5 signalen die aantonen dat je tijd voor jezelf nodig hebt

Het klinkt misschien verbazingwekkend, maar de meeste mensen weten niet echt hoe ze voldoende rust voor zichzelf moeten nemen.
5 signalen die aantonen dat je tijd voor jezelf nodig hebt

Laatste update: 13 oktober, 2018

Je weet best dat je regelmatig tijd voor jezelf nodig hebt, maar toch betrap je jezelf er steeds op dat je die kostbare momenten besteedt aan het zorgen voor anderen. Plots raak je verwikkeld in heel wat situaties die enkel je gevoel van vermoeidheid en stress vergroten.

Wanneer je tijd voor jezelf nodig hebt, betekent dat niet dat je een vakantie of uitje boekt telkens wanneer je overmand wordt door stress. Ook snel naar buiten en even een ommetje maken is niet voldoende om vermoeidheid eventjes van je af te schudden.

Tijd investeren in jezelf betekent dat je ontdekt hoe je de mentale overlast van vermoeiende situaties om je heen kunt uitschakelen. Nadien kun je immers op zoek gaan naar  je eigen behoeftes.

Neem bovendien de tijd om je gedachten, angsten en verlangens te bekijken. Zo leer je namelijk om even stil te staan bij jezelf en altijd de juiste keuzes in je leven te maken.

Dit artikel neemt een kijkje naar de innerlijke ongemakken die je ervaart als je niet genoeg aandacht aan jezelf besteedt. Gebruik ze als richtingaanwijzers. Ze tonen je dat je even op de rem moet gaan staan en wat meer tijd voor jezelf nodig hebt, wat meer quality time!

5 signalen die aantonen dat je tijd voor jezelf nodig hebt

Is het je ook al overkomen dat als de vakantieperiode aanbreekt, je ervan overtuigd bent dat een lange reis of kleine trip de spanningen van het afgelopen jaar wel als sneeuw voor de zon zal doen verdwijnen? Maar dat je plots merkt dat je je helemaal niet ontspannen of relaxt voelt?

Reisjes, recreatieve activiteiten of nieuwe avonturen doen je niet altijd goed in je vel voelen. Ontsnappen uit je dagelijkse routine kan namelijk de stress die je reeds ervaart nog meer doen toenemen.

Voorbereidingen voor een lange reis, een familiebijeenkomst, zelfs een korte uitstap… Planningstress kan je nog veel meer stress en spanningen bezorgen.

We brengen natuurlijk allemaal graag tijd door met onze kinderen, partner, familie en vrienden. Maar om uit de vicieuze cirkel van plannen en spanning te komen, heb je echter elke dag een korte periode nodig om met jezelf door te brengen. Weet je dat twee uurtjes per dag aan jezelf besteden zelfs beter werkt dan de krachtigste vitamines?

Lees gauw verder en ontdek welke signalen er op wijzen dat je dringend meer tijd voor jezelf nodig hebt. Soms zitten we nu eenmaal aan het eind van onze krachten!

Gebroken

1. Een slecht humeur en een gevoel van apathie

Natuurlijk heeft iedereen weleens een moment waarop je je slecht gezind voelt. Het lijkt ook of niets je interesse kan wekken. Dat kan gebeuren tijdens bepaalde periodes van de maand. Of soms als je het ‘s ochtends moeilijk vindt om op te staan. Meestal waait deze slechte bui snel over en daarna is er niets om je zorgen over te maken.

De situatie wordt echter anders als je deze gevoelens chronisch gaat ervaren. Dat is vaak het eerste signaal om wat gas terug te nemen. Dan wordt het tijd om aan jezelf te denken.

Je wordt elke dag wakker met het gevoel dat je niet de energie hebt om de dag door te komen. Dat het net is alsof je tegen een krachtige stroom moet inroeien. Dat iedereen rondom jou andere dingen belangrijk vindt.

Deze onaangename gewaarwordingen stapelen zich op en leiden ongetwijfeld tot een gevoel van onbehagen dat steeds groter en groter wordt. Je slechte humeur wordt chronisch en is een krachtig teken dat het tijd is om tijd te besteden aan jezelf en je eigen leven.

2. Het gevoel dat je nergens tijd voor hebt

Dit bekende fenomeen van “verloren tijd” gaat vaak gepaard met gevoelens van angst en paniek.

Het gaat niet alleen om het voortdurende gevoel dat je nergens aan toe komt, maar kan ook echt verwijzen naar het “verliezen” van een uur, een half uur, waarin je je niet meer kan herinneren wat je precies deed.

