Acupressuur om hoofdpijn en stress te genezen

Het doel van deze techniek is om de bloedsomloop te stimuleren en de spieren te ontspannen. Om de energie te balanceren moeten we symmetrisch druk uitoefenen.
Acupressuur om hoofdpijn en stress te genezen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Acupressuur is een van de oudste alternatieve therapieën en wordt gebruikt om meerdere problemen te verlichten. Om acupressuur toe te passen, zou je moeten leren waar de zogenaamde drukpunten zitten en hoe je deze kunt bewerken.

Deze drukpunten bevinden zich op bepaalde plekken in het lichaam waar veel zenuwen zitten, zoals bijvoorbeeld de slapen. Door deze punten op de juiste manier te bewerken, kun je de bloedsomloop stimuleren en spanning en pijn in de spieren verlichten.

De meeste vormen van hoofdpijn doen zich voor als gevolg van stress en spanning. Om dit probleem te verlichten en de gevolgen ervan te minimaliseren, delen we in dit artikel een aantal acupressuurtechnieken met je die je gemakkelijk zelf thuis kunt toepassen.

Hoe oefen je de druk uit

Wanneer je druk uitoefent op een bepaald deel van het lichaam is het belangrijk dat je evenveel druk uitoefent op ditzelfde deel aan de andere kant van je lichaam. Zo wordt de energie gebalanceerd.

Om dit deel van het lichaam te stimuleren kun je, afhankelijk van de lichamelijke functie die je wilt verbeteren, stevig druk uitoefenen, masseren door langzaam cirkelvormige bewegingen te maken of hardere wrijving toepassen. Je kunt druk uitoefenen met je vingers, knokkels, duimen of de handpalm.

Acupressuur om hoofdpijn en stress tegen te gaan

Masseer je slapen

Je slapen zitten aan de zijkanten van je hoofd, ter hoogte van de wenkbrauwen. Om precies te weten waar je de slapen kunt vinden, beweeg je met de duimen vanaf het buitenste puntje van je wenkbrauwen anderhalve centimeter richting je haarlijn.

Wanneer je ze hebt gevonden, gebruik je de duimen om zachtjes druk uit de oefenen en de slapen gelijkmatig tegen de klok in te masseren. Deze massage kun je minstens een minuut uitvoeren. Adem tijdens het masseren diep in en uit.

Het binnenste puntje van je wenkbrauwen

Close up van wenkbrauwen en ogen
Net boven de neusbrug tussen de wenkbrauwen in bevinden zich twee drukpunten die ook kunnen helpen hoofdpijn en spanning te verlichten.

We raden je aan op deze punten geen druk uit te oefenen, dit kan namelijk vrij onaangenaam zijn. Je kunt deze drukpunten het beste 30 seconden masseren met je wijsvinger.

Tussen de pink en de pols

Wanneer je het punt tussen de pink en de pols gevonden hebt, kun je hier 30 seconden constante druk op uitoefenen.

Oefen op beide polsen evenveel druk uit. Je zult merken dat hoofdpijn veroorzaakt door spanning zal verminderen.

Voor complete ontspanning

Wil je eens lekker volledig ontspannen en van die stress en hoofdpijn afkomen? Maak dan met je linkerhand een vuist, met je duim bovenop de wijsvinger.

Het drukpunt zit precies op de plek waar de duim en de wijsvinger elkaar aanraken, een beetje hierboven en links van deze plek.

Oefen op dit drukpunt wederom 30 seconden druk uit en herhaal dit proces met je andere hand.

Gebruik je voeten

Handen die voeten masseren

De drukpunten op de voeten zijn verbonden aan bepaalde organen in het lichaam. Om deze drukpunten te stimuleren en hoofdpijn te verlichten, moet je druk uitoefenen op de plek tussen de grote en tweede teen. Druk met je duim 30 seconden op deze plek aan de bovenkant van je voet.

Nog een optie om hoofdpijn en stress te verlichten door middel van acupressuur op de voeten is door 30 seconden druk uit te oefenen op de onderkant van de voeten, achter het voetbeen.

De basis van de schedel

Dit drukpunt kan helpen hoofdpijn en bepaalde symptomen van verkoudheid te verlichten. Beweeg met je wijsvinger vanaf de basis van de schedel twee en een halve centimeter richting de zijkanten van je hoofd.

Masseer deze twee punten terwijl je druk uitoefent. Doe dit ongeveer een 30 seconden à één minuut. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Agarwal A, Ranjan R, Dhiraaj S, et al. Acupressure for prevention of pre-operative anxiety: a prospective, randomised, placebo controlled study. Anaesthesia. 2005; 60: 978-981. https://doi.org/10.1111/j.1365-2044.2005.04332.x
  • Díaz Marín J, Molina Hurtado J. Efectos de un programa de arte – terapia basado en la técnica de acupresión de tapas en el estrés postraumático de socorristas de La Virginia (Colombia). Pereira (Colombia): Universidad Tecnológica de Pereira, 2009.
  • Dols G. Aplicaciones clínicas en los trastornos músculo-esqueléticos. Barcelona, España: Paidotribo, 2002.
  • Lozano López C, Mesa Jiménez J, de la Hoz Aizpurúa J, Pareja Grande J, Fernández de las Peñas C. Eficacia de la terapia manual en el tratamiento de la cefalea tensional. Una revisión sistemática desde el año 2000 hasta el 2013. Neurología. 2016; 31(6): 357-369.
  • Marx S. La salud está en tus manos: Las mejores técnicas de acupresión para sentirte bien. Madrid: EDAF, 2008.
  • Moreno Utkina A. Aplicación de la acupresión en el tratamiento de trastornos y lesiones musculoesqueléticas. Guía de aplicación. Guayaquil: Pontificia Universidad Católica de Ecuador, 2011.
  • Santiago-Vasco M, Béjar-Poveda C.  Metaanálisis sobre los efectos de la acupresión durante el parto. Matronas Prof. 2017; 18(2): 60-67.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.