4 Manieren om te bepalen of je een therapeut nodig hebt

Hoewel we dingen kunnen  bespreken met vrienden, is een therapeut een professional die naar je problemen luistert zonder je te veroordelen en die je helpt om los te laten wat je met je meedraagt.
4 Manieren om te bepalen of je een therapeut nodig hebt

Laatste update: 19 februari, 2019

Over therapie praten is niet altijd een goed idee. Want voor veel mensen is het onderwerp ‘therapeut’ een erg gevoelig onderwerp.

Dit wordt zo overdreven dat het hele onderwerp nu taboe is geworden. Daarom denken veel mensen die naar een therapeut gaan dat ze gek zijn.

Maar dit zou niet verder bezijden de waarheid kunnen zijn!

In de eerste plaats is het belangrijk om een open mind te houden. Anderen of onszelf advies geven en aanbevelingen krijgen van de mensen om ons heen is nooit een slecht idee.

Echter, een professioneel perspectief over onze problemen krijgen en sommige situaties analyseren vanuit een ander gezichtspunt kan ons enorm helpen.

Wat zijn therapeuten en waar kunnen ze ons mee helpen?

De therapeut en therapie

Mensen hebben veel verschillende meningen over het beroep van therapeut. Ten onrechte bestempelen veel mensen het als een dokter die gespecialiseerd is in gekke mensen.

Daar komt verwarring en zelfs angst uit voort om met een therapeut te praten (in ieder geval in een privésessie).

Maar dit zou niet verder van de realiteit verwijderd kunnen zijn. Een therapeut is een persoon die in alle facetten van de psychologie getraind is.

Ze zijn verantwoordelijk voor het analyseren van het menselijke gedrag in veel verschillende aspecten:

Aan de andere kant is dit  niet zoals een bekentenis voor de wet of een biecht in de kerk. Noch kunnen we van een therapeut verwachten dat hij geweldige geheimen onthult om onze problemen op te lossen.

De rol van deze professional is gericht op een wederzijds gesprek dat, door middel van vragen en advies, de patiënt in staat stelt om te vertellen wat er aan de hand is.  Of dat nu slecht of goed is. Ook kan dan besproken worden hoe de situatie opgelost kan worden.

Hoe stellen we vast of we een therapeut nodig hebben?

Het is niet gemakkelijk om vast te stellen of we een bezoek (of meerdere) aan een therapeut moeten inplannen. Hoewel dit voor sommige mensen misschien niks voorstelt, kan het toch een ingewikkelde stap zijn.

Daarom moet de beslissing gemaakt worden met een helder hoofd. Ook moet je zelf volledig achter staan, ondanks de moeilijkheden die er misschien bij komen kijken. Het is erg waarschijnlijk iets waar je goed na wilt denken.

Om dingen gemakkelijker te maken, delen we een lijst van redenen met je die het je mogelijk maken om vast te stellen of je wel of niet een therapeut zou moeten bezoeken.

1. Je hebt ondersteuning nodig zonder oordelen

De therapeut en therapie sessie

Hypocrisie is in de mode. Hoewel we misschien wel vrienden hebben, zijn veel mensen hypocriet, veroordelend of niet loyaal als we goed kijken.

Dit is een belangrijke reden om je tot iemand te willen wenden om over je dagelijkse problemen te praten. In dit geval is je beste optie een therapeut.

We kunnen iemand ontmoeten die getraind is om te luisteren en om met ons mee te denken. Zonder negatieve commentaren of oordelen over waar je over praat.

2. Je wilt serieus advies

Je hebt de optie om naar een vriend of kennis te gaan om je hart te luchten, of het nu goede of slechte dingen zijn. Maar, los van hun mogelijke veroordeling, is advies een bepalende factor.

Het is niet slecht om met mensen te praten, als ze hun aanbevelingen maar niet te lichtzinnig opvatten.

Het voordeel van een therapeut is dat als zij een mening of advies geven over een probleem of onderwerp waar het over gaat, het professioneel en serieus zal zijn.

We moeten niet vergeten dat alle aanbevelingen die gedaan worden door een therapeut gebaseerd zijn op klinische theorieën en analyses. Doorgaans zijn deze niet gebaseerd op ervaringen of affectie.

3. Je hebt moeite om jezelf te uiten

De therapeut en hulpverlening

In dit geval verwijst jezelf uiten niet noodzakelijk naar het praten voor een publiek. Hoewel er wel elementen van inzitten, ligt in deze context de nadruk op wat we voor onszelf houden.

Het hebben van meerdere sessies met een therapeut zal je helpen om dat te bereiken. Na verloop van tijd zullen angsten, verantwoordelijkheden en andere vergelijkbare dingen naar boven komen.

De rol van de therapeut is om een spiegel te zijn die ons de negatieve gedachtes en denkbeelden laat zien die ons beperken. Dit is een ongelooflijke oefening.

4. Je wilt wat ruimte voor jezelf

Een belangrijke reden om naar een therapeut te gaan is om ruimte voor jezelf te hebben. Hoewel het misschien logisch lijkt, is naar therapeutische sessies gaan een uitstekende manier om wat tijd voor jezelf te hebben.

Gezien het feit dat een therapeut een gids voor menselijk gedrag is, kunnen ze bijdragen aan je zelfkennis. Hierdoor kunnen ze een uitstekende ondersteuning zijn (natuurlijk zonder uit hun professionele rol te stappen).

Een veelvoorkomend probleem is dat mensen meer aandacht aan anderen besteden dan aan zichzelf. Om deze en vele andere redenen is een sessie met een therapeut een goed idee.

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.