin te maken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hallo Granja, Paola. (2013). Estética Funcional y Espiritual Para el Hogar. Diseño Interior, Fundamentos Básicos. Disponible en: https://extensionuniversitariaute.files.wordpress.com/2013/09/decoracic3b3n-de-interiores.pdf
  • Andrés Pretel, F., Navarro Bravo, B., Párraga Martínez, I., de la Torre García, M. A., del Campo del Campo, J. M., & López-Torres Hidalgo, J. (2010). Adherencia a las recomendaciones para evitar caídas en personas mayores de 64 años Albacete, 2009. Revista Española de Salud Pública, 84(4), 433–441.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.