Interessante weetjes over het menselijk lichaam

Waarom is het onmogelijk de ringvinger te bewegen zonder daarbij een andere vinger te bewegen? De ringvinger deelt een spier met de middelvinger, wat ervoor zorgt dat hij niet onafhankelijk kan bewegen.
Interessante weetjes over het menselijk lichaam
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 26 april, 2019

Het menselijk lichaam is werkelijk bewonderenswaardig. De mens is een wezen dat veel goede en slechte eigenschappen heeft, maar ongetwijfeld in staat is grootse dingen te verrichten.

Hieronder volgen tien weetjes over het menselijk lichaam die je vast en zeker zullen verbazen!

Ontdek deze 10 feitjes over het menselijk lichaam

1. Ontbreekt er bij jou een pees?

Dit zal je misschien verbazen, maar bij ongeveer 15% van de mensen ontbreekt er een pees in de musculus flexor carpi radialis, een spier die ook wel radiale handbuiger wordt genoemd.

Als je wilt weten of jij één van deze mensen bent, dan kun je hier op een simpele manier achter komen: raak met je duim je pink aan en probeer vervolgens je pols naar achteren te buigen.

Bij 85% van de mensen zie je twee pezen, maar bij de overige 15% wordt er maar één zichtbaar. Hoeveel pezen zie jij?

2. Wat is vasovagale syncope?

Vasovagale syncope is een vreemd maar enigszins problematisch geval bij mensen.

Sommige mensen vallen namelijk flauw na het plassen. Dit gebeurt wanneer door het urineren de nervus vagus wordt gestimuleerd en de bloeddruk soms spontaan daalt. Dit is zeker geen aandoening om om te lachen.

3. Wist je dat je voortplantingsorganen en nieren verbonden zijn?

Nieren

Deze organen zijn nauw aan elkaar verbonden. Wanneer een man bijvoorbeeld een klap krijgt tegen zijn testikels, dan voelt hij pijn in zijn nieren. Dit komt doordat deze organen samen ontwikkelen totdat ze beiden hun eindstadium bereiken.

4. Welke vingers kun jij afzonderlijk bewegen?

Tijd voor een klein testje.

Leg je hand, met de palm naar beneden, eens op een plat oppervlak en probeer dan de ringvinger omhoog te tillen. Je zou in staat moeten zijn alle vingers omhoog te tillen, behalve de ringvinger.

Misschien kunnen sommige mensen ook de ringvinger omhoog tillen, maar doorgaans wordt beweging van deze vinger beperkt.

De wijsvinger en de pink hebben namelijk hun eigen spieren, maar de ringvinger en de middelvinger delen samen één spier. Hierdoor kun je niet één van de twee gestrekt houden terwijl je de andere buigt. 

5. Wist je dat één nier zich hoger dan de andere bevindt?

Nog een interessant weetje: de linkernier bevindt zich in het menselijk lichaam net iets hoger dan de rechternier. Waarom is dit zo? Dit komt doordat de lever druk uitoefent op de rechternier.

6. Wat weet je over je bloedsuiker?

Rode Bloedcellen

Als de hoeveelheid suiker in je bloed gelijk staat aan één eetlepel opgeloste suiker, dan zou je twee dagen kunnen overleven zonder te eten en geen ernstige problemen ervaren.

Na deze twee dagen begint het lichaam te lijden aan een metabool proces dat ketose genoemd wordt. Dit gebeurt wanneer de lever glycogeen begint af te breken om het tekort aan suiker in het bloed te herstellen.

Dit is een ernstig geval. Om deze reden worden diëten die rijk aan proteïnen en vrij van suikers zijn niet aangeraden.

7. Wist je dat je minder botten hebt dan een baby?

Jazeker, het is echt waar! Je wordt geboren met ongeveer 300 botten in je lichaam. Naarmate je groeit, smelten zich echter een aantal botten samen totdat er nog maar 206 botten kunnen worden aangewezen in het lichaam van een volwassene.

8. Waarom kun je niet tegelijkertijd ademen en slikken?

Vrouw op het Strand

Heb je dit weleens geprobeerd? Het is onmogelijk.

Dit is een raar gevolg van de menselijke evolutie, waarbij het gehemelte zich verder naar achteren heeft ontwikkeld om de farynx te bedekken en spraak beter mogelijk te maken.

Hierdoor is er een grotere kans om te stikken en daarom heeft de mens een strotklep, die ervoor dient te zorgen dat eten niet in de luchtwegen kan glijden. Door dit alles is het onmogelijk om op hetzelfde moment te ademen en te slikken.

9. Hoeveel antilichamen maakt je lichaam gemiddeld aan per dag?

Drie gram. Dit is erg belangrijk voor de gezondheid en ook om het lichaam te beschermen tegen die kleine schadelijke micro-organismen.

10. Uit hoeveel atomen bestaat het menselijk lichaam?

Heb je jezelf deze vraag weleens gesteld? Misschien heb je er niet van wakker gelegen, maar de vraag zal vast wel eens door je hoofd zijn gegaan.

We geven je een snel voorbeeldje: om erachter te komen uit hoeveel atomen een menselijk lichaam van 70 kilo bestaat, moet je het nummer 7 opschrijven en daarachter 27 nullen plaatsen.

Moeilijk voor te stellen? Het is verbazingwekkend, maar zeker waar! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Herculano-Houzel, S. (2012). The remarkable, yet not extraordinary, human brain as a scaled-up primate brain and its associated cost. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1201895109
  • Catellier, C. (1973). Blood sugar. L’union Medicale Du Canada.
  • Chatterjee, S., Davies, M. J., & Tarigopula, G. (2017). Pharmacological control of blood sugar. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2017.06.017
  • Ndoja, S., & Lima, H. (2016). Monoclonal Antibodies. In Current Developments in Biotechnology and Bioengineering: Human and Animal Health Applications. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-63660-7.00004-8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.