10 mysterieuze pijnen die je niet mag negeren

Iedereen heeft in zijn of haar leven wel al eens pijn gehad, die vaak nogal mysterieus en soms zeer hardnekkig kan zijn. De meerderheid van de mensen besteedt hier echter geen aandacht aan. Vaak gaat de pijn dan ook door een onverklaarbare reden weg.
10 mysterieuze pijnen die je niet mag negeren

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn 10 mysterieuze pijnen die je niet zou mogen negeren. Lees verder om te weten te komen welke dat zijn.

Deze pijnen kan je best vergelijken met een vreemd geluid dat je wagen af en toe maakt. Het maakt een zoemend of fluitend geluid, maar verdwijnt dan weer even snel als het gekomen was. Diegene onder ons die geen monteur zijn, laten dit voor wat het is en stellen geen verdere vragen.

Maar, net zoals bij je wagen, zullen de pijnen in je lichaam steeds erger worden en zijn ze meestal het teken van een veel groter onderliggend probleem.

Ook al is niet elke pijn het teken van een onderliggend noodgeval, toch mogen sommige pijnen niet genegeerd worden. Ook al gaan zeer weinig mensen graag naar de dokter, toch zijn er nog minder dokters die graag een noodgeval behandelen dat, indien het eerder was behandeld, niet geresulteerd was in een kwestie van leven en dood. Maar wat zijn nu precies die mysterieuze pijnen die niet genegeerd mogen worden?

1. Meer dan alleen pijn op de borst

Ook al kennen we pijn op de borst als teken dat er is mis loopt met het hart, dit is toch niet het enige teken dat je vertelt dat er iets gaande is. Stel je het volgende scenario voor: Het is een hete zomerdag en je zweet terwijl je het gras maait. Je stopt en dept het zweet van je voorhoofd.

Maar opeens begint je kaak pijn te doen. Omdat iedereen steeds leert dat enkel pijn in de borst iets is om je ongerust over te maken, denk je dat er geen probleem is. Je denkt dat je gewoon je kaken hebt overbelast door de stress op het werk.

Jammer genoeg kan kaakpijn echter wel een teken zijn dat er wat fout loopt met je hart. Het kan het voorteken zijn van een directe of toekomstige hartaanval.

De pijn in de borst die gepaard gaat met hartaanvallen manifesteert zich ook op verschillende plaatsen op bovenlichaam: de schouders, de armen, de buik, de onderkaak of de keel.

Als je opeens schouder- of kaakpijn ervaart, stop dan meteen waarmee je bezig bent, breng iemand op de hoogte en zoek zo snel mogelijk medische hulp.

2. Lage rugpijn

rugpijn

Lage rugpijn komt zeer vaak voor. Het kan evenwel ook een teken zijn dat er meer aan de hand is dan enkel stramme spieren. Pijn in de rug kan ook wijzen op een probleem met de nieren. Het kan gerelateerd zijn aan nierstenen. Deze verdwijnen echter meestal vanzelf (hoewel zeer pijnlijk).

Wanneer je nieren ontsteken en opzwellen, zal dit ongemak in je rug veroorzaken. Ook wanneer een gezwel in de nieren groot genoeg gegroeid is, kan het klachten ter hoogte van de rug veroorzaken.

3. Intense pijn in de buik

Soms is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor buikpijn. Het ongemak kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door problemen in andere organen, zoals de nieren, de longen of de baarmoeder. Pijn in het kwadrant rechtsonder kan ook wijzen op een ontstoken appendix, wat betekent dat je dringend een operatie nodig hebt.

Pijn in het kwadrant rechtsboven kan dan weer wijzen op galblaasproblemen. Pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) zal zich op zijn beurt eerder manifesteren in het bovenste deel van de buik (en ook het bovenste deel van de rug). Als laatste zal ondraaglijke pijn in de ingewanden een teken zijn van een ontsteking van de lever als gevolg van hepatitis.

4. Pijn aan de kuiten

Vaak krijg je pijn aan je kuiten na een lange dag werken (of wanneer je een steile trap beklommen hebt). Het kan echter ook betekenen dat er iets ernstiger gaande is, zeker wanneer het niet het gevolg is van een blessure of activiteit.

In je benen bevindt zich een netwerk van (slag)aders die bloed van en naar je hart voeren. Aders die je onder de huid ziet liggen noemen we oppervlakkige aders. Een soort kleine kleppen zorgen ervoor dat bloed enkel in de juiste richting kan stromen.

