10 symptomen van mogelijke hypothyreoïdie

Als je één van de onderstaande symptomen opmerkt zonder duidelijke oorzaak, dan kan het verstandig zijn om je arts eens een bezoekje te brengen. Laat de noodzakelijke tests afnemen. Zo kun je een vroege diagnose van hypothyreoïdie laten stellen.
10 symptomen van mogelijke hypothyreoïdie

Laatste update: 10 juli, 2018

Hypothyreoïdie is een lastige aandoening. Je schildklier werkt dan namelijk niet naar behoren. Het is een aandoening die wordt veroorzaakt door een lage hormonenproductie. En dat zorgt op zijn beurt voor heel wat problemen. Die kunnen zich voordoen in verschillende lichaamsdelen. Ken jij de symptomen van mogelijke hypothyreoïdie?

De ziekte kom vaak voor bij vrouwen ouder dan 60 jaar. Het kan echter ook optreden bij jongere mensen. Dat kan veroorzaakt worden door blootstelling aan factoren die de schildklier beïnvloeden.

In het beginstadium is de ziekte soms niet waarneembaar. Maar naarmate de aandoening vordert wel. Dan veroorzaakt ze tal van kwaaltjes. Die halen je levenskwaliteit geleidelijk aan omlaag.

Het is erg belangrijk om te weten hoe je de aandoening kunt herkennen. Op die manier kan je immers de juiste behandeling vinden. Zo kan je de negatieve effecten op je lichaam terugdringen.

Daarom willen we in dit artikel een aantal symptomen van mogelijke hypothyreoïdie bekijken. We delen er 10 met je. Zo kan je ze meteen herkennen zodra ze zich ontwikkelen.

Lees er hieronder alles over!

Wat zijn de oorzaken van hypothyreoïdie?

Schildklieronderzoek

De schildklier is een kleine, vlindervormige klier. Ze ligt in het onderste deel van je hals, aan de kant van je gezicht. De belangrijkste functie van die klier is om hormonen af te scheiden. Enkele voorbeelden zijn tri-joodthyronine (T3) en thyroxine (T4). Deze hormonen zijn bovendien cruciaal voor een aantal lichamelijke functies.

Ze reguleren voornamelijk je stofwisseling. Ook houden ze een zeker ritme aan. Zo kan je lichaam vetten en koolhydraten verwerken. Ze regelen bovendien de temperatuur van je lichaam, je hartslag en de eiwitproductie.

Hypothyreoïdie komt voor wanneer de schildklier niet genoeg hormonen produceert. Het kan ook voorkomen dat de klier gewoon geen hormonen meer kan maken. Dat kan worden veroorzaakt door de volgende oorzaken:

  • Auto-immuunziekten zoals de ziekte van Hashimoto.
  • Een operatie aan je schildklier.
  • Behandelingen tegen thyreotoxicose.
  • Radiotherapie om hoofd- of halskanker te behandelen.
  • Bepaalde medicijnen tegen psychotische aandoeningen.
  • Een tekort aan jodium.
  • Een stoornis aan de hypofyse.
  • Zwangerschapsperiode of de periode vlak daarna.
  • Familiegeschiedenis van schildklierziekte.

Symptomen van mogelijke hypothyreoïdie

Voor veel patiënten is hypothyreoïdie moeilijk te herkennen. Dat komt omdat de symptomen van deze aandoening zich in het vroege stadium maar heel traag  ontwikkelen. Toch zijn er verschillende symptomen van mogelijke hypothyreoïdie. Die klachten kunnen natuurlijk altijd een andere oorzaak hebben. Je vindt het lijstje in ieder geval hieronder.

1. Plotselinge gewichtstoename

Gewichtstoename

Je stofwisseling verandert bij hypothyreoïdie. Dat komt omdat je schildklier plotseling minder hormonen gaat produceren. Dat kan leiden tot een plotselinge gewichtstoename. Zelfs als je gezonde eetgewoontes hanteert kun je opeens aankomen.

2. Vermoeidheid

Hypothyreoïdie beïnvloedt je bloedsomloop. De aandoening zorgt ervoor dat je lichaam minder goed zuurstof kan afleveren. Als gevolg daarvan is het normaal om je moe te voelen wanneer je aan deze ziekte lijdt.

3. Hoog cholesterolgehalte

Er zijn veel factoren die je cholesterolgehalte kunnen beïnvloeden. Vergeet echter niet dat dit probleem ook in het rijtje van symptomen van mogelijke hypothyreoïdie behoort.

4. Makkelijk geïrriteerd raken of een slecht humeur hebben

Geïrriteerd

Een schildklier die niet goed werkt verstoort de hormonenproductie. Daardoor kun je last krijgen van plotselinge stemmingswisselingen. Die kunnen op hun beurt leiden tot spanning, depressie en prikkelbaarheid.

5. Moeite met concentreren

Hypothyreoïdie heeft niet alleen invloed op je hersenen. Ook de activiteit van je zenuwstelsel wordt beïnvloed. Daarom is het normaal dat mensen die hieraan lijden vaak moeite hebben om zich te concentreren.

6. Droge huid, haar en nagels

Deze aandoening beïnvloedt zelfs je uiterlijk. De veranderingen die zich voordoen in je lichaam zie je weerspiegeld in je uiterlijk. Denk aan een droge huid, nagels of haar.

7. Trage spijsvertering

Een vertraagde spijsvertering of constipatie kan optreden wanneer je schildklier niet genoeg hormonen produceert. Dat komt omdat deze klier ook je spijsvertering beïnvloedt. Een goede werking is noodzakelijk om de afvalstoffen uit het lichaam af te kunnen voeren.

8. Spierpijn

Spierpijn is moeilijk te herkennen als een symptoom van een onderliggend probleem met de schildklier.

Desondanks blijft het belangrijk om te onthouden dat je spieren in een verzwakte staat kunnen zijn. Dat kan dan weer het gevolg zijn van een tekort aan hormonen van de schildklier.

9. Onregelmatige menstruatie

Wanneer er een verandering optreedt in het functioneren van je schildklier kan dat je menstruatie beïnvloeden. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van heel lange of pijnlijke menstruaties.

10. Gevoeligheid voor kou

Mensen die lijden aan aandoeningen van de schildklier hebben problemen met hun bloedsomloop. Ze zijn dus ook gevoeliger voor kou. Hun ledematen kunnen bovendien zelfs koud en stijf aanvoelen.

Herken je een van de bovenstaande symptomen van mogelijke hypothyreoidïe? En denk je dat je er last van hebt? Neem dan contact op met je arts. Hij kan dan de relevante onderzoeken laten uitvoeren. Zo krijg je ook snel zekerheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.