4 gezonde manieren om je stofwisseling te versnellen

Het is heel belangrijk om vijf maaltijden per dag te eten en om fysieke activiteit op te nemen in je dagelijkse routine. Eén uur per dag is normaal gesproken genoeg.
Eet langzaam

Natuurlijk ken je meer dan één persoon die alles kan eten wat ze willen en geen gram aankomt. Hoe doen ze dat? Het hebben van een snelle of langzame stofwisseling is bijna altijd genetisch bepaald. Je kunt wel bepaalde strategieën toepassen die je stofwisseling reguleren en versnellen.

Een ander veelvoorkomend iets is dat we gedurende een korte tijd in ons leven genieten van een snelle stofwisseling, maar als we een bepaalde leeftijd bereiken beginnen we te merken dat we aankomen en dat de kilo’s er moeilijker af gaan. Er is geen reden om wanhopig te worden of het op te geven, zeker niet. Je moet gewoon werken aan het veranderen van een aantal gewoonten en de volgende tips opnemen in je dagelijkse leven om je stofwisseling te versnellen.

Zeg nee tegen strenge diëten

Leeg Bord

Dit is de eerste fout die we meestal maken als we gewicht willen verliezen: we beslissen dat we minder moeten eten en we bereiden maaltijden zonder vet en zonder koolhydraten met het idee dat we een streng dieet volgen. Nou, weet je wat het gevolg is voor je lichaam? Let op…

Minimum aantal calorieën

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het gewoonlijke minimum aantal calorieën dat je per dag binnen moet krijgen tussen de 1000 en 1200 is. Als we minder dan dat eten, vertraagt onze stofwisseling, waardoor we niet alleen geen gewicht zullen verliezen, maar wat ook een gevaar is voor onze gezondheid. Het is het niet waard!

Glucose

Een streng dieet voorkomt dat we het juiste glucoseniveau bereiken dat ons lichaam nodig heeft, en ook onze spieren en ons lichaam in het algemeen, zodat ze hun basisfuncties kunnen vervullen. Pas goed op!

We verliezen spiermassa

Komt het je bekend voor dat als je gewicht verliest, je huid ook begint te hangen? Er zijn maar weinig dingen die zo vervelend zijn als dat en dit komt doordat we ons door het strenge dieet steeds hongerig voelen en ons lichaam voedsel uit een ander gebied moet halen. Weet je waar het het eerst gaat zoeken? In de spieren. En nog verder, want als je doorgaat met dit strenge dieet gedurende meerdere weken zal het lichaam het voedsel dat het nodig heeft uit de longen en uit het hart gaan halen.

 Zeg ‘ja’ tegen ontbijt dat je stofwisseling versnelt

Ontbijt

Het ontbijt is noodzakelijk om de stofwisseling op te starten. Het is, zonder twijfel, de belangrijkste tip die je moet opvolgen om op de meest gezonde manier gewicht te verliezen. Je moet in gedachten houden dat ons lichaam het glucose- en insulineniveau moet reguleren en als we het vanaf het moment dat we opstaan de juiste hoeveelheid voedingsstoffen geven, is het niet nodig om de energie op te slaan in de vorm van vetten in onze spieren of in de maag.

Onthoud deze basisaspecten die je over het ontbijt moet weten om je stofwisseling te versnellen.

 • Je moet altijd ontbijten binnen een uur nadat je opstaat. Als je daarna nog gaat ontbijten, vertraagt de stofwisseling en wat we dan nog eten wordt opgeslagen en niet verbrand.
 • Drink een glas warm water met citroen op een lege maag. Op deze manier zul je je lichaam ontgiften en een goede hoeveelheid vitaminen binnenkrijgen. Je kunt vijftien à twintig minuten hierna ontbijten.
 • Het is heel belangrijk dat je proteïne opneemt in je ontbijt. Waarom? Omdat het vullend is, omdat het de spieren sterk maakt en je energie geeft die je lichaam nodig heeft om de dag te beginnen.

Dit zijn een aantal voedingsmiddelen die je aan je ontbijt toe kunt voegen en die zullen helpen je stofwisseling te versnellen:

 • Groene thee
 • Witte thee
 • Gemberinfusie
 • Zwarte koffie
 • Groene koffie
 • Havermout
 • Eieren
 • Spinazie
 • Natuurlijke Griekse yoghurt
 • Groene appels
 • Peren
 • Grapefruit
 • Walnoot
 • Avocado

Doe dagelijks verschillende fysieke activiteiten

Beweging

We weten zeker dat je al wel een gezonde bewegingsroutine hebt ingepast in je dagelijkse leven, zoals een wandeling van een half uur. Maar voor veel mensen is dit niet genoeg om hun stofwisseling te versnellen en vet te verbranden. Wat is de oplossing? We hebben meer soorten beweging nodig, simpele oefeningen die ons lichaam een vliegende start geven en onze stofwisseling activeren.

Dit zijn de dingen die je iedere dag  moet doen:

 • 30 minuten wandelen
 • 10 minuten hardlopen
 • Traplopen (dit is simpel en hoeft niet veel tijd te kosten. Neem gewoon de trap in plaats van de lift waar je kunt)
 • 20 minuten van een andere cardio-oefening, zoals dansen, fitness…

Dit kost maar een uur van je dag.

Eet een vaker “een klein beetje” verdeeld over de dag

Eten op Kantoor

Als we een trage stofwisseling hebben geërfd, is de grootste fout die we kunnen maken als we gewicht willen verliezen zonder twijfel het overslaan van maaltijden. Als je ervoor kiest om geen avondmaal of geen ontbijt te eten, gaat je lichaam in een alarmstand en zal het vet op gaan slaan omdat het niet voldoende voedingsstoffen krijgt. Maar als we ons lichaam vijf of zes keer per dag een kleine hoeveelheid voedsel geven, zal het lichaam een balans vinden.

Aarzel niet om aan de porties vijf of zes keer per dag voedingsmiddelen toe te voegen die weinig verwerkte bloem en suiker bevatten en vermijd voorbereide voedingsmiddelen. Vervang deze door verse groenten, gezonde proteïne en gezonde vetten zoals vette vis en zalm. Het is ook belangrijk dat je ten minste zes tot acht glazen per dag drinkt. Daardoor verwijder je giftstoffen uit het lichaam.