10 schoonheidsvoordelen van kokosolie

Schoonheidsbehandelingen kunnen duur zijn en in sommige gevallen niet zo effectief als ze beloven.
10 schoonheidsvoordelen van kokosolie
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 10 mei, 2018

Kokosolie heeft meerdere gunstige eigenschappen en één daarvan is dat het een uitstekende vochtinbrengende crème is. Dankzij de schoonheidsvoordelen van kokosolie kunnen we zelf allerlei natuurlijke producten maken die het haar, het gezicht, de nagels, de handen en het lichaam in het algemeen hydrateren.

Om te voorkomen dat je veel te veel geld uitgeeft om er jonger en mooier uit te zien, kun je ook gewoon profiteren van geweldige natuurlijke producten als kokosolie. In dit artikel vertellen we je meer over de geweldige schoonheidsvoordelen van kokosolie.

Waar kunnen de schoonheidsvoordelen van kokosolie allemaal voor worden gebruikt?

Vanaf nu wordt kokosolie je beste bondgenoot. Je kunt op de volgende manieren profiteren van alle geweldige eigenschappen van deze olie, zonder naar een schoonheidssalon te hoeven gaan.

1. Haarmasker

Kokosolie gebruiken als haarmasker

Wanneer kokosolie een temperatuur van onder de 23 graden bereikt wordt het hard, alsof het een crème is. Bij deze temperatuur kun je het gebruiken als een masker waarmee je je haar glanzender en zachter kunt maken. Wanneer je je haar hebt gewassen met shampoo, breng je er simpelweg een dikke laag kokosolie op aan, met name op de wortels. Laat het vijf minuten inwerken en spoel het dan weer uit met veel warm water. Doe dit één keer per week.

2. Vochtinbrengende crème

Als je een nachtcrème gebruikt, kun je er in het vervolg een paar druppels kokosolie aan toevoegen. Roer de olie er goed doorheen en breng de crème dan aan op je gezicht voordat je naar bed gaat. Op deze manier versterk je de werking van de ingrediënten en ziet je gezicht er binnen een paar dagen gladder en jonger uit.

3. Deodorant

Kokosolie gebruiken als deodorant

Als je geen chemische deodorants of deodorants die de huid irriteren wilt gebruiken, kun je ze het beste vervangen door je eigen deodorant te maken. Bijvoorbeeld op de volgende manier:

Ingrediënten

  • 2 druppels kokosolie (2 g)
  • 1 eetlepel baking soda (10 g)
  • 2 druppels etherische olie naar keuze (2 g)

Voorbereiding

  • Doe de baking soda in een bakje.
  • Giet hier vervolgens langzaam de kokosolie bij.
  • Meng de ingrediënten dan heel goed door elkaar.
  • Voeg wanneer je een zachte pasta hebt gekregen ook de etherische olie toe.
  • Roer tot je een homogene crème hebt.

Toepassing

  • Breng deze natuurlijke deodorant aan op je oksels.
  • Laat het opdrogen voordat je je aankleedt.

4. Massages

Kokosolie is erg voedzaam en kan wanneer je het verwarmd worden gebruikt om je spieren los te maken. Smeer je handen in met een paar druppeltjes olie en masseer hiermee vervolgens de lichaamsdelen waar je last van hebt.

Het is ook een uitstekend ingrediënt om de uitstraling van de huid waar je last hebt van striae of cellulitis te verbeteren. In dit geval is het beter om de huid na het douchen te masseren met kokosolie. Het warme water zal er namelijk voor zorgen dat je poriën open gaan staan, waardoor de olie beter geabsorbeerd wordt.

5. Lippenbalsem

Kokosolie gebruiken als lippenbalsem

De zon, de kou, chloor uit het zwembad of een gebrek aan hydratatie kunnen de gezondheid van je lippen negatief beïnvloeden. Vergeet niet dat de huid op je lippen zeer gevoelig is. Die schrale en droge huid op je lippen kan echter binnen enkele dagen verholpen worden als je ze elke ochtend en avond insmeert met een paar druppeltjes kokosolie. 

Je kunt ook een kokosbalsem kopen en deze altijd in je tas dragen voor als je lippen droog, branderig of je irriteren. Het wordt onmiddellijk geabsorbeerd en heeft een heerlijke tropische smaak.

