3 opties voor het gebruik van kaneel voor mensen met prediabetes

Kaneelremedies kunnen een optie zijn voor mensen bij wie de diagnose prediabetes is gesteld. Wil je weten hoe je dit ingrediënt in je dieet kunt introduceren? Lees dan dit artikel!
3 opties voor het gebruik van kaneel voor mensen met prediabetes

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 07 november, 2022

Kaneel is een specerij die we kunnen gebruiken voor het bereiden van een verscheidenheid aan desserts, zoals taarten, gebak en rijstpudding. Het is echter ook heel gebruikelijk als ingrediënt in een infusie. Vandaag zullen we 3 manieren bespreken voor het gebruik van kaneel voor mensen met prediabetes.

Een beetje informatie over pre-diabetes

Wat is prediabetes eigenlijk? Wanneer een arts deze diagnose stelt, geeft dit aan dat de bloedsuikerspiegel van de patiënt hoger is dan normaal, waardoor een vrij hoog risico op diabetes type 2 ontstaat als het probleem niet aangepakt wordt.

De manier om te voorkomen dat deze diagnose negatief evolueert, is door een reeks maatregelen te nemen waarmee je je bloedsuikerspiegel kunt verlagen. Met dit in gedachten hebben we 3 opties voor het gebruik van kaneel voor mensen met prediabetes voor je op een rij gezet die kunnen helpen om de bloedsuikers onder controle te houden.

3 opties voor het gebruik van kaneel voor mensen met prediabetes

Een kopje kaneelmelk

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen de eigenschappen van kaneel om diabetes type 2 te voorkomen.

Volgens een artikel in Medicinal Plants in the Treatment of Type 2 Diabetes Mellitus: A Review kan kaneel het lichaam helpen om glycogeen effectiever synthetiseren (Spaanse link).

Als je je eetpatroon aanpast en de onderstaande remedies gebruikt, kan je suikerspiegel weer op het normale niveau komen, waardoor het risico op het daadwerkelijk ontwikkelen van diabetes type 2 zoveel mogelijk wordt verminderd.

1. Kaneel als suikervervanger voor mensen met prediabetes

Zoals we eerder al zeiden, kun je kaneel gebruiken om een lekker drankje van melk te maken. Veel mensen voegen er cacao en suiker aan toe. Het resultaat is echter ook heerlijk als je er kaneel aan toevoegt!

De smaak zal je in eerste instantie misschien niet overtuigen. Het biedt namelijk niet de zoetheid die suikers en zoetstoffen wel hebben. Kaneel zorgt voor een ander soort zoetheid.

Daarom raden we aan om het eerst aan melk toe te voegen, samen met cacao en suiker als je dat gewend bent. Vervolgens kun je de hoeveelheid cacao en suiker afbouwen. Hierdoor zullen je smaakpapillen geleidelijk aan de smaak wennen. Uiteindelijk kun je alleen de kaneel toevoegen aan de melk.

2. Thee met kaneel

Een kopje kaneelthee

Regelmatig kaneelthee drinken kan mogelijk helpen om pre-diabetes helpen bestrijden.

Er zijn nog verschillende onderzoeken gaande om meer informatie te verzamelen over de voordelen van kaneel voor diabetespatiënten (Spaanse link). Een heel eenvoudige manier om te beginnen met kaneel in je dieet te introduceren, is door het maken van een kaneelinfusie. Het enige dat je nodig hebt, zijn twee kaneelstokjes en een kopje water.

  • Breng het water aan de kook. Voeg de kaneelstokjes toe als het kookpunt bereikt is.
  • Laat het dan nog 2 minuten doorkoken voordat je de pan van het vuur haalt.
  • Daarna moet je 5 minuten wachten zodat het mengsel kan trekken.
  • Als deze tijd verstreken is kun je de kaneelinfusie zeven en ervan genieten.

3. Kaneel bij bepaalde voedingsmiddelen

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen waar je ook kaneel aan kunt toevoegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan havermout. Een kom havermout is heerlijk met een vleugje kaneel. Je kunt het ook toevoegen aan rijstpudding of pindakaas.

Er zijn ook enkele maaltijdrecepten waarbij kaneel een van de ingrediënten is. De mogelijkheden zijn ongetwijfeld eindeloos als het gaat om manieren om van deze heerlijke specerij te genieten. Dus als je pre-diabetes hebt, is het opnemen van kaneel in je dieet een optie die zeer positieve effecten kan hebben.

Je bent wellicht ook  geïnteresseerd in:
Natuurlijke remedies voor diabetes type 2

Aanbevelingen over kaneel voor mensen met prediabetes

Ondanks al deze aanbevelingen voor het gebruiken van kaneel door mensen met prediabetes, suggereren we op geen enkele manier dat je de instructies van je arts mag of kunt negeren.

Met andere woorden, je mag nooit stoppen met het nemen van de door je arts voorgeschreven medicijnen of je dosis wijzigen zonder toestemming van een arts. Kaneel is een gezond supplement dat nuttig kan zijn, maar dat is alles: een hulpmiddel. Daarom kan het nooit de aanbevelingen van je arts vervangen.

Eet je regelmatig kaneel in je dagelijkse leven? Vind je de smaak lekker? Mensen die regelmatig kaneel gebruiken, kunnen vertellen hoe ze het consumeren. Zo kunnen ze anderen helpen om er een gewoonte van te maken om deze specerij in hun eetpatroon op te nemen.

Als bij jou de diagnose prediabetes is gesteld, of als je een hoog risico loopt op diabetes type 2 of zwangerschapsdiabetes, vraag dan je arts wat hij of zij ervan vindt als je vaker kaneel eet.

Door goed met je arts te overleggen houdt je jezelf veilig en gezond en help je jezelf om je dieet te verbeteren, iets dat onmisbaar is als  het gaat om het houden van je bloedsuikerspiegel in het gebied waar ze moeten zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Calderín Bouza, Raúl Orlando, Monteagudo Peña, Gilda, Yanes Quesada, Marelys, García Sáez, Julieta, Marichal Madrazo, Sigrid, Cabrera Rode, Eduardo, Orlandi González, Neraldo, Yanes Quesada, Miguel Ángel, Adalys Rodríguez, Mercedes, Prieto Valdés, Mirtha, Carrasco Martínez, Bertha, & Hernández Yero, Arturo. (2011). Síndrome metabólico y prediabetes. Revista Cubana de Endocrinología22(1), 52-57. Recuperado en 10 de junio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-29532011000100010&lng=es&tlng=es.
  • Durán Agüero, S., Carrasco Piña, E., & Araya Pérez, M.. (2012). Alimentación y diabetes. Nutrición Hospitalaria27(4), 1031-1036. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2012.27.4.5859
  • Negri, G. (2005). Diabetes melito: plantas e princípios ativos naturais hipoglicemiantes. Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas41(2), 121-142.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.