10 verrassende weetjes over je vagina

In combinatie met de vulva is de vagina een fundamenteel onderdeel van het vrouwelijk lichaam, onontbeerlijk voor de voortplanting alsook voor het seksuele genot en de mentale gezondheid van de vrouw.
10 verrassende weetjes over je vagina

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

De vagina is het vrouwelijke inwendige deel van het geslachtsorgaan. Het verbindt de de baarmoeder met de buitenkant van het vrouwelijk lichaam. Bovendien is de vaginawand bedekt met fibromusculair weefsel, waardoor oefeningen kunnen worden gebruikt om de bekkenbodem te versterken. Deze bekkenbodemspieroefeningen kunnen plaatselijke pijn en incontinentie namelijk voorkomen.

De binnenkant van de schedewand bestaat uit delicaat slijmvlies. De functie van deze gevoelige bovenlaag is de vochtigheid te bewaren en daarnaast ook de zuurgraad van de vagina op peil te houden om infecties te voorkomen.

Het buitengewoon complexe fibromusculair weefsel is aan de andere kant verantwoordelijk voor de elasticiteit die noodzakelijk is voor de verschillende functies van de vagina.

In combinatie met de vulva is de vagina een fundamenteel onderdeel van het vrouwelijk lichaam, onontbeerlijk voor de voortplanting alsook voor het seksuele genot en de mentale gezondheid van de vrouw.

Er zijn nog heel wat interessante weetjes waar veel vrouwen niet van op de hoogte zijn. Deze informatie kan er voor zorgen dat je vagina in goede conditie blijft en je bovendien niet te maken krijgt met problemen zoals:

  • incontinentie
  • infectie
  • droge slijmvliezen

Lees dus gauw verder!

1. Je vagina reinigt zichzelf

Vagina

Waarschijnlijk heb je al opgemerkt dat je vagina regelmatig vocht afscheidt. Weet je ook dat er verschillende soorten afscheiding bestaan, gaande van transparant tot wit, die eigenlijk goed voor je lichaam zijn?

Het doel van de vochtafscheiding is namelijk de bacteriële flora gezond en evenwichtig te houden. Gevaarlijke bacteriën, virussen en oude cellen krijgen geen kans om in het lichaam te blijven en ziektes te veroorzaken.

Het wordt dan ook afgeraden om je vagina te wassen met sterk geparfumeerde zeep. Ook de vele geurende poeders of deodorants verstoren de delicate zuurgraad van het slijmvlies en geven bacteriën de kans om infectie te veroorzaken.

2. De vagina verandert van kleur

Als je seksueel opgewonden of zwanger bent, dan stroomt er meer bloed naar de genitaliën. De vagina verandert hierdoor lichtjes van kleur. Ook tijdens de menopauze of bepaalde periodes in de menstruele cyclus, als het oestrogeenniveau laag is, kun je dezelfde kleurverandering opmerken.

3. De grootte verandert

De grootte van de vagina verandert tijdens seks en het baren van een baby. Een verbetering van de bloedsomloop in dit gebied zorgt ervoor dat de grootte van de vagina verandert om haar functies te kunnen uitvoeren. Je vagina kan dus groter worden als je in een seksueel actieve periode bent.

4. Je kunt de vagina sterker maken

Oefeningen

Als je regelmatig bekkenbodemspieroefeningen doet dan maak je de bekkenbodem en de spierwand van de vagina sterk.

Men schat dat één op de drie vrouwen problemen ervaart als gevolg van een verzwakte bekkenbodem. Dit komt vooral voor na het optreden van de menopauze. Een verzwakte bekkenbodem leidt tot vervelende kwaaltjes, zoals:

  • ongecontroleerd urineverlies
  • pijn ter hoogte van de blaas
  • een branderig gevoel tijdens het plassen

5. Het is onmogelijk er iets in kwijt te raken

In het bovenste deel van de schede vind je de baarmoederhals. Deze opening is in normale toestand zo klein, dat enkel microscopisch kleine deeltjes zoals spermacellen kunnen passeren. De schede is de enige toegang van buitenaf.

Let wel op dat je tampons of seksspeeltjes niet te lang in de vagina laat om pijnlijke en gevaarlijke infecties te voorkomen.

6. Verzakking

Baarmoeder

Opgelet! Dit is een ernstige aandoening die veroorzaakt kan worden door een zeer zware bevalling of een sterk verzwakte bekkenbodem. Het is belangrijk dat je de symptomen herkent en zo snel mogelijk actie onderneemt.

Er wordt aangeraden je arts zo snel mogelijk te raadplegen. Een operatie kan noodzakelijk zijn in het geval van een verzakking.

7. De vagina is elastisch

De meest karakteristieke eigenschap van dit lichaamsdeel is dat het weer de originele grootte kan aannemen na het uitzetten. De vagina wordt losser tijdens het vrijen en zet uit bij het passeren van een baby. In het eerste geval neemt ze al de originele grootte aan na slechts enkele minuten.

Het enige wat de vaginawand wijder maakt, is het aantal bevallingen dat je hebt meegemaakt en je leeftijd.

8. Dezelfde zuurgraad als een glas wijn

Een interessant weetje is dat de zuurgraad van het slijmvlies gelijk is aan die van een glas wijn. De pH van de binnenwand varieert tussen 3,8 en 4,5, terwijl de zuurtegraad van een glas wijn schommelt tussen 3 en 4, afhankelijk van de soort wijn.

9. De vagina kan misschien levens redden

Stamcellen

Kende je de wonderbaarlijk bewering dat in menstruatiebloed regeneratieve endometriumcellen gevonden zijn? 

Deze cellen worden stamcellen genoemd en wetenschappelijk onderzoek toonde reeds aan dat deze de eigenschap bezitten om bepaalde problemen te verhelpen

Heel wat behandelingen en medische studies richten zich nu op meer kennis op te doen over manieren om stamcellen verkrijgen en aan te wenden om verschillende aandoeningen te genezen.

10. De grootte is niet van belang

De grootte van je vagina is absoluut niet van belang om te kunnen genieten van seks. De algemene lengte van de vagina is gemiddeld 7,6 cm, maar kan uitzetten tot 10 cm als je seksueel opgewonden bent.

Dit toont meteen ook aan dat elk formaat penis geschikt is om er plezier aan te beleven. Heeft je partner een grotere penis, dan is je vagina zonder problemen in staat wat groter te worden.

Goed om weten, nietwaar? En onthoud, bij twijfels of problemen kun je altijd een gynaecoloog raadplegen. Merk je abnormale afscheiding, pijn of verandering op, raadpleeg dan altijd onmiddellijk je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.