Dit verschijnsel komt vaak voor tijdens periodes waar je veel stress en angsten ervaart. Het toont duidelijk aan dat je het heel wat kalmer aan moet doen en eventjes moet stilstaan bij je keuzes en de wijze waarop je je tijd doorbrengt.

3. Een voortdurend gevoel van falen

Wat je ook onderneemt, je bent ervan overtuigd dat het slecht zal aflopen. Dat je niet de geschikte persoon bent voor de klus. Verlies van zelfvertrouwen geeft je het gevoel dat je niets meer onder controle hebt en dat elke onderneming sowieso zal mislukken, wat je ook doet.

Deze gevoelens geven duidelijk aan dat het tijd is om prioriteiten te stellen, te bekijken wat belangrijk is voor jou en te leren stapje voor stapje de richting uit te gaan die jij zelf gekozen hebt.

4. Je voelt je ondergewaardeerd

Alle gevoelens die hierboven beschreven werden, leiden tot de overtuiging dat de hele wereld tegen jou gekeerd is. Dat iedereen enkel de eigen prioriteiten voorop stelt en jou gebruikt als middeltje om de eigen doelen te bereiken. Ze zijn er namelijk aan gewend dat jij altijd voor hen klaarstaat. Als ze adem nodig hebben, dan geef jij ze lucht. Willen ze stappen zetten, dan plaveit jij de weg voor hen.

Jij kan deze situatie zo gecreëerd hebben of het kan ingebeeld zijn. In elk geval is het nu tijd om grenzen te stellen. Een voortdurend gevoel van ondergewaardeerd worden kan namelijk leiden tot depressie.

Geen Energie

5. Psychosomatische klachten

Een laatste categorie signalen, maar daarom niet minder belangrijk, zijn de psychosomatische klachten die je kunt ervaren. Het zijn krachtige signalen die je vertellen dat je niet genoeg tijd neemt voor jezelf, dat je geen tijd plant om te ontspannen, na te denken over wat jij graag wil en daarvoor de nodige tijd inplant.

Je lichaam kan de volgende signalen uitsturen:

Hoe begin je met meer tijd te maken voor jezelf?

Enkele vakantiedagen inplannen is zeker niet voldoende. En maak ook de fout niet te wachten tot het vrijdag is om een uurtje ontspanning in te lassen. Wacht niet tot het weekend of de vakantie om jezelf te kunnen zijn, want jouw moment is nu!

Tijd maken voor jezelf betekent investeren in je gezondheid. Het is net zo belangrijk als de lucht die je inademt en de kleren die je ‘s ochtends aantrekt. Ga de uitdaging aan en reserveer vanaf nu een uurtje of twee per dag voor jezelf.

  • Zorg ervoor dat deze momenten “quality time” zijn.
  • Je kan ervoor kiezen om op yoga te gaan of te mediteren, maar ook lekker ontspannen op de bank voor het raam en even diep ademhalen kan je de nodige rust bezorgen.
  • Het zijn momenten die je reserveert voor jezelf en waarbij je even stil staat bij wat jij wel en niet wil in je leven.
  • Na verloop van tijd zul je merken dat je stilletjes aan beslissingen gaat nemen die bij jou passen. Om gelukkig te zijn, moet je namelijk in staat zijn keuzes te maken en dapper de weg opgaan die jij gekozen hebt.

Jij hebt alles in handen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Glise, K., Ahlborg, G., Jr, & Jonsdottir, I. H. (2014). Prevalence and course of somatic symptoms in patients with stress-related exhaustion: does sex or age matter. BMC Psychiatry14, 118. https://doi.org/10.1186/1471-244X-14-118
  • Wang, S., Zhao, Y., Zhang, L., Wang, X., Wang, X., Cheng, B., Luo, K., & Gong, Q. (2019). Stress and the brain: Perceived stress mediates the impact of the superior frontal gyrus spontaneous activity on depressive symptoms in late adolescence. Human Brain Mapping40(17), 4982–4993. https://doi.org/10.1002/hbm.24752
  • Wiegner, L., Hange, D., Björkelund, C., & Ahlborg, G., Jr (2015). Prevalence of perceived stress and associations to symptoms of exhaustion, depression and anxiety in a working age population seeking primary care–an observational study. BMC Family Practice16, 38. https://doi.org/10.1186/s12875-015-0252-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.