Versterk je immuunsysteem op natuurlijke wijze

Hoe kan beweging helpen je immuunsysteem beter bestand te maken tegen ziekte? Wanneer je beweegt, gaat je bloeddruk omhoog, waardoor witte bloedcellen en antilichamen sneller door het lichaam bewegen.
Versterk je immuunsysteem op natuurlijke wijze

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je immuunsysteem wordt ook wel afweersysteem genoemd. Het heeft namelijk de belangrijke taak je lichaam te beschermen tegen ziektes die worden overgebracht door middel van virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Een sterk immuunsysteem verzekert een goede gezondheid en daardoor ook een goede leefkwaliteit.

Door het hebben van een sterk immuunsysteem kun je er zeker van zijn dat je gezondheid in goede staat is en je een goede leefkwaliteit zult hebben. Kom er in dit artikel achter hoe je je afweersysteem op natuurlijke wijze kunt versterken.

Immuunsysteem

Het is de taak van het immuunsysteem om externe organismen die het lichaam willen binnendringen te herkennen en te vernietigen. Dit lichamelijke systeem is zelfs in staat alles te herkennen dat aan het lichaam geïntroduceerd wordt of het lichaam binnendringt. Maar als gevolg van bepaalde factoren waar ons lichaam dagelijks aan wordt blootgesteld of foute keuzes in onze leefstijl kan ons immuunsysteem verzwakt raken, waardoor we gevoelig worden voor bepaalde ziektes.

Gelukkig kun je door het veranderen van enkele dagelijkse gewoontes en het proberen van onderstaande remedies je lichamelijke afweersysteem versterken.

Tips om je afweersysteem te versterken

Voordat we je gaan vertellen hoe je een verzwakt immuunsysteem weer sterker kunt maken, volgen hier eerst een aantal aanbevelingen die essentieel zijn voor het hebben van een sterk immuunsysteem.

Eet magere eiwitten

Zalm

Deskundigen raden aan vleeswaren als rund- of varkensvlees met mate te eten om te kunnen profiteren van de belangrijke eiwitten die ze bevatten. Daarnaast kun je veel vis en schaaldieren eten, die ook belangrijke voedingsstoffen bevatten om het immuunsysteem te versterken.

Eet meer fruit en groente

Fruit en groente bevat eerst en vooral vitamine A, C en E. Deze vitaminen helpen je immuunsysteem optimaal te houden. Om meer vitamine A binnen te krijgen kun je het beste veel wortelen en groene bladgroenten eten. Meer vitamine C kun je binnenkrijgen door ook citrusvruchten aan je dieet toe te voegen. Voor extra vitamine E kun je het beste grijpen naar noten en zaden.

30 minuten beweging per dag

Dertig Minuten Bewegen

Gezondheidsdeskundigen raden aan om minstens dertig minuten per dag te besteden aan lichamelijke beweging – naast een slank en fit lichaam zorgt dit ook voor een sterker immuunsysteem. Lichamelijke activiteit zorgt er namelijk voor dat witte bloedcellen en antilichamen sneller door het lichaam bewegen.

Vermijd stressvolle situaties

Stress kan letterlijk alle energie in je lichaam verbruiken en de reserves van je afweersysteem helemaal uitputten. Daarom is het verstandig om stressvolle situaties altijd te vermijden en te proberen je werklast te verminderen. Doe vooral niet te veel te gelijk en meld je aan voor bijvoorbeeld yogalessen of ga wandelen met je hond. Deze activiteiten zullen ervoor zorgen dat je ontspannen en stressvrij blijft.

Natuurlijke manieren om het immuunsysteem te versterken

Nadat je bovenstaand advies in je dagelijkse gewoontes hebt opgenomen, kun je de volgende thuismiddelen gebruiken om een verzwakt immuunsysteem weer aan te sterken. Vergeet niet deze middelen regelmatig in te nemen. Ze zullen namelijk vele ziektes helpen voorkomen en je lichaam bestand houden tegen virussen en bacteriën.

Sinaasappel-wortelsap

Wortelsap

Dit is een heerlijk sap die je ook gemakkelijk thuis kunt maken. Maar sinaasappel-wortelsap bevat daarnaast belangrijke voedingsstoffen als vitamine A en C en antioxidanten die kunnen helpen het immuunsysteem sterker te maken.

Ingrediënten

  • 1 wortel
  • 2 sinaasappels
  • Een scheutje water

Hoe maak je dit sap?

Pers de wortel door een sapcentrifuge om het sap eruit te halen. Als je alleen de beschikking hebt over een blender kun je ook deze gebruiken, maar voeg dan wel wat water toe. Pers eerst de sinaasappels en vermeng daarna dit sap met het wortelsap en een scheutje water.

Kiwi-sinaasappelsap

Kiwi’s zijn ontzettend rijk aan vitamine C. In dit recept combineren we kiwi’s met de eigenschappen van sinaasappelsap om daarmee een krachtig sap te maken dat het immuunsysteem kan versterken.

Ingrediënten

  • 2 kiwi’s
  • 1 eetlepel bijenpollen
  • 1 sinaasappel

Hoe maak je dit sap?

Was, schil en snijd de kiwi voordat je deze in de blender stopt. Voeg de bijenpollen en het sap van de sinaasappel toe en mix dit samen enkele minuten. Drink dit sap elke dag, voornamelijk in de winter wanneer er verhoogd risico is op het oplopen van griep of verkoudheid.

Propolis

Propolis is een soort natuurlijke hars die wordt gemaakt door bijen. Bijen gebruiken propolis om daarmee de gaten in hun korf te bedekken en de verspreiding van kiemen te voorkomen. Het consumeren van propolis helpt het lichaam te vechten tegen bacteriën, werkt als een desinfectans en versterkt het immuunsysteem. Los twintig druppels propolis op in een glas water en drink dit drie keer per dag.

Immuunstimulerend sap

Mangosmoothie

Dit sap combineert de bevorderende eigenschappen van knoflook, sinaasappel, ui en broccoli om een krachtige remedie te maken die het immuunsysteem zal versterken. Hoewel dit sapje misschien niet zo lekker smaakt, biedt het echt geweldige voordelen voor de gezondheid en kan het je lichaam beschermen tegen een verscheidenheid aan ziektes.

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 2 knoflooktenen
  • 1 ui
  • 1 broccoliroos

Hoe maak je deze sap?

Pers eerst de sinaasappel en mix het sap samen met de andere ingrediënten in de blender tot er een glad mengsel ontstaat. Drink dit sap vervolgens een week lang elke dag. Neem dan een maand pauze en zet de behandeling daarna weer voort.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.