Hoe gebruik je aloë vera tegen constipatie?

De aloë-veraplant is blauwgroen van kleur en bevat een transparante gel, die kan worden gebruikt als balsem voor verschillende doeleinden, waaronder brandwonden, vleeswonden en... constipatie.
Hoe gebruik je aloë vera tegen constipatie?
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Verstopping in de darmen is een lastig probleem. Gelukkig kun je natuurlijke remedies zoals aloë vera tegen constipatie gebruiken.

Aloë vera tegen constipatie

aloe vera

 

Constipatie, in de volksmond ook wel verstopping genoemd, is een aandoening die zich voordoet wanneer ontlasting te lang in de dikke darm blijft. Dat zorgt voor een langzame spijsvertering en wat ongemakken.

Zo heeft iemand die last heeft van constipatie soms dagenlang geen ontlasting. Er kan ook sprake zijn van pijn in de buik, colitis, misselijkheid en andere onaangename symptomen.

Enkele factoren die deze aandoening veroorzaken zijn stress, te weinig vloeistof, een gebrek aan voedingsvezels, een overmatig gebruik van laxeermiddelen of farmaceutische producten, verandering in de hormonen of veranderde leefgewoonten.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat aloë vera laxerende eigenschappen bezit. Die kunnen helpen om de darm op een natuurlijke manier leeg te krijgen.

Bereidingswijze

Een volwassen aloë-veraplant is alles dat je nodig hebt om zelf je eigen aloë vera-gel te maken en van de wonderbaarlijke laxerende eigenschappen te profiteren.

  • Snijd eerst enkele van de dikste bladeren van de plant af. Spoel deze daarna schoon onder koud water.
  • Snijd vervolgens de bladeren doormidden met een scherp mes. Verwijder eveneens de kartelige randen.
  • Je kunt nu de transparante gel uit de bladeren oogsten en in de blender doen.
  • Verwerk de gel meteen nadat deze uit de plant gehaald is. De gel wordt namelijk vrij snel hard zodra deze in contact komt met de lucht.
  • Als je de substantie langer houdbaar wil maken, kun je er een klein beetje zuur (citroen, grapefruit of sinaasappel) aan toevoegen voor het mixen.
  • Het mengsel kan een week in de koelkast goed blijven. Het zal gedurende de eerste twee tot drie dagen echter het meest geconcentreerd zijn.

Gebruikswijze

  • Voor optimaal resultaat zou je dagelijks 60 tot 90 ml aloë vera-sap moeten drinken.
  • Doe dit bij voorkeur op een lege maag, zodat het niet mengt met eten of drinken dat je al binnen hebt gekregen.
  • Roer twee eetlepels van de gel in een glas water of vruchtensap, als je dat liever hebt.
  • Als je chronische constipatie hebt, kun je aloë vera elke dag innemen, maar overdrijf het niet.
  • Overdaad schaadt immers altijd en aloë vera is daarop geen uitzondering.

Let op: Dit middel is niet geschikt voor zwangere vrouwen, diabeten en mensen met schildklier– of leveraandoeningen. In deze gevallen is het raadzaam om constipatie te verhelpen met een dieet dat rijk is aan vezels en vitaminen.

Extra advies

beweging

Zodra je symptomen van constipatie ervaart, zoals winderigheid en buikpijn, is het erg belangrijk om bij de huisarts of specialist langs te gaan. Zo kan hij je onderzoek en een juiste diagnose stellen.

Daarnaast wordt het aangeraden om veel water te drinken en je leefstijl te veranderen. Pas bijvoorbeeld je eetgewoontes aan door meer vezels te eten. Dit kan de spijsvertering enorm helpen, net zoals dat lichamelijke beweging je stofwisseling aanzienlijk kan verbeteren.

 

Als je besluit om van de remedie gebruik te maken, is het van groot belang dat je deze op de juiste manier bereidt en bewaart. Zo zal het je zo goed mogelijk helpen wanneer je het drinkt.

Mocht je bijverschijnselen als diarree of kramp ervaren, dan dien je minstens drie dagen te stoppen met het innemen van aloë vera en een arts te bezoeken.

Hierna kun je de inname weer voortzetten door drie keer per dag een kleine hoeveelheid in te nemen voor elke maaltijd. Dit zal je zeker helpen om jezelf op natuurlijke wijze verlichting te bieden en ongemakkelijke constipatie onder controle te houden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.