13 voordelen van guavesap

Heb je ooit guave geprobeerd? Het is een tropische vrucht. Hij smaakt heerlijk en is ook nog eens goed voor je gezondheid. Leer meer over de voordelen van dit vruchtensap in dit artikel.
13 voordelen van guavesap

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Guave is een van de fruitsoorten die het rijkst is aan voedingsstoffen die de natuur te bieden heeft. Het heeft verbazingwekkende voordelen voor het lichaam. Guave bevat fosfor, niacine, kalium, vitamine A en B, ijzer, calcium en foliumzuur. Er zijn te veel goede dingen over guavesap te vertellen om hier allemaal op te noemen.

Guave is zoals gezegd een tropische vruchtensoort. Er zijn meer dan 100 verschillende variëteiten, waaronder geel, rood en wit. Hoewel het meestal gegeten wordt als een stuk fruit, willen we je vandaag iets vertellen over de voordelen van het drinken van dit sap.

1. Guavesap bestrijdt pijn in de mond

Geloof het of niet, het helpt om pijn te verlichten die veroorzaakt wordt door bepaalde aandoeningen zoals maagontstekingen en ontstekingen aan het tandvlees.

Je hoeft alleen maar te onthouden dat je na het drinken van dit sap je tanden goed moet poetsen. Het bevat natuurlijke suikers die het verval van je tanden kunnen versnellen.

2. Guavesap vermindert ontstekingen die veroorzaakt worden door acne

Het bevat ontstekingsremmende en antiseptische bestanddelen. Deze helpen bijvoorbeeld om zware gevallen van acne te genezen.

Voor de beste resultaten kun je het sap direct op de huid aanbrengen en afspoelen als het opgedroogd is.

Zorg er altijd voor dat het sap dat je gebruikt volkomen natuurlijk is. De toevoegingen en suikers in commerciële producten kunnen namelijk juist een tegengesteld effect op je huid hebben.

3. Guavesap verlicht maag-darmproblemen

Guavesap verlicht maagproblemen

Er zijn twee darmproblemen die dit vruchtensap kan verhelpen: diarree en constipatie.

Met dank aan de uitstekende hoeveelheid vezels, kan een klein glas van het sap van een guave het functioneren van je verteringssysteem al activeren en stabiliseren.

4. Guavesap helpt bij gewichtsverlies

Regelmatige consumptie van dit sap kan je ook helpen om snel en effectief gewicht te verliezen.

Omdat guave voedingsvezels bevat, helpt het bij het verwijderen van gifstoffen en vetten. Tegelijkertijd levert het grote hoeveelheden energie aan je cellen.

5. Guavesap helpt bij diabetes

Sap van de guave is uitstekend geschikt om je bloedsuikers op peil te houden. Dit komt doordat het sap juist de insulineproductie bevordert.

Het is belangrijk om eerst de schil van de vrucht te verwijderen. Het is ook belangrijk dat je bij het maken van het sap geen geraffineerde suikers gebruikt. Je kunt wel een paar bladeren van de guave gebruiken.

Ook moet je er voor zorgen dat je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt, want hoewel het helpt om je bloedsuikers te reguleren, levert het je lichaam ook suikers.

6. Guavesap zou helpen om kanker te bestrijden

Guavesap zou helpen om kanker te bestrijden

Guave bevat een grote hoeveelheid lycopeen. Dit is een krachtige antioxidant die vrije radicalen in het lichaam bestrijdt. Ook zou het de kans op het activeren van kankercellen helpen te verminderen.

7. Guavesap bestrijdt aandoeningen van de luchtwegen.

Het consumeren van guave helpt om epidemieën binnen de perken te houden. Dit soort epidemieën komen vaak voor tijdens de winter of het regenseizoen, zoals verkoudheden en de griep.

Dit komt omdat het veel vitamine C bevat, wat op natuurlijke wijze je immuunsysteem versterkt.

8. Guavesap laat je huid stralen

Het bevat grote hoeveelheden vitamine A, B, E en kalium. Dit levert je lichaam antioxidanten die je huid beschermen. Ook laten ze je huid er gezond, fris, en jong uitzien zonder vlekjes en oneffenheden.

Het regelmatig drinken van dit sap zal je daarom helpen om een jeugdige uitstraling te behouden. Tevens voorkomt het voortijdige veroudering van de huid.

