Acht natuurlijke vochtafdrijvende middelen

Een van de sterkst aanbevolen natuurlijke middelen om vocht af te drijven is kastanje. Deze noot bevat flavonoïden, die het afdrijven van vocht stimuleren en andere problemen, zoals spataderen en aderontstekingen, verbeteren.
Acht natuurlijke vochtafdrijvende middelen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 07 november, 2022

Natuurlijke vochtafdrijvende middelen zijn voedselsoorten en kruiden die bepaalde eigenschappen hebben die de lichamelijke diurese bevorderen: het lichamelijke vermogen om overtollig vocht te verwijderen dat in andere gevallen misschien door verschillende aandoeningen kan worden vastgehouden.

Wanneer delen van je lichaam ineens om onverklaarbare redenen beginnen op te zwellen, dan is de kans groot dat dit komt doordat je lichaam vocht vasthoudt.

Vochtretentie is een aandoening die in sommige gevallen gevaarlijk kan worden. Dat kan gebeuren wanneer het verbonden is aan het cardiovasculaire systeem.

Wanneer je moeite ervaart met het afdrijven van vocht of het verminderen van vochtophopingen, dan kan dit komen doordat:

  • je een dieet aanhoudt dat rijk is aan natrium
  • je last hebt van hormonale stoornissen
  • er sprake is van erfelijkheidsfactoren
  • door ongeschikte voedingswaren te consumeren

Gelukkig kun je door regelmatig deze natuurlijke vochtafdrijvende middelen te consumeren leren met deze aandoening om te gaan.

Daarnaast kan je in sommige gevallen voorkomen dat het probleem erger wordt of belangrijke lichaamsfuncties verstoord worden (zoals je stofwisseling).

Ben je er klaar voor om meer te leren?

Acht natuurlijke vochtafdrijvende middelen

1. Venkel

Venkel op een tafel

Deze wilde mediterrane plant biedt verscheidene voordelen waar je van kunt profiteren. Je kunt het:

  • toevoegen aan je salades of maaltijden
  • gebruiken als specerij
  • drinken als thee
  • gebruiken in een cocktail

Venkel is een zeer krachtig vochtafdrijvend middel. Het kan helpen om overbodig vocht uit het lichaam te verdrijven.

Daarnaast kan het ook helpen verschillende spijsverteringsprocessen te reguleren.

2. Groene thee

Groene thee staat vooral bekend om het hoge gehalte antioxidanten. Maar het bevat ook andere bestanddelen die deze drank zeer geschikt maken om gewichtsverlies te bevorderen.

Groene thee is daarnaast ook een vochtafdrijvend middel dat het lichaam op natuurlijke wijze ontgift.

Deze eigenschappen zijn belangrijk om het vochtgehalte in je lichaam in balans te houden en gifstoffen te verwijderen.

3. Ananas

Deze tropische vrucht heeft een zoete smaak en bevat een grote hoeveelheid water. Daardoor is ananas in de laatste paar jaren over de hele wereld zeer populair geworden.

Ananas bestaat voor ongeveer 85% uit water. Dit betekent dat de vrucht caloriearm is en tegelijkertijd toch nog rijk is aan vezels, vitamine C en bromelaïne. Dit zijn v oedingsstoffen die stuk voor stuk behulpzaam om vochtretentie tegen te gaan.

Ananas is ook een goede bron van kalium. Hierdoor kan de vrucht helpen het natriumgehalte in het lichaam in balans te houden.

Dit helpt om overbodig vocht uit het lichaam te drijven. Daarnaast helpt het meerdere belangrijke orgaanfuncties te verbeteren.

4. Kersen

Kersen in een pot op tafel

Kersen bestaan voor ongeveer 70% uit water, grote hoeveelheden B-vitamines en in mindere mate magnesium, een mineraal dat essentieel is om het humeur te verbeteren.

Deze vruchten zijn eveneens een goede bron van kalium. Dat is de reden dat kersen worden gezien als een natuurlijk vochtafdrijvend middel.

Kersen bevatten aanzienlijke hoeveelheden flavonoïden en antioxidanten die ervoor zorgen dat water makkelijker uit het lichaam wordt gedreven.

5. Meloen

Deze verfrissende vrucht bevat een grote hoeveelheid water (bijna 90%) en vitamines, vezels en andere bestanddelen die vochtretentie tegengaan.

Meloen is daarnaast rijk aan bèta-caroteen, een antioxidant die vroegtijdige veroudering voorkomt door de schadelijke invloed die vrije radicalen hebben op lichaamscellen tegen te gaan.

6. Kastanje

Deze boom, ook wel bekend als tamme kastanje, wordt vooral gewaardeerd om zijn vermogen om problemen gerelateerd aan spataderen, aambeien of aderontstekingen te verbeteren.

Traditioneel worden alleen de vruchten en de zaden gebruikt, maar de hele boom bezit heilzame eigenschappen.

Kastanje is dankzij de hoge gehaltes flavonoïden, zoals quercetine en rutine, geweldig om vochtretentie tegen te gaan. Deze antioxidanten stimuleren namelijk de nieren om vocht te elimineren via de urine.

7. Paardenstaart

Paardenstaartinfusie in een kopje

Deze plant dankt zijn naam aan het gegeven dat deze plant precies lijkt op een paardenstaart of een plumeau. Jarenlang beschouwde men de plant alleen maar als onkruid, en werd daardoor genegeerd.

Vandaag de dag weten we gelukkig echter dat paardenstaart een sterke vochtafdrijvende invloed heeft op het lichaam. Dit komt doordat de plant een natuurlijke bron is van kalium, magnesium en aluminium.

Er zijn mensen die geloven dat een regelmatige consumptie van paardenstaart ervoor kan zorgen dat je urineproductie tot wel 30% omhoog gaat.

Hierdoor wordt de verwijdering van gifstoffen en vocht gemakkelijker. Het zou zelfs kunnen helpen om nierstenen tegen te gaan.

8. Ui

Deze veelgebruikte groente is de laatste van de natuurlijke vochtafdrijvende middelen die we vandaag zullen bespreken.

Het is een goede bron van mineralen en spoorelementen zoals:

  • calcium
  • magnesium
  • chloor
  • kobalt
  • ijzer
  • kalium
  • vitamines A, B, C en E

En omdat uien voor bijna 91% procent uit water bestaan, zijn ze ook nog eens heel geschikte vochtafdrijvende middelen.

Een regelmatige consumptie van uien, vooral wanneer je ze rauw eet, stimuleert de nierfunctie, waardoor het makkelijker is om vocht uit het lichaam te drijven en verscheidende ziektes te voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Iglesias Rosado, C., Villarino Marín, A. L., Martinez, J. A., Cabrerizo, L., Gargallo, M., Lorenzo, H., … & Russolillo, J. (2011). Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010. Nutrición Hospitalaria26(1), 27-36.
  • Lam, I. C., Mansilla, A. A. H., de la Nuez Ramos, E., & Veloso, E. G. (2013). Listado de plantas medicinales comunes con actividad diurética. Mediciego, 19(2).
  • Pérez Machín, Maykel, Sueiro, Mario L., de la Cruz, Ania, Boffill, María A., Morón, Francisco, Méndez, Orestes R., & Cárdenas, Jaqueline. (2011). Uso tradicional de plantas medicinales con acción diurética en el Municipio de Quemado de Güines, Cuba. Revista de Biología Tropical59(4), 1859-1867. Retrieved February 10, 2019, from http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-77442011000400035&lng=en&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.