3 zelfgemaakte vochtafdrijvende smoothies

Heb je last van vochtretentie? Vruchten die rijk zijn aan water, zoals ananas, meloen, watermeloen en papaja, zijn enkele van de beste ingrediënten om je eigen vochtafdrijvende smoothies te maken.
3 zelfgemaakte vochtafdrijvende smoothies
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het eerste dat je moet weten, is dat het lichaam grotendeels uit water bestaat. Daarom is het belangrijk voor het lichaam om opgehoopt vocht regelmatig te verwijderen. In dit artikel delen we drie recepten voor vochtafdrijvende smoothies die geweldig zijn als je last hebt van vochtretentie. Wees gezond en probeer het zelf!

Vochtretentie kan zeer schadelijk worden als het niet goed wordt behandeld. Dus het eerste wat je moet doen, is een gespecialiseerde arts raadplegen om te bepalen waar je precies last van hebt en hoe het kan worden behandeld. Er zijn echter altijd manieren om je levensstijl te verbeteren, inclusief je eetgewoonten.

Het is goed voor je om voedsel en dranken te consumeren die helpen om gifstoffen te elimineren en het lichaam op de juiste manier zuiveren. Het is dus belangrijk om rekening te houden met wat je eet als je weet dat je last hebt van vochtretentie. Om te beginnen kun je je consumptie van waterrijke vruchten verhogen.

Om je eigen vochtafdrijvende smoothies te maken die behulpzaam zijn bij vochtretentie, hoef je alleen maar nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe smakencombinaties te proberen en vooral verder te leren kijken dan de kleur en de uiterlijke verschijning van de dingen die je eet. Dus, ga lekker aan de slag en bedenk heerlijke combinaties die voedzaam zijn voor je lichaam.

Zelfgemaakte vochtafdrijvende smoothies die goed zijn tegen vochtretentie

1. Zelfgemaakte smoothie van papaja en ananas

Heerlijke vochtafdrijvende smoothies met papaja

Onthoud dat deze vochtafdrijvende smoothies ervoor zorgen dat vloeistof sneller uit het lichaam wordt verdreven. Met andere woorden, ze functioneren als diuretica. Deze drankjes zullen er dus voor zorgen dat je vaker naar de wc moet en dat je lichaam niet langer meer vocht vasthoudt dan het nodig heeft.

Ze zijn dus zeer nuttig voor het voorkomen van veelvoorkomende infectieziekten veroorzaakt door hoge natriumgehaltes in het lichaam. Vergeet niet dat vochtretentie vaak wordt veroorzaakt door natrium. Deze smoothies bevatten grote hoeveelheden vitamines, eiwitten en mineralen.

Ingrediënten

  • 3 schijfjes ananas (125 g)
  • 2 kopjes water (220 ml)
  • 4 plakjes papaja (200 g)
  • 1 eetlepel lijnzaad (optioneel) (25 g)

Bereiding

  • Begin door alle zaden te verwijderen uit de papaja en snijd het vruchtvlees dan in stukjes. Doe ze vervolgens samen met de ananasschijfjes, het lijnzaad en het water in de blender.
  • Zorg ervoor dat je alles minstens 1 minuut door elkaar mengt.
  • Je zult merken dat je een vrij dik mengsel krijgt, maar giet het niet door de zeef. Drink het gewoon op zoals het is.

2. Smoothie van ananas en groene thee

Zoals je nu al kunt zien bevatten bijna alle vochtafdrijvende smoothies die behulpzaam zijn bij vochtretentie ananas als een van de hoofdingrediënten. In dit geval helpt de groene thee om de eigenschappen van de ananas te maximaliseren en overtollig vocht nog beter uit het lichaam te drijven.

Het enzym dat dit voornamelijk mogelijk maakt staat ook wel bekend als ‘bromelaïne’. Deze stof heeft een vochtafdrijvend effect op het lichaam en heeft bovendien ook ontstekingsremmende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Dus laten we je dan nu maar vertellen hoe je deze heerlijke en gezonde smoothie zelf kunt maken.

Ingrediënten

  • 6 hele aardbeien (40 g)
  • 3 schijfjes ananas (100 g)
  • 1 eetlepel lijnzaad (25 g)
  • 1 kop bereide groene thee (110 ml)

Bereiding

  • Het is zo eenvoudig! Het enige dat je hoeft te doen is alle ingrediënten samen in de blender doen en gedurende 1 minuut op middelmatige snelheid door elkaar mengen.
  • Tot slot giet je je smoothie over in een glas. Voeg wat ijs toe (als je dat graag wilt) en klaar is kees.

3. Zelfgemaakte smoothie met watermeloen

Vochtafdrijvende smoothies met watermeloen

Watermeloen wordt samen met ananas beschouwd als een van de meest vochtdrijvende vruchten die er bestaan. Dit is niet omdat het een ‘wonderbaarlijk’ of ‘verbazingwekkend’ bestanddeel bevat, maar vooral omdat het voor maar liefst 75% uit water bestaat. En dit is natuurlijk geweldig om ervoor te zorgen dat je vaker moet plassen. Bovendien is deze smoothie ook heel eenvoudig om te maken en je kunt er elke dag zoveel van consumeren als je wilt. Zelfs het eten van watermeloen op zichzelf is al supergezond.

Ingrediënten

  • 5 plakjes watermeloen (400 g)
  • 8 kopjes water (900 ml)
  • 1 eetlepel suiker (25 g)

Bereiding

  • Allereerst heb je een blender nodig.
  • Aangezien de plakjes watermeloen groot zijn, moet je ze eerst in stukjes snijden voordat je ze in de blender doet.
  • Voeg dan de lepel suiker toe en mix alles gedurende 1 minuut door elkaar.
  • Giet het mengsel tot slot door de zeef om de pitjes te verwijderen en je smoothie is klaar. Nu kun je genieten van een heerlijk drankje.

Als je nog meer zelfgemaakte vochtafdrijvende smoothies wilt proberen die goed zijn tegen vochtretentie, maak dan gebruik van enkele van de bovengenoemde ingrediënten, zoals groene thee. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition25(2), 79–99. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
  • Naz, A., Butt, M. S., Sultan, M. T., Qayyum, M. M. N., & Niaz, R. S. (2014). Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI Journal13, 650–666.
  • Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences4(1), 84. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.