6. Make-up verwijderaar

Het is erg belangrijk dat je elke avond je make-up van je ogen haalt om roodheid of infecties te voorkomen. Daarnaast raden we aan om je foundation en je blos te verwijderen, zodat je poriën niet verstopt raken en je huid kan ‘ademen.’ Hiervoor kun je een een paar druppels kokosolie op een watje druppelen. Wrijf je huid en ogen schoon door zachte cirkelvormige bewegingen te maken. Wrijf niet te hard om irritatie te voorkomen.

7. Scheerschuim

Kokosolie gebruiken als scheerschuim

Als je deze techniek gebruikt om de haren op je benen of onder je oksels te verwijderen, dan kun je profiteren van de hydraterende schoonheidsvoordelen van kokosolie. Om dit te kunnen doen, is het de bedoeling dat de olie iets harder is (je hoeft het maar een paar uur in de koelkast te bewaren). Bovendien voorkomt het dat de haren ingroeien en dat de huid na het harsen rood wordt en geïrriteerd raakt.

8. Exfoliant

Er bestaan genoeg recepten voor natuurlijke exfolianten waarbij kokosolie gecombineerd wordt met een ander ingrediënt met exfoliërende eigenschappen, zoals suiker, gemalen koffie en zout. De suiker dient om te verzachten en de koffie om de dode huid te verwijderen. Hieronder laten we zien hoe je een zelfgemaakte exfoliant kunt maken op basis van kokosolie en suiker.

Ingrediënten

  • 2 druppels kokosolie (2 g)
  • 1 eetlepel suiker (10 g)

Voorbereiding

  • Doe de suiker in een bakje.
  • Giet vervolgens langzaam de kokosolie erbij.
  • Meng de ingrediënten dan heel goed door elkaar.
  • Het is de bedoeling dat je een homogene en korrelige crème krijgt.

Toepassing

  • Maak je huid eerst goed schoon en droog en breng dan de exfoliant erop aan.
  • Masseer gedurende vijf minuten.
  • Verwijder de exfoliant dan met warm water.
  • Breng na afloop een vochtinbrengende crème aan.

Je kunt ook een voorraadje van deze exfoliant maken. Gebruik hiervoor altijd de verhouding van twee druppels olie op één eetlepel suiker (of een ander vast ingrediënt).

9. Om de nagelriemen zachter te maken

Kokosolie gebruiken om je nagelriemen zachter te maken

Er is niets mooiers dan goed verzorgde handen en nagels. De nagelriemen mogen niet worden verwijderd omdat ze fungeren als een barrière tegen bacteriën en virussen die in contact komen met de huid. Maar we kunnen wel de uitstraling ervan verbeteren zodat ze er niet droog en beschadigd uitzien.

Hoe? Heel gemakkelijk. Doe een druppeltje kokosolie op de bovenkant van je rechterhand. Gebruik vervolgens een doekje om het over je nagelriemen te wrijven. Geef je nagelriemen een lichte massage en laat ze de kokosolie absorberen. Doe hetzelfde met je andere hand. Dit huismiddeltje helpt je ook om je nagels sterker te maken en ze sneller te laten groeien.

10. Handcrème

Als je al kokosolie hebt gebruikt om de conditie van je nagelriemen en je nagels te verbeteren, waarom profiteer je dan niet ook van de hydraterende schoonheidsvoordelen van kokosolie om mooiere, gezondere en zachtere handen te krijgen?

Doe een of twee druppels kokosolie op je handen en masseer het goed in de huid. Je kunt het ook op je voeten gebruiken.

Referenties

https://www.aceitedecoco.org/2015/04/11-sorprendentes-usos-cosmeticos-del-aceite-de-coco/

https://www.ecologiaverde.com/cinco-usos-cosmeticos-aceite-coco/ 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Krishna, A. G. G. ., Raj;, G., Singh, B. A. ., Kumar, P. K. P. ., & Chandrashekar, P. (2010). Coconut oil: chemistry, production and its applications. Indian Coconut Journal. https://doi.org/10.1111/j.1751-908X.2004.tb00761.x
  • Nevin, K. G., & Rajamohan, T. (2010). Effect of topical application of virgin coconut oil on skin components and antioxidant status during dermal wound healing in young rats. Skin Pharmacology and Physiology. https://doi.org/10.1159/000313516
  • Kappally, S., Shirwaikar, A., & Shirwaikar, A. (2015). Coconut oil – a review of potential applications. Hygeia Journal for Drugs and Medicines. https://doi.org/10.15254/H.J.D.Med.7.2015.149
  • 1G. S. Vala, 2, & P. K. Kapadiya. (2014). Medicinal Benefits of Coconut Oil. International Journal of Life Sciences Research .

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.