9. Guavesap helpt bloedarmoede te voorkomen

Guavesap helpt bloedarmoede te voorkomen

Met dank aan het feit dat guave ijzer bevat, is dit sap zeer geschikt om bloedarmoede te bestrijden. Drink het sap als je je erg zwak voelt of als je te horen hebt gekregen dat je bloedarmoede hebt.

10. Guavesap helpt je bloedsomloop

Als je het sap drinkt, beschermt dit je bloedsomloop in het algemeen:

  • Het helpt de bloeddruk te reguleren.
  • Het houdt het cholesterolspiegel onder controle.
  • Het helpt de slagaderen en aderen vrij van plaque ophopingen te houden.
  • Dit alles helpt om hartaandoeningen te voorkomen

11. Guavesap helpt je zenuwstelsel gezond te houden

Een gezond zenuwstelsel is erg belangrijk. Met dank aan de bijdrage van magnesium kan een guave je helpen om het in een perfecte conditie te houden.

Het is een goed idee om een klein glas van dit sap te drinken als je zenuwstelsel problemen geeft.

12. Guavesap versterkt je immuunsysteem

Guave versterkt je immuunsystemen als je er een sapje van maakt. Het zou het aantal witte bloedcellen helpen te verhogen en het bevordert de productie van enzymen die je cellen repareren.

13. Guavesap helpt de hersenen gezond te houden

Guavesap helpt de hersenen gezond te houden

De hoge concentraties van vitamine B6 en niacine in dit sap garanderen een betere hersenfunctie. Dit komt omdat het bloed op de juiste wijze stroomt. Daardoor geeft het je een goede hoeveelheid cognitieve stimulatie.

Enkele aanbevelingen voor de consumptie van guavesap

We kunnen de hele dag door praten over de voordelen van het toevoegen van dit sap aan je eetpatroon.

Onthoudt echter dat geen enkel voedingsmiddel overmatig geconsumeerd moet worden. We willen je dus tips geven om dit drankje op de goede wijze aan je eetpatroon toe te voegen.

  • Koop geen guavesap in blik of fles. De conserveermiddelen en additieven doen de medicinale werking namelijk teniet.
  • Voeg geen geraffineerde suikers toe als je dit sap thuis bereidt. Als je dit wel doet, zul je de gezondheidsvoordelen voor je lichaam verminderen.
  • Doe niet te veel andere soorten fruitsoorten door dit sap. Het is het beste om puur guavesap te drinken. Als je andere fruitsoorten toevoegt, verhoog je de hoeveelheid suiker. Dit is een risico voor je bloedsuikerspiegel.

Zoals je hebt kunnen lezen is guavesap een zeer goede optie. Voeg het aan je dagelijks eetroutine toe. Houd daarbij wel de bovenstaande aanbevelingen in gedachten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aranda P, Planells E, Llopis J. Magnesio: Scientific communication: art o technique? 2000.
  • Benítez González Y. Manejo de la constipación funcional en la infancia. Correo Científico Médico. Octubre-Diciembre 2017. 21 (4).
  • Botanical on line. Propiedades medicinales de la guayaba.
  • Kumari S, Rakavi R, Mangaraj M. Effect of guava in blood glucose and lipid profile in healthy human subjects: a randomized controlled study. Journal of Clinical & Diagnostic Research. Septiembre 2016. 10 (9): BC04-BC07.
  • Medline Plus. Vitamina A. Noviembre 2021. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos.
  • Moreira V.F, López San Román A. Anemia ferropénica. Tratamiento. Revista Española de Enfermedades Digestivas. Enero 2009. 101 (1).
  • Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. Datos sobre la vitamina B6. U. S. Department of Health and Human Services.
  • Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. Niacina. U. S. Department of Health and Human Services.
  • Ravi K, Divyaahree P. Psidium guajava: a review on its potential as an adjunct in treating periodontal disease. Pharmacognosy Review. Julio-Diciembre 2014. 8 (16): 96-100.
  • Rodríguez Amado R, Lafourcade Prada A, Pérez Rondón L. Hojas de Psidium guajava L. Revista Cubana de Farmacia. Marzo 2013. 47 (1).
  • San Mauro-Martín I, Garicano-Vilar E. El papel de la vitamina C y los beta glucanos sobre el sistema inmunitario: revisión. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. Diciembre 2015. 19 (4).
  • Zapata, K., Cortes, F. B., & Rojano, B. A. Polifenoles y Actividad Antioxidante del Fruto de Guayaba Agria (Psidium araca). Informacion Tecnologica. 2013. 24 (5).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.