Ananasenzymen zouden kunnen helpen bij kanker

Ananas is heel erg lekker, maar het lijkt erop dat de enzymen in deze tropische vrucht ook kunnen helpen bij bepaalde vormen van kanker.
Ananasenzymen zouden kunnen helpen bij kanker

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ananas is welbekend in diëten die rijk zijn aan vezels, maar laten we ook de ananasenzymen niet vergeten.

Naast de hoeveelheid vezels in ananassen, heeft het fruit gezondheidsbewuste mensen ook al verbaasd met andere eigenschappen, waarvan de belangrijkste is dat het het erop lijkt dat het bepaalde aandoeningen, zoals kanker (vooral die in de borstklieren, het rectum en de dikke darm), te helpen voorkomen.

Wat zijn de ananasenzymen?

Ananas bevat heel veel vezels. Verder zit het ook boordevol vitaminen, organische vetten en minerale zouten. Het belangrijkste dat zich in een ananas bevindt is echter een speciale samenstelling dat werkt als enzym, namelijk bromelaïne.

Wat is bromelaïne en wat doet het?

Bromelaïne is een natuurlijke samenstelling en kan gevonden worden in het extract van ananassen. Het heeft een fundamentele functie in de behandeling van ziekten die gerelateerd zijn aan bepaalde types carcinomen. Bovendien lijkt het een anti-tumor effect te hebben.

In een studie die het effect van bromelaïne vergeleek met chemotherapiemedicatie (5-fluorouracil), ontdekte men dat, door middel van proeven op dieren, dat de ananasenzymen tumoren kunnen helpen verminderen.

Kankercel in het lichaam

Bromelaïne en andere enzymen

Ook al lijkt het moeilijk om het te hebben over enzymen en hun functie in de bloedbaan, toch is het belangrijk wat meer te weten te komen over de werking van bromelaïne om te begrijpen waarom dit enzym zo nodig is voor iemand die kankercellen heeft.

Bovendien zijn de effecten van bromelaïne ook nuttig voor mensen in het algemeen. Bromelaïne is een enzym dat proteïnen verteert en deze in de bloedbaan en het lymfesysteem brengt, waar ze overal in het lichaam steun kunnen bieden.

Het belang van enzymen en het eten van voedsel dat deze enzymen bevat is nog steeds een mysterie in de wetenschappelijke wereld. Men heeft echter wel kunnen aantonen dat ze werken.

Dus niet enkel de enzymen in ons lichaam, maar ook die we oraal innemen zijn effectief en worden gebruikt in de behandeling van zowel simpele problemen, zoals sportblessures, als meer ingewikkelde aandoeningen, zoals hartaandoeningen, beenziekten en kanker.

Onze aanbevelingen

Onthoud om erg consistent te zijn in je behandeling. Enzymen waarvan wordt gedacht dat ze kanker kunnen helpen bestrijden worden bovendien niet enkel gevonden in ananassen. Help jezelf door op zoek te gaan naar eetwaren die veel vitamine C, kurkuma-extract of bietenextract bevatten.

Daarnaast is ook een gebalanceerd dieet erg belangrijk. Eet veel rauwe voeding, aangezien dit minder inspanning van je lichaam vraagt om enzymen zelf aan te maken. Deze gewonnen energie kan je vrijmaken om beter om te gaan met de psychologische gevolgen van bepaalde ziekten.

Ananasplakken

Ananasenzymen kunnen je leven redden naast de behandeling die je arts aanbeveelt! Raadpleeg dus ook steeds een arts en blijf je bewust van de mogelijke risico’s, maar ook van je vorderingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hale, Laura P et al. ”Dietary supplementation with fresh pineapple juice decreases inflammation and colonic neoplasia in IL-10-deficient mice with colitis”. Inflammatory bowel diseases vol. 16,12 (2010): 2012-21.
  • Parle, Milind & Goel, Pooja. (2010). ”Eat pineapple a day to keep depression at bay”. International Journal of Research in Ayurveda and Pharmacy. 1.
  • Kumakura S, Yamashita M, Tsurufuji S. ”Effect of bromelain on kaolin-induced inflammation in rats”. Eur J Pharmacol. 1988 Jun 10;150(3):295-301.
  • Rathnavelu, V., Alitheen, N. B., Sohila, S., Kanagesan, S. and Ramesh, R. (2016). Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomedical reports5(3), 283–288. https://doi.org/10.3892/br.2016.720
  • Pillai, K., Akhter, J., Chua, T. C. and Morris D. L. (2013). Anticancer property of bromelain with therapeutic potential in malignant peritoneal mesothelioma. Cancer Investigation, 31(4), 241-250. https://doi.org/10.3109/07357907.2013.784777

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.