60 procent van baarmoederkanker kan worden voorkomen

Het is een horrorscenario: je krijgt te horen dat je baarmoederkanker hebt, en dan ook nog eens dat het wellicht voorkomen had kunnen worden. Hoe kan dit? Daar gaan we in dit artikel op in.
60 procent van baarmoederkanker kan worden voorkomen
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 13 februari, 2019

Volgens recent onderzoek kan baarmoederkanker erg makkelijk worden voorkomen. Hoe? Door het doen van dagelijkse oefeningen, het aanhouden van een gezond dieet en het dagelijks drinken van koffie.

Volgens rapporten gepubliceerd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en het Amerikaanse wetenschappelijk instituut American Institute for Cancer Research, kan nagenoeg 59% van de gevallen van baarmoederkanker worden voorkomen.

Het enige dat nodig zou zijn is dertig minuten beweging per dag en het vermijden van voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten.

Endometriumcarcinoom (een specifieke vorm van baarmoederkanker), is de meest voorkomende vorm van kanker in de Verenigde Staten. Het is na borst-, long- en darmkanker tevens de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.

Naast endometriumcarcinoom bestaat een andere vorm van baarmoederkanker die niet zo vaak voorkomt. Deze vorm staat bekend als uterussarcoom.

Samen zijn de twee soorten baarmoederkanker de meest voorkomende vormen van kanker van het vrouwelijk voortplantingssysteem. Gezamenlijk maken zij 6% uit van alle soorten kanker waar vrouwen aan lijden.

Wetenschappelijk onderzoek over preventie van baarmoederkanker

Door het overzicht van de studies die zijn uitgevoerd door de eerder genoemde instituten, komt men tot een schokkende conclusie. Men zegt dat “de sleutel tot het voorkomen van kanker ligt in het maken van de juiste keuzes als het gaat om de voedingsmiddelen die je dagelijks eet”.

Vrouwen zouden er zodoende zeker van kunnen zijn dat ze met het drinken van een kop koffie per dag het risico op baarmoederkanker met 7% kunnen verlagen. Het eten van voedsel dat rijk is aan suikers en bewerkte granen zou daarentegen de kans op het krijgen van de kanker aanzienlijk kan vergroten.

Baarmoederkanker ofwel endometriumcarcinoom

Waardoor komt dit?

Men denkt dat endometriumcarcinoom rechtstreeks in verband staat met de werking van bepaalde hormonen zoals oestrogeen en insuline. Deze zijn op hun beurt weer sterk zijn verbonden met overgewicht en overtollig vet.

Het wordt dan ook aangeraden om regelmatig te bewegen, een gezond gewicht te handhaven en oestrogeen- en insulinegehaltes te verlagen. Ook raadt men aan om het immuunsysteem en de spijsvertering te versterken.

Zo kan koffie, welke anti-oxidanten zoals chlorogeenzuur bevat, schade aan je DNA voorkomen. Het verbetert de insulinegevoeligheid aanzienlijk en voorkomt dat glucose wordt opgenomen door de darm.

Je doet er dus goed aan om voedingsmiddelen met een hoge glycemische index te vermijden. Dit soort voedingsmiddelen zorgen voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit verhoogt het risico op het ontwikkelen van endometriumcarcinoom, naast andere aandoeningen.

Wat zijn de symptomen?

Baarmoeder geïllustreerd

Let op de volgende symptomen van baarmoederkanker om dit te herkennen en mogelijk te voorkomen:

  • Vaginaal bloedverlies dat zich voordoet na de menopauze
  • Tussentijds bloedverlies
  • Pijn in het bekken
  • Pijn tijdens het vrijen.

Bij sommige vrouwen kan het ook voorkomen dat ze sterk gewichtsverlies ervaren. Hoewel de genoemde symptomen belangrijke aanwijzingen kunnen zijn voor endometriumcarcinoom, zijn ze niet direct reden tot grote bezorgdheid.

Ze kunnen namelijk ook worden geassocieerd met meerdere aandoeningen en hoeven lang niet altijd te wijzen op kanker. Desalniettemin: herken je één van deze symptomen, ga dan naar de huisarts zodat hij of zij een diagnose kan stellen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Elisa Bandera, M.D., Ph.D., associate professor of epidemiology, Rutgers Cancer Institute of New Jersey
  • Alice Bender, M.S., R.D., nutrition communications manager, American Institute for Cancer Research; Mia Gaudet, Ph.D., director, genetic epidemiology, American Cancer Society
  • American Institute for Cancer Research and World Cancer Research Fund International (2013), AICR/WCRF Continuous Update Project Report: Preventing Endometrial Cancer

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.