Wat zijn de symptomen van angina pectoris?

Naast pijn op de borst zijn er verschillende symptomen van angina pectoris. Zou jij ze herkennen?
Wat zijn de symptomen van angina pectoris?
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

De symptomen van een hartaanval zijn over het algemeen makkelijk te identificeren. Als iemand een plotselinge pijn in het borstgebied heeft, die uitstraalt naar de linkerarm of rug, dan moet dit onmiddellijk onderzocht worden. Hier zijn namelijk ernstige risico’s aan verbonden. Wat als het angina pectoris betreft?

Dit is minder gevaarlijk maar er is echter wel direct medische hulp vereist. Het is namelijk duidelijk een signaal dat er iets mis is.

We zullen de signalen waar je op moet letten omschrijven, zodat je duidelijk weet wat de symptomen van angina pectoris zijn en je veel ernstiger kan voorkomen.

Het eerste wat duidelijk voor je moet zijn, is wat angina pectoris is. Het wordt meestal veroorzaakt door een vernauwing van de kransslagader. Hierdoor krijg het hart niet genoeg zuurtsof en dit zorgt voor een hevige pijn in de borst.

Pijn in de borst kan vaak voorkomen en scherp zijn, wat een duidelijk teken is dat er een aorta-aandoening aan kan komen, waarvoor een speciale behandeling van een cardioloog vereist is.

Symptomen van angina pectoris

  • Borstpijn of malaise
  • Hevige pijn in de armen, nek, kaak, schouders of rug
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Moeite met ademhalen
  • Angst
  • Zweten
  • Duizeligheid

Mensen die hier last van gehad hebben beschrijven het gevoel als een hevige druk op de borst, net alsof ze een zeer zwaar gewicht op probeerden te tillen.

Symptomen van angina pectoris

Symptomen bij vrouwen

De symptomen bij vrouwen kunnen totaal anders zijn, omdat ze geen druk of een gewicht voelen, maar alleen een stekende pijn, misselijkheid, moeite met ademhaling of buikpijn ervaren. Daardoor kan het verward worden met andere gezondheidsproblemen.

Een juiste diagnose wordt hierdoor vertraagd, wat nooit goed is.

Hoe ernstig kan angina pectoris zijn?

Angina pectoris is anders in ernst en tijdsduur vergeleken met een hartaanval. Je moet goed opletten op nieuwe of andere symptomen. Het kan namelijk een instabiele angina pectoris kan zijn, wat veel gevaarlijker is dan een stabiele.

De meest belangrijke aanbeveling die we kunnen geven, is dat je contact moet opnemen met een dokter als je één of meerdere symptomen opmerkt. Het kan namelijk een duidelijk signaal zijn dat je hart niet functioneert zoals het zou moeten.

Mogelijk is het nodig om een behandeling te starten, zodat het probleem tijdig opgelost kan worden.

Behandeling

  • Vaatverwijderaars gebruiken, die je bloeddruk reguleren en ervoor zorgen dat je bloedvaten ontspannen. Dit verbetert de bloedstroom.
  • Het is vereist om je dieet drastisch aan te passen en een dieet te volgen dat rijk is aan fruit, groenten, volkoren, vis en alle soorten vet voedsel vermijden.
  • Doe lichte oefeningen, zoals wandelen of fietsen. Deze soorten oefeningen helpen enorm bij het vergroten van de bloedstroom naar het hart.

Om te onthouden

Angina pectoris wordt ook wel omschreven als een pijn in de borst tijdens inspanning, die verlicht wanneer je een beetje uitrust. Een hartaanval zorgt voor een veel hevigere pijn, die meer dan vijf minuten aan kan houden en niet beter wordt door te rusten.

Angina pectoris wordt ook wel omschreven als een pijn in de borst tijdens inspanning

Vergeet niet dat voorkomen de beste manier is om gezond te leven en een acceptabele kwaliteit van leven te hebben.

Je moet jezelf ook regelmatig laten controleren, zodat hartproblemen tijdig geconstateerd kunnen worden en je de juiste behandeling kan krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.