Door schade aan de aders kan echter stolling ontstaan met een diepveneuze trombose (DVT) als gevolg. Dit zal dan weer leiden tot pijn in de kuiten en zwelling in de benen.

5. Tintelingen in armen en benen

benen

Als je je benen voor lange tijd gekruist houdt, zal je wel al eens het ietwat pijnlijke, tintelende gevoel in je voeten en benen gevoeld hebben dat ontstaat door een verminderde bloedstroom. Gelukkig gaat dit gevoel snel weg nadat je rechtstaat of je benen beweegt.

Als je handen of voeten echter een dergelijk gevoel hebben, zonder dat je dit op één of andere manier hebt uitgelokt, dan zou er wel eens schade aan je zenuwen kunnen zijn. Perifere neuropathie heeft symptomen zoals tintelingen, slapheid en branderige punten.

6. Algemene pijnen in het lichaam

Als je ergens in je lichaam pijn ervaart, betekent het dat dit deel van ja lichaam aandacht nodig heeft. Pijn in het hele lichaam zou kunnen wijzen op fibromyalgie, een mysterieuze ziekte met algemene pijn en ongemak, waarvan hoofdzakelijk vrouwen last hebben. Fibromyalgie maakt je bovendien ook gevoeliger voor fysieke druk en pijn, wat veelal in slaapproblemen resulteert.

Het is moeilijk te geloven, maar ook depressies kunnen willekeurige, onverklaarbare pijnen veroorzaken in verschillende delen van het lichaam. Zo kan je hoofdpijn en rugpijn ervaren en ben je ook gevoeliger voor pijn in het algemeen.

7. Pijn aan de teelballen

Pijn aan de teelballen mag nooit genegeerd worden, want meestal zal de situatie snel in ernst toenemen als je het te lang onbehandeld laat. Veel zaken kunnen echter pijn aan de teelballen veroorzaken, van een hernia tot kanker. Je zaadleider zou ook gedraaid kunnen zijn, wat voor een draaiing van de teelballen zorgt.

Ontsteking van de bijbal, die dienst doet als opslagplaats en leverancier van spermacellen, kan ook pijn in de teelballen veroorzaken. Als de pijn gepaard gaat met een vreemd gevoel, dan kan dat wijzen op spataders.

8. Intense hoofdpijnen

hoofdpijn

Veelal komt hoofdpijn ineens op uit het niets. Soms echter ontstaat het zeer snel en slaat in als een bom. Deze mysterieuze en plotselinge pijn kan wijzen op een veel ernstiger probleem dan een simpele hoofdpijn. Als je hoofdpijn je bijna blind maakt, kan dat het teken zijn van een beroerte of een voorbijgaande ischemische aanval (transitory ischemic attack of TIA).

9. Pijn aan het bekken tijdens de seks

Eén van de meest voorkomende symptomen van ontsteking van het bekken is pijn en ongemak ter hoogte van de bekkenregio tijdens de seks. Het is een bacteriële ontsteking in de baarmoeder of eileiders, die rood, gezwollen en pijnlijk weefsel veroorzaakt. De ontsteking kan littekenweefsel veroorzaken, wat tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Ontsteking van het bekken kan ook het gevolg zijn van chronische pijn of abcessen in het bekken. Seksueel overdraagbare aandoeningen (meestal chlamydia en gonorroe) of een andere bacterie die zich in het voorplantingsstelsel bevindt, kunnen de mogelijke schuldigen zijn voor ontsteking van het bekken.

10. Aanhoudende gewrichtspijn

Artrose, de algemene achteruitgang van het gebeente door leeftijd en slijtage van het kraakbeen, zorgt ervoor dat de beenderen zich tegen elkaar zullen wrijven. Dit is een veel voorkomende oorzaak van gewrichtspijn, maar zeker niet de enige.

Stijfheid en zwelling van de gewrichten bijvoorbeeld, kunnen ontstaan als gevolg van lupus, een ziekte die opflakkeringen afwisselt met periodes van remissie. Andere symptomen van lupus zijn onder andere moeheid, haaruitval en koorts.

Hepatitis, een ziekte die de lever aantast, veroorzaakt ook pijn in de gewrichten, net als artritis (waarvan een erge variant reumatoïde artritis is). Reuma is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem de controle verliest en het eigen weefsel begint aan te vallen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.