Witte vlekken op de huid: wat is de oorzaak?

Witte vlekken op de huid: wat is de oorzaak?
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 14 september, 2018

Witte vlekken op de huid… heb je er momenteel last van? Heb je ze ooit weleens gehad? In de zomer bijvoorbeeld, wanneer we vaak bruin worden van de zon, kan het voorkomen dat we ineens een paar niet al te aantrekkelijke witten vlekken op de huid zien.

Waar worden deze vlekken door veroorzaakt? De vlekken kunnen zelfs voorkomen op de rug, in het gezicht of bij jonge mensen. Maar waar komen deze vlekken vandaan? Hoe zouden we deze vlekken moeten behandelen? In dit artikel hebben we het over deze veelvoorkomende realiteit voor sommige mensen. We wijzen je er natuurlijk op dat je bij twijfel of andere problemen altijd je dokter moet raadplegen, of in dit geval een dermatoloog.

Witte vlekken op de huid: pityriasis versicolor

Deze aandoening komt zeer vaak voor. Maak je echter geen zorgen, pityriasis versicolor is niet ernstig en gaat meestal gewoon weer weg. De aandoening maakt zich kenbaar door witte vlekken op de huid, voornamelijk op deze delen:

  • Borst en rug
  • Armen en benen
  • Delen van het lichaam die tijdens de zomer veelal worden blootgesteld.

Witte vlekken als gevolg van pityriasis versicolor doen zich vooral voor in de heetste periode of wanneer de herfst net begint. De aandoening komt over het algemeen voor bij jongere mensen, veelal vanwege zweten, hormonale veranderingen of vochtigheid. Zoals we eerder al aangaven is deze aandoening niet gevaarlijk, besmettelijk of pijnlijk. Het grootste ongemak zijn deze storende vlekken, die vrij hardnekkig zijn en niet snel opgemerkt worden.

Hoe behandel je pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor is een vorm van schimmel en moet dusdanig behandeld worden. Zoals we eerder al lieten weten kan deze aandoening goed behandeld worden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Over het algemeen wordt gebruik gemaakt van de volgende behandelingen:

  • Anti-schimmel medicijnen zoals bijvoorbeeld terbinafine of miconazol, die geweldig zijn voor het behandelen van infecties.
  • Een ander geweldig middel is selenium sulfide shampoo. Deze shampoo werkt erg goed. Breng simpelweg voor het slapengaan een beetje shampoo aan op het aangedane gebied en laat de shampoo gedurende de nacht zitten. Neem de volgende ochtend een lekker lang bad om het middel weer te verwijderen. Zo simpel.
  • Als je liever natuurlijke middelen gebruikt, dan kan een klein beetje aloë vera de gevolgen van deze aandoening enigszins verminderen. Schraap de gel uit de plant en masseer het in de witte vlekken. Laat het een paar uur intrekken en spoel het vervolgens af onder de douche.
  • Onthoud dat wanneer je na twee weken deze behandelingen te hebben gevolgd nog geen verschil zit, je altijd het beste een dermatoloog kunt raadplegen.

Witte vlekken op de huid: vitiligo

Witte vlekken in het gezicht

Vitiligo is helaas een ernstiger probleem. Bij deze aandoening is er sprake van pigmentverlies doordat de productie van het huidpigment melanine verstoord is. Dit komt doordat er problemen zijn met het immuunsysteem. Er treedt een fout op waarbij het lichaam bepaalde cellen van het eigen lichaam genaamd melanocyten aanvalt en vernietigt. Laten we eens kijken naar de belangrijkste kenmerken van deze aandoening:

  • Deze witte vlekken kunnen zich overal op het lichaam voordoen. Ze kunnen groot of klein zijn en vrijwel elke vorm hebben.
  • De vlekken veroorzaken doorgaans geen ongemak, pijn, jeuk of irritatie. Ze doen zich voor zonder enige symptomen, maar zijn wel vrij opvallend.
  • Over het algemeen komen deze vlekken het meeste voor bij mensen die in vochtige regio’s leven.
  • Soms kunnen deze witte vlekken bruin worden en lichtjes schilferen. Dan begin je er waarschijnlijk last van te krijgen.

Bestaat er een behandeling voor vitiligo?

  • Helaas bestaat er tot op heden geen effectief middel tegen vitiligo. Deze auto-immuunziekte is vaak genetisch bepaald, waardoor het lichaam niet zal stoppen de melanocyten te vernietigen.
  • Soms probeert men repigmentatie op te wekken met het gebruik van steroïden of immunomodulatoren. Dit levert echter niet altijd goede resultaten op. Deskundigen raden aan zonnebrandcrèmes te gebruiken om de hypo-gepigmenteerde gebieden te beschermen tegen de zon.
  • Wat betreft natuurlijke middelen zijn er veel mensen die bijvoorbeeld gebruikmaken van aloë vera, kurkuma of mosterdolie om de witte vlekken tegen te gaan. Natuurlijk zullen de vlekken op de huid niet verdwijnen, maar door consistent te zijn en goed voor de huid te zorgen, kun je er wel voor zorgen dat de vlekken minder opvallen.

Witte vlekken op de huid: een tekort aan voedingsstoffen

Vitaminen in fruit

Probeer dit te onthouden. Soms kunnen je gezonde eetgewoontes er nog weleens bij inschieten. Hierdoor krijgt je lichaam veel te weinig vitamines en mineralen binnen. Let vooral op kleinere witte vlekjes en zorg ervoor dat deze vlekken niet ontstaan. Wanneer dit soort vlekjes zich wel voordoen, kun je het beste de dokter raadplegen, zodat hij/zij je kan onderzoeken. De vlekjes kunnen een teken zijn van een tekort aan voedingsstoffen.

  • Soms kunnen er witte vlekken op de huid ontstaan als gevolg van een tekort aan calcium, vitamine D of vitamine E. Vergeet nooit om calciumrijke producten te eten! Onthoud dat zuivelproducten niet de enige producten zijn die rijk zijn aan dit mineraal. Groentes zitten ook boordevol van deze essentiële voedingstoffen voor de gezondheid van de huid en botten.
  • In sommige gevallen zijn witte vlekken die veroorzaakt zijn door ondervoeding onschadelijk, maar ze kunnen er ook op wijzen dat je dieet niet in balans is. Laat jezelf altijd adviseren door je dokter.
  • Onthoud dat er veel voedingscomponenten bestaan die de gezondheid van je huid kunnen verbeteren. Wij raden aan dat je je eetgewoontes verbetert, zodat je dieet volledig en gebalanceerd is en je problemen kunt voorkomen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.